Labai laukiu, kada Lietuvos partijos paskelbs savo rinkimų sąrašus. Kai žiūrėsiu į kalbančius dėdes ir tetas per televizijos rinkimų laidas, klausysiu, kaip pamaldžiai jų taukuotomis lūpomis tariamos frazės "programinės nuostatos", "Lietuvos žmonės", "partijos pozicija" - mintimis mėtysiu juos po tas kategorijas. Pirmos - stambių žaidėjų - kategorijos asmenų tikrai bus mažiausiai. Galėsiu smagiai mėginti atskirti antrus nuo trečių. Antri - pasimetę naujokai. Treti - buvę kolūkių pirmininkai ir gamyklų direktoriai, kuriuos po visas Lietuvos partijas skirsto tvirta LKP ranka.

Minėtoji klasifikacija veda mane toliau - prie kitos minties. Lietuvos visuomenė skirstoma į elitą ir runkelius. Kalbama apie elito atotrūkį nuo runkelių, socialinę prarają, kurią reikia mažinti, ir kt., ir t.t. Tačiau imkim ir pažiūrėkim atmerktom akim bei paklauskim savęs: kur yra runkeliai, o kur elitas? Elitas - politikoje, runkeliai - visur kitur? Ne, mielieji. Viskas yra būtent priešingai. Runkeliai telkiasi Lietuvos politikos viršūnėse, o elitas - visur kitur. Elitas emigracijoje. Elitas versle.

Rūta Vanagaitė:
Vakariečiai sako, kad parlamentaro kėdė - tai, ko kiekvienas tėvas linkėtų savo vaikui: šilta, saugu, musės nekanda ir nereikia sunkiai nešti. Jei tavo vaikas blogai mokosi, jeigu jo IQ žemas, jeigu jis tingus, silpnavalis, nerodantis iniciatyvos, pasvarstykite - ar bent ranką jis gali "kiloti"? Jei taip - pirmyn.

Vakariečiai sako, kad parlamentaro kėdė - tai, ko kiekvienas tėvas linkėtų savo vaikui: šilta, saugu, musės nekanda ir nereikia sunkiai nešti. Jei tavo vaikas blogai mokosi, jeigu jo IQ žemas, jeigu jis tingus, silpnavalis, nerodantis iniciatyvos, pasvarstykite - ar bent ranką jis gali "kiloti"? Jei taip - pirmyn. Jam ir kiloti nereikės. Tik mygtuką spustelėti. Nenorės spausti pats - už jį paspaus kiti, ne pirmiena. O šiaip ir Seime, ir Vyriausybėje, ir ministerijose - visur gerai. Šilta, saugu, musės nekanda.

Kur išeitis? Kaip išrauti runkelius iš ten, kur turėtų būti susitelkę šviesiausi tautos protai? Atsakymas paprastas: šiandien tai nerealu. Runkeliai įsišakniję. Tai daugiametės daržovės. Dirva mūsų gera, veislė irgi patikrinta - penkiasdešimt metų tobulinama, selekcionuojama, tręšiama.

Išeitis - laiko tėkmė. Jau 20 metų hedonistiškai gyvenantis mūsų elitas kada nors atsidžiaugs laisve, interjerais, austrėmis, kelionėmis ir pradės senti. Ir tada gal pagalvos: o kam aš šitoj žemėj, šitoj Lietuvoj? Ką paliksiu po savęs? Ir užsimaus elitas ilgas gumines pirštines bei imsis darbo - rauti, plėšti, mėžti. Ir ims tuomet kristi stori bei sunkūs runkeliai iš aukštybių, tiesiai mums ant galvų. Bus labai juokinga.

Šaltinis
„Lietuvos žinios“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją