Tačiau savo metinėse ataskaitose prezidentė Dalia Grybauskaitė ir Valstybės saugumo departamentas nevyniojo į vatą: patiriame ir rizikuojame patirti Rusijos informacines atakas.

Išpuolis prieš didžiausią Lietuvos naujienų portalą DELFI, regis, buvo būtent iš tų atakų; kitas – nuklausyti, įrašyti ir „Youtube“ išguldyti Lietuvos diplomatų pokalbiai telefonu, prieš tai juos, tikėtina, apmontavus.

Nuklausyti, įrašyti ir išguldyti neteisėtai. Jei įrašai būtų daromi su Lietuvos teisėjų sankcija, užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius nebūtų paskubėjęs jų pavadinti provokacija. Net jei būtų buvusi menka teorinė galimybė, kad diplomatų klausėsi Lietuvos tarnybos, įrašų skelbimas būtų neteisėtas operatyvinės tyrimo medžiagos viešinimas. Tad akivaizdu, kad už „Youtube“ klipų su ambasadoriais Renatu Juška ir Artūru Žurausku kyšo Didžiojo Brolio ilgos ausys.

Beveik neabejotina, kad tos ilgos ausys priklauso vienam tokiam dideliam broliui Rytuose, nes, norint nuklausyti ir pakankamai gerai įrašyti pokalbį iš, regis, tarnybinio fiksuoto ryšio URM telefono Vilniuje ir iki šiol pakankamai saugiu laikyto „Blackberry“ mobilaus aparato Budapešte, reikia ir modernios profesionalios įrangos, ir darbuotojų, ir, svarbiausia, noro.

Audrius Matonis
Aptariami įrašai padaryti šiemet balandį, paskelbti „Youtube“ – liepą. Didysis Brolis Ilgoji Ausis negalėjo nesuprasti, kad po pirmųjų paviešinimų Lietuvos diplomatų ir, greičiausiai, kitų valstybės pareigūnų burnos užsisiūs, gal net kai kurie telefonų aparatai bus pakeisti.
Kaip ten yra su lietuvių ir vengrų specialiųjų tarnybų apsirūpinimu šnipinėjimo įranga, žino tik jos pačios, NATO partnerės ir gal dar Didysis Brolis-Ilgoji ausis. Tačiau dar prezidento Valdo Adamkaus kadencijų metu pradėtos pastangos plėsti vakarietišką demokratiją į Rytus turėjo stovėti Kremliui skersai gerklės. Rytų partnerystės dimensija yra viena svarbiausių Lietuvos pirmininkavimo ES dimensijų, todėl, tikėtina, vienas pirmiausių Rusijos torpedavimo taikinių.

Kaip tik tai ir nutiko. R. Juška pokalbyje su kitu URM darbuotoju (beje, ne Zenonu Kumetaičiu, kaip klaidingai teigiama Ilgosios Ausies patalpintame „Youtube“ klipe, ir tai kelia papildomų abejonių įrašo aitentiškumu) užsimena apie asmenines simpatijas Armėnijai, nes ji yra krikščioniška šalis. Klipas „Yuotube“ pavadintas „Ką lietuviai iš tiesų mano apie Azerbaidžaną“. Diplomatai pokalbyje pabrėžia būtinybę susodinti už vieną stalo Armėnijos ir Azerbaidžano atstovus Rytų partnerystės susitikime Vilniuje – postūmis sprendžiant įšalusį Kalnų Karabacho konfliktą būtų neabejotina Vilniaus susitikimo sėkmė. Po įrašų paviešinimo Azerbaidžanas susierzina, dialogas su Armėnija Vilniuje tarpininkaujant ES jei ne pakimba ore, tai tikrai tampa labiau komplikuotas. Rusija lieka įtakingiausiu veiksniu Armėnijos-Azerbaidžano santykiuose.

Ilgas liežuvis yra geriausias Ilgosios Ausies draugas. Bet kalti prie kryžiaus Lietuvos diplomatus už tai, kad jų pokalbį įrašė, būtų tas pat, kas smerkti panelę, kad ją išprievartavo už per trumpą suknelę. Juolab kad diplomatai nieko iš esmės „tokio“ neišpliurpia. R.Juškos ir „ne Kumetaičio“ atveju beveik du dešimtmečius bendraujantys kolegos neformaliai aptaria dabinius reikalus. Tarp jų ir didžiausias aktualijas – ES Rytų partnerystės sėkmę. Juk ne apie mergas ar futbolą darbo metu. Juokeliai apie kramtomą gumą ar saulėgrąžas Algirdo Butkevičiaus kišenėje važiuojant į susitikimą pas Dmitrijų Medvedevą, kaip sako žinantys, buvo ne kepštelėjimas mūsų premjerui , o užuomina į tuometinio Rusijos premjero Vladimiro Putino žiaumotą gumą per susitikimą 2010 metais su D. Grybauskaite.

Audrius Matonis
Ilgas liežuvis yra geriausias Ilgosios Ausies draugas. Bet kalti prie kryžiaus Lietuvos diplomatus už tai, kad jų pokalbį įrašė, būtų tas pat, kas smerkti panelę, kad ją išprievartavo už per trumpą suknelę. Juolab kad diplomatai nieko iš esmės „tokio“ neišpliurpia.
Net jei ir būtų apie A. Butkevičių – parodykit man nors vieną šefą, pavaldinių neapšnekėtą prie kavos aparato ar rūkykloje. Ir parodykit bent vieną normalų šefą, kuriam dėl to kiltų isterija. Nebent jis būtų su Josifo Stalino ūsais.

Kitas nuklausytasis – A.Žurauskas dar praėjusį penktadienį pasiprašė atšaukiamas iš ambasadoriaus Azerbaidžane pareigų, taip siekdamas „užkirsti kelią galimam neigiamam poveikiui valstybės ir savo reputacijai“.

Ministras L. Linkevičius tai įvertino kaip „garbingą ambasadoriaus poelgį“.

Na, tarkim, pavadinus turkmėnus „čiudikais“, išties komplikuojasi galimybės dirbti su specifine valstybe Turkmėnistanu, kuris priskirtas ambasadoriaus Azerbaidžane kuravimui .

Tačiau kokiu pretekstu galima būtų tikėtis R. Juškos prašymo atšaukti jį iš ambasadoriaus Budapešte posto? Svarstoma, kad būtent šiuo reikalu jis yra iškviestas į Vilnių. Valdžiai su juo pasikalbėti, žinoma, yra apie ką, juolab kad URM atlieka incidento tyrimą. Bet nei apie Vengriją, nei apie vengrus, nei apie jokius tamsius darbelius R. Juška nekalbėjo, tad Budapeštas čia, atrodytų, „ne prie ko“.

Audrius Matonis
Net jei ir būtų apie A. Butkevičių – parodykit man nors vieną šefą, pavaldinių neapšnekėtą prie kavos aparato ar rūkykloje. Ir parodykit bent vieną normalų šefą, kuriam dėl to kiltų isterija. Nebent jis būtų su Josifo Stalino ūsais.
Politologas Raimundas Lopata atkreipė dėmesį į dar vieną Lietuvos reakcijos į informacinę diversiją niuansą: kas liks iš Lietuvos diplomatinės tarnybos, jei iš postų lėks visi Ilgosios Ausies nuklausytieji? Ir ar tokia reakcija nebūtų Rusijos diversinių poveikio priemonių legalizavimas?

Problema yra ne konkrečiai A. Žurauskas ar R. Juška. Problema tampa normalus diplomatų komunikavimas tarpusavyje – viena vertus, nebijant, kad tavo „Blackberry“ kiauras kaip rėtis, kita vertus, nepergyvenant dėl pernelyg jautrios saviškių reakcijos, rizikuojančios virsti parodomąją saviplaka. Baimė ir perteklinis apsidraudimas gali paralyžiuoti bet kokias pastangas, tarp jų – ir Vilniaus Rytų partnerystės susitikimo sėkmę. Gal Ilgoji Ausis to ir siekia?

Aptariami įrašai padaryti šiemet balandį, paskelbti „Yuotube“ – liepą. Didysis Brolis Ilgoji Ausis negalėjo nesuprasti, kad po pirmųjų paviešinimų Lietuvos diplomatų ir, greičiausiai, kitų valstybės pareigūnų burnos užsisiūs, gal net kai kurie telefonų aparatai bus pakeisti. Todėl, spėtina, per tris mėnesius nuo įrašų padarymo ir pirmojo paviešinimo prikaupta medžiagos visam Lietuvos pirmininkavimo pusmečiui.

Jei kiekviena šio informacinio muilo serija „Youtube“ baigsis privalomais atsistatydinimais, pirmininkavimui galėsim kviestis pagalbos iš svetur. Nors turbūt sunku būtų surasti draugišką šalį, kurios nesiklauso Didysis Brolis. Na, nebent jie ten galvų saviškiams lengva ranka nekapoja.

A. Matonis yra LRT televizijos naujienų tarnybos direktorius, bet čia skelbiamas komentaras yra tik jo asmeninė nuomonė.