Būtent daugumos vyrų, nes tai demonstravo išrinktasis, tegu ir pagal sąrašą, politikas, t.y., mums atstovaujantis užsienyje ir mus valdantis Lietuvoje, mūsų veidas, sąžinė, protas ir garbė. Ką gali žinoti, gal net ir būsimasis Lietuvos prezidentas...

Todėl tame reportaže mes, Lietuvos vyrai, galėjome išvysti save. Tikrai ne homoseksualistą, ir tikrai ne impotentą. Saulius Stoma nėra neišvaizdus vyriškis. Šilto ir šalto matęs žmogus. Išsilavinęs. Protingas. Ambicingas. Kaip ir mes visi, bent jau taip save įsivaizduojame. Tačiau jo pademonstruoti merginimo stereotipai yra tokie lėkšti, tokie nuobodūs ir neįmantrūs, jog aš asmeniškai tikrai tikėjausi daugiau iš buvusio „Šiaurės Atėnų“ redaktoriaus, nei banalus gundymas darbo vieta.

Giedrius Drukteinis
Ar gali džentelmenas taip nepagarbiai atsiliepti apie savo buvusią (esamą) žmoną? „Jos charakteris bjaurokas“... Girdint kitiems? Merginai, kurią matai pirmą ar antrą kartą gyvenime? Merginai, kurią kabini? Žinoma, ne.
Visiems jau seniai žinoma, kad įvairūs vyro amžiaus tarpsniai veikia vyro santykį su moterims. Kai mums dvidešimt, moterims patinka mūsų išvaizda. Kai mums trisdešimt, mes imponuojame joms savo asmenybe. Bet kai mūsų amžius perkopia lemtingąją keturiasdešimties ribą, tada belieka tik visuomeninis statusas arba pinigai. Saulius Stoma visa tai turi. Ir ne kasdien, oi ne kasdien Seimo narys ir dar būsimasis Lietuvos prezidentas parodo savo kaip lovelaso sugebėjimus. Todėl ir būtina įvertinti tai, kaip jis tai darė, pasimokyti ir padaryti atitinkamas išvadas. Kaip sakoma, gyveni ir mokaisi.

Pradžiai – keletas logistinių patarimų. Jei esate trumparegis, nešiokite akinius. Nenatūraliai primerktos akys, besistengiančios įžiūrėti tolėliau esančius objektus, visada darys Jūsų veidą iškreiptą ir tiesiog kvailesnį. Niekas iš mūsų nenori pasirodyti turįs kokią nors negalią, ir nieko vertas yra mitas apie tai, kad merginoms patinka užuojautą keliantys vyrai. Atvirkščiai, moterys myli stiprius vyrus, o akiniai visada suteiks Jūsų veidui solidumo. Antra, susitvarkykite dantis. „Švarios panagės, gražūs dantys, nauji apatiniai“, - tokie yra trys svarbiausi požymiai, mados istoriko Aleksandro Vasiljevo nuomone, darantys kiekvieną vyrą elegantišku (visiška teisybė, žinoma, jei tik mums, vyrams, užteks intelekto suprasti „apatinių“ metaforą).

Giedrius Drukteinis
Niekas taip neišryškina nesaugumo jausmo bei tuštybės, kaip kalbėjimas merginai tik apie save. Sakiniai, prasidedantys žodžiai „aš“, „man“, „mane“, kurie be paliovos pylėsi iš Seimo nario burnos, informacija apie savo nuopelnus, planus ir ateitį merginai parodo tik vieną – Jūs mylite save, o ne ją, ir šiame pasaulyje svarbiausia Jums Jūs patys, o ne ji.
Sauliaus Stomos nepavadinsi paniurėliu – jis mėgsta juoktis ir šypsotis, ir tai pagirtina. Tiesa, bet kuriai pašnekovei vis dėlto būtų maloniau matyti proporcingus ir nenuvalgytus priekinius dantis. Ir, trečia, išmokite kalbėti. Man, vyrui, buvo gėda girdėti rašytoją, žurnalistą ir galų gale Seimo narį kalbant taip nerišliai ir netaisyklingai, ypač „kabinant“ merginą. Prie turinio prieisime vėliau.

Neužmirškite, merginoms imponuoja kavalieriaus erudicija ir inteligentiškumas, tačiau tai yra neatsiejama nuo sklandaus ir aiškaus minčių dėstymo, nes viena didžiausių žmonių bendravimo problemų – tai nesugebėjimas suprasti vienas kito. Ir tai kyla būtent iš nemokėjimo tiksliai išsireikšti. Taip pat patartina vengti tokių frazių, kaip „apsimėtėme šūdais“ – tai ne tik stačiokiška, bet ribotos vaizduotės mergina tai išvis gali suprasti tiesiogiai ir pasibjaurės Jumis. Ir, užėjęs į merginos butą, nepulkite atsirišinėti batų raištelių – apavą, kurį reikia atsirišti, nešioja tik vaikai bei kariškiai.

Jei Jūsų „kadrinama“ mergina užsisako kavos arba arbatos, nebūkite mužikas ir nesriaubkite alaus, kaip tai darė Saulius Stoma. Merginos motyvai aiškūs – ji bando palaikyti aukštą kraujo spaudimą ir bendrą organizmo tonusą, tuo pačiu, ir gerą nuotaiką, nes nujaučia intrigą santykiuose su kavalieriumi. Merginos geriama kava taip pat rodo ir susidomėjimą kavalieriumi, nes tai yra ilgai ir padorioje aplinkoje geriamas gėrimas. „Tikrų vyrų“ gėrimas alus gi apsunkina, lėtina reakciją ir kausto veiksmus. Dar blogiau, gali netgi signalizuoti pašnekovei, kad turite problemų su pigiu alkoholiu. Ir, žinoma, pademonstruoja bendrą Jūsų banalumą bei fantazijos trūkumą.

Kitais žodžiais, mergina kviečia romantiškam nuotykiui, šokiui ir diskusijai, o vyras stengiasi dunksoti, bėgioti į tualetą, apsisvaiginti, prarasti savikontrolę arba tiesiog ieško indulgencijos bet kokiam būsimam savo kvailam poelgiui („turi gi tas alus stiprumo“, anot Juozas Erlicko). Be abejo, galima paprieštarauti, kad Vakaruose visi šaunūs kavalieriai baruose su damomis plempia alkoholinius gėrimus. Taip, tai tiesa, tačiau kitą kartą žiūrėdami serialą ar filmą, atkreipkite dėmesį, kokius būtent gėrimus. Brendis, viskis, konjakas, šampanas, gaivinantys kokteiliai - pademonstruokite savo damai bent kiek žaismingumo ir polėkio.

Giedrius Drukteinis
S.Stomos pademonstruoti merginimo stereotipai yra tokie lėkšti, tokie nuobodūs ir neįmantrūs, jog aš asmeniškai tikrai tikėjausi daugiau iš buvusio „Šiaurės Atėnų“ redaktoriaus, nei banalus gundymas darbo vieta.
Tačiau svarbiausia vis dėlto yra ne akiniai ar alus. Bet kuriame bendravime svarbiausia yra turinys, nes, kaip sako aukštuomenės liūtai, „nesvarbu, iš ko tu tą šampaną geri, svarbu, su kuo geri“. Už miglotus pasiūlymus suteikti darbo vietą arba „zekiškai“ ambicingus planus „apsirūpinti iki smerties“ Saulius Stoma jau atsiėmė savo. Tačiau atminkite, mielieji Lietuvos vyrai, niekas taip neišryškina nesaugumo jausmo bei tuštybės, kaip kalbėjimas merginai tik apie save. Sakiniai, prasidedantys žodžiai „aš“, „man“, „mane“, kurie be paliovos pylėsi iš Seimo nario burnos, informacija apie savo nuopelnus, planus ir ateitį merginai parodo tik vieną – Jūs mylite save, o ne ją, ir šiame pasaulyje svarbiausia Jums Jūs patys, o ne ji. Patarimas paprastas – klauskite merginos, leiskite jai kalbėti. Leiskite jai pasijusti svarbia, ir ji bus Jums už tai dėkinga. Be to, jei įrašinėja pokalbį, mažiau blėnių pritauzysite.

Turbūt atkreipėte dėmesį į tai, kaip S.Stoma, kviesdamas merginą „nuvažiuoti prie jūros“, paminėjo ir tai, kad kažkurį savaitgalį ten jau buvo su savo „anūkėmis“. Oj-oj-oj... Seneli seneli... Jaunai merginai savanoriškai priminti tai, kad esate senas seneliukas, juoba dar ir pasigrimavęs, yra neatleistinas faux pas. Mergina nori Tarzano, o ne sukriošėlio. Mergina pati yra būsimoji motina, ir jai ne visai reikalingas ribotų reprodukcinių galimybių patinas. Jūsų amžius ir patirtis turi būti pabrėžiami intelektu, nuopelnais, o ne žymomis pase. 

Ir ar gali džentelmenas taip nepagarbiai atsiliepti apie savo buvusią (esamą) žmoną? „Jos charakteris bjaurokas“... Girdint kitiems? Merginai, kurią matai pirmą ar antrą kartą gyvenime? Merginai, kurią kabini? Žinoma, ne. Nes tai ne tik žmonos įžeidimas. Tai ir tiesioginis signalas merginai, kad kada nors ateityje nesukels Jums ypatingų skrupulų atsiliepti ir apie ją pačią taip pat paniekinančiai... Tikiu, kad po tokių žodžių bent kiek savigarbos turinti moteris šliūkšteltų savo gėrimą tokiam chamui į snukį, tačiau, spėju, tik kuriamo reportažo reikalavimai privertė žurnalistę nuryti tokį akibrokštą tylomis.

Ir pabaigai – paskutiniu reportažo epizodu Saulius Stoma man, kaip rinkėjui, vėl pademonstravo tipišką Lietuvos politiko elgesį. Primenu situaciją – Jūs užeinate su mergina į jos butą, ir Jus apakina prožektoriai, pasitinka kažkoks „baryga“ ir ūžiančios filmavimo kameros. Spąstai. Problema. Iššūkis.

Ką daro tikras vyras? Žinoma, kaunasi. Juokauja. Pereina į puolimą. Galų gale, pasiteisina, kad lanko savo rinkėjus ir pareklamuoja į kameras savo atsineštą knygą.

Ką daro Lietuvos politikas? Aišku, tą patį, ką savo laiku padarė Antanas Smetona, Justas Paleckis, Antanas Sniečkus, Viktoras Uspaskichas, Artūras Zuokas ir dar visa eilė pagarbos vertų „iškilių asmenybių“.

Pabėga. „Duoda į kojas“. Sprunka. „Neša muilą“.

Ačiū Sauliui Stomai už tai. Man jis dar kartą priminė, kad visada egzistuoja ir toks geras problemų sprendimo būdas.