Čia ir „Very Valentinas“, ir „Opium by Gabrielius“, ir „Pure Poison from Algirdas“, ir „Obsession of Eligijus“, ir „Egoiste by Arturas“, ir „Ramunas Allure“, ir „Rolandas Secret“, ir gal net „DK One“ arba „DK Encore“.

Nuo kvapų sukasi galva, o kur dar saldūs žodžiai ir svaiginantys žodžiai. Nenuostabu, kad rinkėjas pasijunta kaip Nataša Rostova per pirmąjį balių – tiek pasitempusių poručikų ir visi tik kviečia šokiui, tik kviečia, putoja pažadų šampano purslai.
Jeigu netikite, nueikite į konservatoriaus-fotografo Pauliaus Saudargo feisbuko profilį ir įsitikinsite, kad tikrai esate matę gerokai linksmesnių laidotuvių.
A. Tapinas

Ne visi laukia šitų kvapų ir kvietimo svaiginančiam valsui – susitikdamas su bendruomenėmis beveik visada pradžioje jaučiu šaltuką – ar ir šitas atėjo žvejotis balsų? Ir tik po to, kai užtikrinu, jog niekur nekandidatuoju ir už nieką neagituoju, žmonės atšyla ir pradeda šypsotis. Nes šito mažesnių miestelių žmonėms trūksta labiausiai – nuoširdaus pokalbio, pagarbos ir dėmesio jų problemoms.

Visi, absoliučiai visi sako, kad balsuotų už tą politiką, kuris atvažiuotų, pasikalbėtų, išklausytų, patartų ir tai darytų ne tik rinkiminiais metais. Visų pirma – nerinkiminiais metais. O dabar nežinau, kaip seksis važinėjantiems kandidatams, nes pykčio ir nusivylimo yra tikrai nemažai, kad ir kaip bandytų politikai tai nuslėpti rašinėdami socialiniuose tinkluose apie „nuoširdžius ir konstruktyvius pokalbius“ ir dėdami nuotraukas „apie smagius susitikimus“, kai nuotraukose susirinkusių žmonių veidai tokie, kad esu matęs linksmesnių laidotuvių. Jeigu netikite, nueikite į konservatoriaus-fotografo Pauliaus Saudargo feisbuko profilį ir įsitikinsite, kad tikrai esate matę gerokai linksmesnių laidotuvių.

Tačiau reikia pripažinti, kad kritinio mąstymo žmonėms stinga, kaip stinga ir politinių žinių bei gebėjimo įvertinti politikų pažadus, o ne apsvaigti nuo kandidatų paskleistų laimės feromonų.
Nes šis parlamentas tikrai buvo vienas iš blogiausių, kuriuos turėjome – tingus, korumpuotas, arogantiškas ir pamynęs visuomenės interesus.

Ir kiek jaunų išsilavinusių žmonių nerimauja dėl savo ateities šioje valstybėje, jei jų vyresni giminės ar seneliai kaime vėl paklius ant eilinės gelbėtojų meškerės – „juk toks dailus vyras tas Gabrielius/Ramūnas/Algirdas/Valentinas/Antanas/Petras“, o ir „pakalbėjo gražiai, et, balsuosiu už jį, gal šį kartą paeis“.

Bet rinkimai ne loterija ir ne grožio konkursas, tai vienas svarbiausių mūsų, mūsų tėvų ir mūsų vaikų ateitį lemsiančių sprendimą. Todėl nedejuokim, kad „kaimas nubalsuos“, nesiskųskim ir nenuvertinkim Lietuvos provincijos rinkėjų, bet pasistenkim jiems padėti.

Nes šis parlamentas tikrai buvo vienas iš blogiausių, kuriuos turėjome – tingus, korumpuotas, arogantiškas ir pamynęs visuomenės interesus.

Politikai pučia miglą į akis – duokim įrankį žmonėms, kuris prasklaidytų miglas ir padėtų geriau įvertinti kandidatus. Kaip sakė daktaras Jonas Basanavičius – „jei per mūsų darbus Lietuvos dvasia atsikvošės“.

Pirmas žingsnis gali būti trumpa rinkėjo atmintinė, kuri padės pateikti svarbius ir nelengvus klausimus jūsų kandidatui ir leis sužinoti faktus, kurių politikas tikrai nenorėtų viešinti. Ypač prieš rinkimus.

Kuo partijos panašios su kojinėmis – nes jos dažnai keičiamos. Ar rinkėjui patinka dažnai partijas keičiantis politikas? Juk andai Seimo narys Stasys Brundza buvo sustabdytas magistralėje net 165 km/h greičiu lėkdamas iš „Tvarkos ir teisingumo“ frakcijos, o į Seimą jis apskritai pateko su „DK One“ kvapo partija. Paklauskite ir žiūrėkite, kaip jie suksis.

Ar politikas yra sumaišęs viešuosius ir privačius interesus. Jei jis buvo teistas, pamatysite biuletenyje, o šitas faktas parodo dar daugiau, parodo, į kurią pusę nagučiai lenkti. Kaip jis paaiškins savo partijos finansinius ir etinius skandalus?

Ar politikas turi konkrečias priemones, kaip mažinti alkoholio prieinamumą, socialinę atskirtį, emigraciją. Ar jis nori tik kalbėti apie 1250 ar 1200 eurų atlyginimus, bet nesugeba paaiškinti, kaip tvariai turėtų augti ekonomika. Kokias priemones jis siūlys švietimui ir sveikatos apsaugai tobulinti.

Labai svarbu - visada, visada, visada, dar kartą pakartosiu – VISADA reikalaukite iš politikų konkrečių skaičių. Pliaukšti apie „švietimo sistemos reformą“ lengva, o sudėlioti skaičius jau gerokai sunkiau. Jei politikas mikčioja, išsisukinėja ir vengia skaičių, nes „šiai dienai nepasiruošęs“, ar siūlo „nestatyti vežimo prieš arklį“ (©Very Valentinas), atkreipkite į tai dėmesį.

Atmintinėje bus ir keli labai paprasti ekonominiai klausimai – jei žmogus, norintis valdyti valstybę, negali į juos atsakyti, jūsų galvoje turėtų sugausti pavojaus varpai.
Labai svarbu - visada, visada, visada, dar kartą pakartosiu – VISADA reikalaukite iš politikų konkrečių skaičių. Pliaukšti apie „švietimo sistemos reformą“ lengva, o sudėlioti skaičius jau gerokai sunkiau.

Ir, žinoma, asmeninės savybės. Gal jau užteks valdžios, kuri tyčiojasi iš apsiskaitymo, išsilavinimo ir intelekto? Koks kandidato išsilavinimas, kur jis pasiektas, kokiais būdais kėlė savo profesinę kvalifikaciją, kokias užsienio kalbas moka? Dar negirdėjau, kad kam nors būtų pakenkęs vienas kitas kontrolinis klausimas angliškai.

Kokia kandidato darbo patirtis, kiek jis uždirba – visiškai sutinku su kolega Rimvydu Valatka, sakančiu, kad į Seimą neturėtų veržtis žmonės, kurių dabartinis atlyginimas yra gerokai mažesnis nei Seimo nario.

Kokios mėgstamiausios kandidato knygos – patikėkit manim, jei jis bent kelias sekundes sudvejos, žinokit, neskaito jis knygų, savišvieta neužsiima ir akiračio neplečia. Ar mums reikia parlamente siauriai žvelgiančių arkliukų, kinkuojančių partijos nubrėžta vaga ir net nesuprantančių už ką balsuoja?
Kokia kandidato darbo patirtis, kiek jis uždirba – visiškai sutinku su kolega Rimvydu Valatka, sakančiu, kad į Seimą neturėtų veržtis žmonės, kurių dabartinis atlyginimas yra gerokai mažesnis nei Seimo nario.

Ir svarbiausias dalykas rinkėjo atmintinėje – nepaleiskite kandidato nuo kabliuko, neduokite jo pažadams pasimiršti ir išsisklaidyti kaip rytiniams ūkams. Pabūkite Mefistofeliais politikos Faustams – tegu pasirašo (šį kartą ne krauju, tiek to), tegu pasirašo savo vardu ir pavarde po kiekvienu duotu konkrečiu pažadu (nepamirškite skaičių) ir tegu patvirtina, ką padarys, jei tų pažadų nepavyks įgyvendinti.

Štai ir bus tas pirmasis žingsnis – sumaketuotą atmintinę rinkėjui galite parsisiųsti čia ir atsispausdinti.

Ir dabar jau kamuolys jūsų pusėje – padalinkite savo bendruomenėje, persiųskite savo tėvams, dėdėms, tetoms, seneliams ir kaimynams, nuvežkite vasarą važiuodami į svečius.
Tai tikrai nebus panacėja ir didelis žingsnis priekin, bet kelią nueina einantys.

Sutelkime jėgas ir kartu pasistenkime, kad šios atmintinės pasiektų kiek įmanoma daugiau žmonių. Lietuvai svarbus kiekvienas sąžiningai, apgalvotai ir atsakingai atiduotas balsas – jei yra bent menkiausia tikimybė, kad tai įvyks mūsų pastangomis, padarykime tai!

Haiku

Einu prie urnos
Šiandien kvapai svaigina
Ryt išsisklaidys