Iki šiol per operaciją buvo nužudyti šešiasdešimt vienas kareivis ir karininkas. Mūsų širdyse besikaupiant skausmui ir rūpesčiui dėl šių jaunų žmonių žūties, pietų Izraelio civilių gyvenimai jau tris savaites yra trikdomi sirenų, įspėjančių apie iš Gazos artėjančias raketas. Daug civilių, gyvenančių netoli Gazos ruožo, paliko savo namus ir apsistojo pas draugus ir gimines, laukdami kol šis siautulys nurims.

Kas šaudo raketas į Izraelio civilius? Atsakymas yra aiškus. Gazos sritį šiandien valdo „Hamas“. Jie siekia, kad Izraelio civiliai gyventų terorizuojami raketų ir tik jų sprendimai gali sumažinti šią grėsmę. „Hamas“ pateikia savo kovą kaip siekį išlaisvinti Palestiniečius, tačiau taip jie atima teisę gyventi laisvai iš Izraelio civilių. 

Yehuda Shaul
Ar tai, kad šeimos nariai nepaisė mūsų telefoninio perspėjimo išeiti iš pastato suteikia mums teisę juos pasiųsti mirtin? Argi mes nesielgiam kaip budeliai, praradę pagarbą žmogaus gyvybei? Kai mes taip elgiamės, ar mes dar galime girtis, kad padarome viską siekdami išvengti civilių aukų? Nerimą keliantis atsakymas į paskutinį klausimą yra „ne“.
Santykinai mažas Izraelio civilių gyventojų aukų skaičius nėra šitos teroristinės organizacijos gailestingumo, bet žemos kokybės raketų ir pažangių Izraelio gynybos sistemų išdava. Kaip žydas ir kaip sionistas gyvenantis Izraelyje, aš žinau, kad „Hamas“ grasina ir man, mano šeimai, mano draugams ir mano vertybėms. 

Čia viskas paprasta ir aišku. Kaip Izraelio Ginkluotųjų Pajėgų (IGP) veteranas ir Izraelio pilietis, aš nesu atsakingas už „Hamas“ veiksmus, tačiau esu atsakingas už Izraelio visuomenės, kurios dalimi esu, veiksmus. Taigi sutelkime dėmesį į Izraelį, mano šalį ir mano namus.

Įsivaizduokite plačios šeimos susirinkimą namuose karo metu. Baimė persmelkia viską, bet kartu ją pakelti yra lengviau. Staiga bomba pataiko į namą ir visa šeima yra sunaikinama. Liepos 20-ąją dvidešimt penki Abu Jamei šeimos nariai iš Bani-Suheila miestelio Gazoje žuvo nuo Izraelio karinių pajėgų bombos. Kodėl Abu Jamei namai buvo susprogdinti? Kodėl kitos šeimos neteko gyvybių panašiuose sprogimuose per pastarąsias savaites? Tarp jų buvo aštuoni Kawara šeimos nariai, šeši jų buvo vaikai; šeši Hamad šeimos nariai buvo nužudyti jiems miegant, žuvo dar aštuoni Al Haj šeimos nariai.

IGP paaiškina, kad „Hamas“, ar kitos organizacijos, kuriai IGP norėjo suduoti smūgį, nariai buvo šiuose namuose. Be to, bent jau kai kuriais atvejais, šeimoms buvo duodamas perspėjimas telefonu ar numetant mažesnį sprogmenį ant namo stogo. 

Yehuda Shaul
Ar mes, Izraeliečiai, galime nuoširdžiai kratytis atsakomybės dėl Gazos ruožo gyventojų? Manau, kad ne.
„Hamas“ yra žiaurus ir ciniškas priešas. Bet kuo virtome mes? Argi nėra ciniška sprogdinti „Hamas“ narių šeimų namus, žinant, kad name esantys nekalti šeimos nariai taip pat bus sužaloti, nors jie nėra „tiksinčios bombos“, t. y. nekelia tiesioginio pavojaus kariams ir civiliams? Ar tai, kad šeimos nariai nepaisė mūsų telefoninio perspėjimo išeiti iš pastato suteikia mums teisę juos pasiųsti mirtin? Argi mes nesielgiam kaip budeliai, praradę pagarbą žmogaus gyvybei? Kai mes taip elgiamės, ar mes dar galime girtis, kad padarome viską siekdami išvengti civilių aukų? Nerimą keliantis atsakymas į paskutinį klausimą yra „ne“.

Rašiau, kad „Hamas“ kontroliuoja Gazą, bet ne tik „Hamas“. Izraelis taip pat vis dar kontroliuoja Gazą. Izraelis kontroliuoja kasdienį prekių ir krovinių įvežimą ir išvežimą iš Gazos ruožo; neleidžia patekti į Gazą oro ar jūros keliais, riboja žvejybos plotus palestiniečiams; Izraelis netgi kontroliuoja regiono civilių registraciją. Remiantis Jungtinių Tautų duomenimis, per pastarąsias savaites Gazos ruože buvo nužudyti maždaug 1800 žmonių, iš kurių 250 buvo mažamečiai (teksto originalas buvo publikuotas rugpjūčio 4 d. - DELFI). Dauguma žuvusių nedalyvavo karo veiksmuose prieš Izraelį. Ar mes, Izraeliečiai, galime nuoširdžiai kratytis atsakomybės dėl Gazos ruožo gyventojų? Manau, kad ne. 

Kaip Izraelio pilietis, mylintis savo namus, tikiuosi, kad prie manęs prisijungs kiti piliečiai kviečiant Izraelį liautis bombarduoti namus su jų gyventojais. Tokie veiksmai padaro pernelyg daug žalos Gazos civiliams. Mes turime nustoti siųsti savo draugus ir savo karius į operacijas, kurios neabejotinai žalos civilius. Mes turime nutraukti per ilgai užtrukusią Izraelio kontrolę Gazos ruože.

Autorius tarnavo IGP kaip pėstininkas kovotojas ir karininkas. Jis yra Izraelio NVO „Breaking the Silence“ („Laužant tylą“) įkūrėjas. Organizacija platina veteranų pasakojimus, organizuoja paskaitas, susitikimus ir turus po Okupuotas Teritorijas, siekdama pateikti Izraelio visuomenei platesnį supratimą apie kasdienį gyvenimą jose po Antrosios Intifados.

Publikuota „The Jewish Weekly“. Vertė Tadas Janušauskas.