Matyt, teismas nusprendė, kad Lietuvos valstybės simbolis neturi jokios vertės, nes ją išniekinusiam asmeniui net nereikia taikytis su valstybe. Lietuvos Respublikos vardu buvo pademonstruota, kad 3 milijonams piliečių priklausančią trispalvę prisigėrus galima nulupti nuo sienos, suplėšyti ir... likti nenubaustam.

Vilniaus miesto apylinkės prokuratūros prokurorė Ala Petrenko, kuri teisme bent teoriškai turėjo ginti mūsų valstybės garbę, pasielgė priešingai – vietoj to, kad pasiūlytų kad ir simbolinę bausmę valstybės simbolį išniekinusiam asmeniui, rekomendavo jį atleisti nuo atsakomybės.

Dainius Sinkevičius
Teismas nebuvo principingas – šoko pagal prokurorės dūdelę, nors Lietuvos Respublikos vėliava yra ne „Priemiesčio“, o visų Lietuvos piliečių nuosavybė. Vėliava – ne vagies nugvelbta piniginė, ne išgrobstytas PVM ar nuo kaklo nuplėšta auksinė grandinėlė.
Lietuviško teisingumo grimasos paaiškėjo Vilniaus miesto 4 apylinkės teisme, kai buvo nagrinėjama Naujosios Vilnios gyventojo Ričardo Brazevičiaus baudžiamoji byla. Kai vasario viduryje Lietuva gedėjo Atgimimo šauklio Justino Marcinkevičiaus ir visoje šalyje buvo iškabintos trispalvės su gedulo juosta, karių kapinaitėse su draugais alkoholio prisigėręs R. Brazevičius pademonstravo savo „drąsą“ – nuo daugiabučius administruojančios bendrovės prižiūrimo pastato jis nuplėšė vėliavą, o vėliau ją ir išniekino – suplėšė.

R. Brazevičių sutramdė policija, kai pilietiški gyventojai pranešė apie chuliganą. Sulaikytas, o ir netrukus prieš teismą stojęs jaunas vyras sulaukė prokurorės A. Petrenko išskirtinio palaikymo – nors kaltinamasis nusikaltimą padarė apsvaigęs nuo alkoholio, tačiau jis esą nuoširdžiai gailisi (koks netikėtumas...), žada susitaikyti su vėliavą pakabinusia bendrove „Priemiestis“ (jai įsipareigojo atlyginti 75 Lt žalą), todėl R. Brazevičių pasiūlė atleisti nuo baudžiamosios atsakomybės. Juk Lietuvos teisėje turi galioti humaniško ir teisingumo principas, juoba kad trispalvę suplėšė ne koks prisigėręs ispanas, o grynų gryniausias lietuvis!

Teismas nebuvo principingas – šoko pagal prokurorės dūdelę, nors Lietuvos Respublikos vėliava yra ne „Priemiesčio“, o visų Lietuvos piliečių nuosavybė. Vėliava – ne vagies nugvelbta piniginė, ne išgrobstytas PVM ar nuo kaklo nuplėšta auksinė grandinėlė.

Nacionalinės teismų administracijos duomenimis, pernai ir užpernai Lietuvos teismai išnagrinėjo išnagrinėjo kelias bylas dėl valstybės simbolio išniekinimo, todėl teismų praktikos tokiose bylose kaip ir nėra. Ar Vilniaus teismo nuosprendis, kuriuo byla buvo nutraukta, nepaskatins kitų chuliganų tyčiotis iš mūsų valstybės simbolių?

Lietuvos prokuratūros reorganizaciją pradėjęs generalinis prokuroras Darius Valys dar gali apginti Lietuvos garbę – nuosprendį apskųsti apeliacine tvarka. R. Brazevičius to nedarys – anksčiau už chuliganiškus veiksmus baustas vaikinas ketina tapti profesionaliu Lietuvos kariuomenės kariu ir toliau „ištikimai tarnauti“ Lietuvos Respublikai, negailėdamas jėgų „ginti“ Lietuvos valstybę, jos laisvę ir nepriklausomybę.

Jeigu nuosprendis nebus apskųstas ir įsiteisės, visi privalėsime gerbti vėliavą išniekinusiam R. Brazevičiui paskelbtą nuosprendį, nes jis paskelbtas Lietuvos Respublikos, t.y. visų mūsų, vardu.