Jau skaitėte, matėte, girdėjote. O aš išvakarėse rašydamas šias eilutes galėjau tik spėlioti, ar valdžia ir valdininkija seka Ostapo Benderio pavyzdžiu ir naudojasi nesenstančiu jo sukurtu Iškilmingu Komplektu, kaip kurti sveikinimo kalbas beigi odes.

Ir ką galvojate – vakare gavau nutekintą susirašinėjimą (dabar tai madinga), kuriame buvo prisegtas būtent toks komplektas.

IŠKILMINGAS KOMPLEKTAS (valstybės vadovams, ministrams, merams, švietimo sistemos valdininkams).

Ruošiant rugsėjo pirmosios sveikinimą tiems ožkučiams iš švietimo sistemos, naudoti žodžius iš kairės pusės (kaip gražiai skamba „ iš kairės pusės“) ir jungti juos su žodžiais iš...eee....tos kitos pusės. Rekomenduojama viename sakinyje naudoti mažiausiai tris-keturis žodžių junginius, kad bent vieną dieną tie tipai pasijustų svarbūs.

P.S. „Vienos iš trijų vadovių“ komunikacijos komandai – atkreipkite dėmesį, kad sveikinime nebūtų triskiemenių žodžių, nes prisišauksit bėdą.

Žinios – beribės, galimybės, ateitis, pasaulis, naujos, troškimas (pastaba: nenaudoti „apsčiai“, nes atrodys, kad čiaudote. Pūkuotukas čia teisus);
Žinoma, kai kurios pamokos gali atrodyti pavėluotos, bet juk svarbiausia procesas. Leninas liepė mūsų tėvams ir seneliams „mokytis, mokytis ir dar kartą mokytis“, bet pamiršo prisakyti „šio bei to išmokti“.
Andrius Tapinas

Atsakomybė – didelė, kilni;

Medis (galima keisti į džiaugsmą) – pažinimo (pastaba: šitas labai geras, būtinai paimti), atradimų;

Mokytojas – kantrus, žingeidus, kilnus, triūsiantis, pasišventęs, pareigingas (pastaba: nepersistenkit, nes po to neturėsit gyvenimo per jų piketus);

Kelias (galima keisti į „kelionė“ arba „knyga“) – gyvenimo, pažinimo, tobulėjimo, naujas (-a), prasmingas;

Puslapis – naujas, verčiamas/atverstas, baltas, švarus;

Siekimas – uolus, ateitis;

Iššūkiai – įveikti, laukiantys, prasmingi;

Pirmokėlis (pastaba: būtinai mažybine forma) – nedrąsus, mažasis, spaudžia kardelį, mama už rankos, širdelė daužosi;

Varpelis (pastaba: blogiausiu atveju keisti į „skambutis“ ) – kviečia, tilindžiuoja, aidi, skardus, pirmasis;

Drąsa (pastaba: galima ir „drąsiai“ arba „drąsios“. „Ant drąsos“ – nevartotinas! ) – eiti, idėjos, kūrybinga.

Tad vedinas sociologinių paskatų teiraujuosi – na, ar pavyko išgirsti, ar perskaityti sukomplektuotų „nuoširdžių“ sveikinimų?

Panašu, kad panašus komplektas pravertė ir Vyriausybės programos kūrėjams, tikriems plunksnos akrobatams ir farso virtuozams.

27. Didinsime švietimo finansavimą.
171. Sudarysime galimybę kiekvienam vaikui lankyti darželį.
172. Skatinsime mažų pradinių mokyklų išlikimą.
184. Atkursime mokytojo profesijos prestižą.
184. Užtikrinsime, kad vidutinis mokytojo atlyginimas būtų didesnis už šalies darbo užmokesčio vidurkį.
185. Sukursime įvairiapusio mokytojo kūrybiškumo skatinimo programą.

Norėčiau kažką pridurti apie įvykdytus švietimo prioritetus, bet pavyksta tik „et..“. Ir nesu tikras, ar abu taškai padėti toje pusėje.

O gal viską reikėtų versti aukštyn kojomis. Pamirškim tuos šventinius rinkinius, tilindžiuojančius varpelius ir nedrąsius pirmokėlius. Gal mokyti ir sveikinti su rugsėjo pirmąja reikėtų tuos, kurie lyg jau ir baigė mokyklą? Gal jiems ne pro šalį sugrįžti į mokyklos suolą?

Tad norėčiau irgi pasveikinti su Mokslo ir žinių diena pastarųjų dienų ir savaičių herojus ir palinkėti:
Daliai – istorijos pamokose gauti beribių žinių, jog paskutinysis autokratinis Lietuvos vadovas pabėgo perbridęs upelį, o kūno kultūros pamokose einant „tip-top“ drąsiai išsirinkti tą komandą, kuri palaiko pareigūnus, o ne nusikaltėlius.

Kęstučiui – mokantis visą gyvenimą žinių žingeidžiai semtis viename suole su „beraščiais pabėgėliais“, o biologijos pamokose pagaliau išmokti, kaip „iš žmogaus iškelti Afriką“.


Arimantui – istorijos pamokose atversti naują puslapį ir išsiaiškinti, jog ekonominis Hitlerio stebuklas turėjo šiek tiek pasekmių.

Marinai ir visoms svajojančias ja tapti – literatūros pamokose atrasti, jog tik Lietuvos žiniasklaidoje pupytės pabučiuotas banditas virsta princu. Su kardeliu rankose.

Nerijui – kad vieną jūsų etikos pamokose kantrūs pedagogai išmokytų dar gudresnių būdų, kaip atsiprašyti kūrybingai apsukus valstybę, o kitą – kaip dar plačiau išpūtus krūtinę pasišventusiai pridengti Skandinavijos bankų apetitą kalbant tai, kieno gi miške bankomatai.

Žinoma, kai kurios pamokos gali atrodyti pavėluotos, bet juk svarbiausia procesas. Leninas liepė mūsų tėvams ir seneliams „mokytis, mokytis ir dar kartą mokytis“, bet pamiršo prisakyti „šio bei to išmokti“.

Taip ir eisim per pasaulį besimokydami.

O pabaigti vis dėlto norėčiau pernai rugsėjo pirmąją ištartais buvusio Alytaus mero Jurgio Krasnicko, žinančio, kur turi eiti Lietuva, žodžiais: „Mieli mokytojai, linkiu rasti teisingiausius, labiausiai į širdį krintančius žodžius. Mieli moksleiviai, nors gyvenime yra pakankamai bjaurių dalykų, mokykitės iš geriausių“.
Memas. Originalios nuotraukos autorius: Z. Žilinskas

Haiku (sukurtas naudojantis Iškilmingu Komplektu)

Rankoj kardelis
Tilindžiuoja varpelis
Neklausk kam, gal tau