Ateinam daryti permainas – deklaruoja naujoji Vyriausybė ir norisi tuo tikėti. Tikėti, kad konkursai valstybės tarnyboje vyks sklandžiai ir skaidriai, net ir skiriant politinio pasitikėjimo valdininkus išnyks švogerizmo apraiškos ir mažutėliais žingsneliais judėsime arčiau meritokratinių valstybių.

Juk ir Ramūnas Karbauskis aiškiai pasakė – „neleisiu Seimo narių padėjėjais darbinti draugų ir artimųjų. Nėra variantų panaudoti tas lėšas savo artimųjų ar savo interesams“. Bet prie to mes dar grįšime.

Bėda ta, kad permainų Vyriausybė į skaidrumo kelią išsiruošė ne viena, o su draugu. Žinote tokį draugą, kuris bare prisigeria pirmas, įžeidinėja visus, elgiasi nepadoriai, tu jį tramdai, o po to dar turi vilkti namo keikdamasis ir klausdamas, kokio velnio tu su juo apskritai susidėjai. Tai va – valstiečiai ir žalieji turi tokį draugą - LSDP.

Čia socialdemokratai yra ramūs. Tegu laksto Skvernelis su savo skaidrumu kaip katinas su pūsle, ramiai šypsodamiesi galvoja jie. Palakstys, palakstys, liežuvį iškiš pavargęs ir viskas. O mes darysim taip, kaip visada darėm. Statysim savus ir velniop jų sugebėjimai, atsakomybė ar patirtis. Ne tam auginomės sau partinį jaunimą, kad po to negalėtume stovėti jam už nugarų ir tampyti virvutes. Ne tam!

Ir štai socialdemokratai paskelbia savuosius viceministrus. Teisingumo viceministru numatoma skirti Vainių Šarmavičių. Jauną ir perspektyvų socialdemokratą.

Pastaruosius metus Vainių Šarmavičių po savo sparnu buvo priglobęs buvęs teisingumo ministras Juozas Bernatonis. Būsimasis viceministras dirbo ministro patarėju, o tokioms pareigoms konkursas nereikalingas.

Apie patį Vainių Šarmavičių informacijos ne per daugiausiai. Jo biografijos, išsilavinimo ir nuveiktų darbų viešojoje erdvėje atrasti neįmanoma. Išlenda tik du dalykai:

a) Portale klase.lt jo pasirinktas slapyvardis yra Sharmanoidas
b) Jis užsiregistravęs Azerbaidžano naktinių klubų lankytojų portale.

Bet gerokai įdomesni dalykai jaunojo viceministro karjeroje yra susiję su jo giminystės ryšiais.

Tėtis Osvaldas Šarmavičius yra tvirtas it plienas socialdemokratas, sovietmečiu buvęs komunistų partijos Šilalės antrasis sekretorius ir nuo 2002 metų užimantis labai svarbias Valstybės tarnybos departamento vadovo pareigas. Jau keturiolika metų tėtis Osvaldas prižiūri, kas ir kaip patenka į valstybės tarnybą. Andriaus Kubiliaus vyriausybės metu jį buvo mėginta iškrapštyti iš posto, bet 2013 metais jis grįžo į tarnybą.

Brolis Jurgis Šarmavičius vadovauja Nacionalinio akreditavimo biurui prie socdemų Ūkio ministerijos. O nuo 2006 metų brolis Jurgis sėkmingai darbavosi – kur? Kur kitur, jei ne „Lietuvos geležinkeliuose“. Įdomu, kad tėtis Osvaldas pasirūpino, jog sūnus Jurgis turėtų dar ir papildomai ką veikti. Jis paskyrė sūnų atsakingu už Ūkio ministerijos tarnautojų vertinimą, o po to aiškino, kad daug popierių yra ir tiesiog nepastebėjo sūnaus pavardės. Visko pasitaiko.

Beje, tėčio Osvaldo valdose vyko ir konkursas į Vartotojų teisių apsaugos tarnybos vadovo vietą, kurį laimėjo jau gerai žinomas teisingumo viceministras ir jaunųjų Šarmavičių bičiulis Julius Pagojus. Komisijoje buvo tėčio Osvaldo pavaldinė Alma Markevičienė.

Ir dar vienas dramatiškas sutapimas – Vartotojų teisių apsaugos tarnyboje dirba vartojimo prekių skyriaus vedėja Vita Šarmavičienė.

Na, gerai, ne visai sutapimas. Vita Šarmavičienė yra jaunojo Šarmavičiaus žmona.

Bet gal tikrai atsitiktinumas? Gal nei Vita, nei Vainius,nei Jurgis, nei Julius Pagojus vieni kitų nepažįsta ir sukrito viskas į vieną vietą.

Socialiniai tinklai turi ilgą atmintį. Prieš šešerius metus mūsų šaunusis socialdemokratinis jaunimas šventė savo dvidešimtmetį, o ponia Vita viską fotografavo ir dėjo į feisbuką. Gal ne pats geriausias sprendimas, matant, apsiblaususias Juliaus Pagojaus akutes nuotraukose ir žinant, kas užkirto kelią jo ministravimui.

Štai čia ponia Vita fotografuoja brolį Jurgį su Julium, keliančius taures, kitur yra ir nuotraukų ir Vainiaus, tvirtai apsikabinusio Julių.
Jurgis Pagojus
Dar vienas fotografijos perlas yra ponios Vitos darbas, kuriame vaizduojamas būsimasis teisingumo viceministras, o 2012-2016 metų kadencijos Seimo narys Domas Petrulis klausia, ar jis vaidina vilką iš „Raudonkepuraitės“, kuris norėjo kaku.
Vainius Vilkas

Neįkainojama.

Dar vienoje įspūdingoje nuotraukoje matome net keturis įvairių laikotarpių viceministrus, nes Ramūnas Burokas šiaip pareigas eis ūkio ministerijoje. Moteris baltais drabužiais yra ta pati, kuri vežė girtą viceministrą Pagojų duoti kraujo, bet nepažino Klaipėdos ir nuvažiavo į Kretingą.
Jaunieji socdemai

Bet čia smulkmenos. Tik priminimas, kad naujosios medijos epochoje reikia atidžiai galvoti, ką rašai ir ką viešini iš savo asmeninio gyvenimo. Beje, nuotraukos jau dingo.

Svarbesnė grandinėlė dar kartą – Vita Šarmavičienė dirba teisingumo ministrui pavaldžioje įstaigoje, kuriai vadovauja buvęs teisingumo viceministras, kuris laimėjo konkursą, kurį prižiūrėjo teisingumo ministro patarėjo tėtis, o dabar buvusio ministro patarėjas jau pats bus teisingumo viceministras. Bet čia vsio zakono.

Tačiau jaunasis Vainius tikrai yra nusipelnęs viceministro pareigų. Jis myli savo partiją. 2015 metų savivaldos rinkimuose jis skyrė 1500 eurų paramą LSDP, o 2014 metų gegužę – 5000 litų, dar anksčiau 2008 metais turbūt vos pilnametystės sulaukęs Vainius Šarmavičius skyrė 1000 litų socdemų kandidatui Skuodo vienmandatėje.

Kaip tokio dosnaus jaunuolio nepaskirsi viceministru.

Miela nepartine teisingumo ministre Milda Vainiute, jeigu jums čia viskas gerai ir tinka, tai užtikrintai laimite „Naiviausio visų laikų ministro“ titulą.
Socialdemokratai yra ramūs. Tegu laksto Skvernelis su savo skaidrumu kaip katinas su pūsle, ramiai šypsodamiesi galvoja jie. Palakstys, palakstys, liežuvį iškiš pavargęs ir viskas. O mes darysim taip, kaip visada darėm. Statysim savus ir velniop jų sugebėjimai, atsakomybė ar patirtis.
Andrius Tapinas

Socdemai nesismulkina. Pareigose turi stovėti visi jauni ir savi. Ūkio ministro atstovu spaudai dirbs buvęs premjero atstovas spaudai jaunasis socialdemokratas Mindaugas Janulionis. Puiki ir sėkminga karjera, tik niuansas – Mindaugo tėtis Algis ilgametis dukterinės „Lietuvos geležinkelių“ bendrovės „Gelmagis“ vadovas.

Sakykim, naujasis užsienio reikalų viceministras – Darius Skusevičius, patarinėjęs Linui Linkevičiui, irgi iš tos pačios jaunųjų socdemų kompanijos. Tačiau bent jau biografija vieša ir patirtis didelių abejonių nekelia – buvęs europarlamentaro Justo Paleckio padėjėjas, Lietuvos atstovybės prie ES ministras patarėjas. Tiesa, ir jis, ir žmona Dorota paraleliai turi ne vieną VšĮ, kurios dalyvauja viešuosiuose pirkimuose ir laimi valstybinius konkursus – „Savivaldos plėtros institutas“ ar „Europos socialiniai, teisiniai ir ekonominiai projektai“, bet čia prasideda kabinėjamasis – jeigu esi prie valdžios ir nedalyvauji valstybiniuose konkursuose, tai kam ten eiti.

Keletas įdomesnių pavyzdžių – „Savivaldos plėtros institutas“, kurio dalininkas yra būsimasis viceministras, 2013 metais gauna užsakymus iš Socialinės apsaugos ministerijos Jaunimo departamento mokyti 10 rajonų jaunimą. Lektorius, žinoma, yra pats Darius Skusevičius. 2013-2014 metais institutas laimi VRM konkursą įgyvendinti projektą „Žmogus savivaldoje“ už 66 tūkstančius eurų. Institutas kuria laidą „Savivalda Jonavoje“, bet nelabai sėkmingai ir vidaus reikalų ministras įsakymu mažina jiems lėšas.
Socdemai nesismulkina. Pareigose turi stovėti visi jauni ir savi.
Andrius Tapinas

Kol instituto direktoriaus pareigas ėjo Darius Skusevičius (dabar vadovauja jo žmona Dorota), jo pavaduotojas buvo praėjusios kadencijos ūkio viceministras Marius Skarupskas, įvairiuose instituto renginiuose lektoriumi dirbo buvęs teisingumo viceministras Julius Pagojus. Už Europos socialinio fondo lėšas institutas parengė mokomąjį filmą „Sveika gyvensena“, kuriame pagrindinio eksperto vaidmenį atliko Marius Skarupskas. Bet čia įprastinė praktika – ko eiti į valdžią, jeigu negali su bičiuliais įsisavinti ES paramos lėšų.

Bet grįžkime prie valstiečių ir Ramūno Karbauskio tvirto žodžio – pas mus Seime vyrai ir žmonos padėjėjais nedirbs.

Ir štai – Seimo narys valstietis Gintautas Kindurys padėjėja įdarbina Vidą Rastenienę, kuri lyg tyčia yra kito Seimo nario Vytauto Rastenio žmona.

Įdomus momentas – iki tapdamas Seimo nariu ponas Rastenis dirbo bendrovės „Vilniaus vandenys“ Švenčionių skyriaus vadovu, o ponia Vida Švenčionių rajono savivaldybės administracijos direktore ir turėjo problemų su STT dėl vandentiekiui skirtų nuplaukusių pinigų. Vėliau ponas Rastenis dar padirbėjo bendrovėje „Revaja“, kuri lyg tyčia per dvejus metus laimėjo 12 konkursų Švenčionių savivaldybėje, o tris sutartis lyg tyčia pasirašė Vida Rastenienė. Ir lyg tyčia bendrovei „Revaja“ vadovauja „valstietis“ Vaclavas Gabrinovičius.

Tai Ramūnui Karbauskiui atsargiau su savo tvirtais žodžiais reikėtų, nes daug laiko neprireikė Seimo nariui žmonai darbelio parūpinti.

O tai kodėl nemini ryškiausios „švogerizmo“ apraiškos – trečiojo sekretoriaus skrydžio į konservatorių partijos olimpą arba anksčiau sukurtos TS-LKD narių įdarbinimo agentūros, jau girdžiu klausiančius oponentus. Priežastis paprasta – planas „Anūkas“, regis, ne itin davė naudos rinkimuose ir opozicijoje įsikasusių konservatorių įtaka ir galimybės „statyti“ savus bičiulius, vyrus ir žmonas į valstybės tarnybą ir aukštus postus yra artėjančios link absoliutaus nulio. Kai/jei jie kada nors prasiverš prie valdžios svertų, tada ir kalbėsim, o dabar muziką užsakinėja kiti.

Iki meritokratijos mums, aišku, dar toli, belieka tikėtis, kad naujoji Vyriausybė įsiklausys į prezidentės raginamus ir atidžiau įvertins į aukštas pareigas besiveržiančius sharmanoidus. Antraip šūkis – už Lietuvą be pamirštų žmonių – skambės labai dviprasmiškai

Haiku

Šypsos bičiuliai
Karjera nusisekė
Kai rankoj ranka