Per rinkimų kampaniją jis nuolat nusišnekėjo, puolė ir įžeidinėjo oponentus, žadėjo įgyvendinti su JAV tradicija ir konstituciją nederančius veiksmus, bet tai nepaveikė jo populiarumo, kartais net jį padidino. Trumpas pasakė, jog iš Meksikos į JAV plūsta nusikaltėliai ir prievartautojai, kad jis privers Meksiką pastatyti ir užmokėti už sieną tarp abiejų šalių, ragino į JAV neįleisti jokių musulmonų. Tvirtino, kad gintų Baltijos šalis, tik jei tos šalys „vykdė savo įsipareigojimus JAV atžvilgiu,” sakė didvyriu nelaikąs senatoriaus Johno McCaino, kuris per Vietnamo karą tapo karo belaisviu ir buvo kankinamas, nes „didvyriai yra tie, kurie nepateko į priešo rankas“, darė užuominas, kad jį kritikavusią televizijos laidų vedėją veikė mėnesinės.

Bet stebuklų banga jau baigiasi, Trumpo kandidatūra mirtinai pažeista. Žinoma, geležinių garantijų negali būti, nes jis kandidatuoja prieš Hillary Clinton, kurią dauguma amerikiečių laiko nesąžininga ir nepatikima. Gal viešumon prasiverš naujų žinių apie jos machinacijas ar nesąžiningumą, gal JAV bus įvykdytas itin didelis teroristinis antpuolis, gal pasaulį sukrės nelaukta krizė. Net tokiu atveju Trumpas pralaimės, taurė jau perpildyta.
Per pastarąsias dienas Trumpas vis dažniau ir griežčiau puolamas, kritika taikoma į jo jautriausias vietas. Abejojama jo patriotizmu. Dienraštis „New York Times“ paskelbė straipsnį, kuriame nurodoma, jog Trumpas išvengė karinės prievolės per Vietnamo karą, duodamas suprasti, kad jis pasinaudojo pažintimis.
Kęstutis Girnius

Neregėtą pasipiktinimo audrą sukėlė Trumpo reakcija į pakistaniečio imigranto Khizro Khano kalbą, pasakytą praeitą ketvirtadienį demokratų suvažiavime, kurioje jis kalbėjo apie savo Irako kare žuvusį sūnų, pridurdamas, kad Trumpas „nėra nieko paaukojęs“ dėl savo šalies. Trumpas atkirto, kad jis pats „daug aukojęsis“, kurdamas savo verslą, taip pat užsiminė, kad šalia vyro stovėjusi Khano žmona tylėjo, nes galbūt nebuvo leista pasisakyti. Jo pastabos sulaukė beveik visuotinio pasmerkimo, net tik iš demokratų. Trumpą griežtai smerkė McCainas, kietų žodžių negailėjo didžiausia JAV karo veteranų organizacija (VFW – Veterans of Foreign Wars), kuri pabrėžė, jog Trumpas peržengė ribą kritikuodamas kritusio kario motiną. VFW kritika yra itin reikšminga, nes jai priklauso daugelis baltaodžių vyrų, be kurių paramos Trumpas negali laimėti. Kitos karius palaikančios organizacijos reagavo panašiai. Daugelis respublikonų partijos vadovų atsiribojo nuo Trumpo pastabų.

Per pastarąsias dienas Trumpas vis dažniau ir griežčiau puolamas, kritika taikoma į jo jautriausias vietas. Abejojama jo patriotizmu. Dienraštis „New York Times“ paskelbė straipsnį, kuriame nurodoma, jog Trumpas išvengė karinės prievolės per Vietnamo karą, duodamas suprasti, kad jis pasinaudojo pažintimis. Atvirai tariant, Trumpo patirtis ne kuo skiriasi nuo dešimčių tūkstančių tų metų jaunuolių. Skelbiami straipsniai apie jo ir jo komandos esamus ar menamus ryšius su Rusija, Putinu, Janukovičiumi, siekiant sukelti abejonių, ar jis žino, kas yra Amerikos priešai.
Turbūt didžiausias smūgis yra tai, kad patys didžiausi respublikonų rėmėjai, broliai Kochai, kurie paprastai aukoja dešimtis milijonų respublikonų kandidatams įvairiuose rinkimuose, pranešė, kad nepalaikys Trumpo ir pinigus geriau išleis rinkimų lenktynėms į Kongresą. Pirmą kartą JAV istorijoje tiek daug įtakingų verslininkų atsiribojo nuo respublikonų partijos kandidato į prezidentus.
Kęstutis Girnius

Trumpas didžiuojasi esąs itin sėkmingas verslininkas, jo patirtis ir įgūdžiai esą leis jam veiksmingai spręsti šalies problemas, derėtis su užsienio vadovais. Vis daugiau turtingesnių (tad ir pagal Trumpo kriterijus, gabesnių) verslininkų aiškina, kad Trumpas yra nesąžiningas, ne itin veiksmingas, daug kartų bankrotą skelbęs ir bendradarbius išnaudojęs verslininkas. Ir praneša, kad jie palaiko Clinton.

Multimilijardierius, buvęs Niujorko meras Michaelas Bloombergas kritikavo Trumpą demokratų partijos suvažiavime. Antras turtingiausias JAV pilietis Warrenas Buffetas pirmadienį dalyvavo rinkimų kampanijos renginiuose su Clinton. Verslininkė Meg Whitman, viena didžiausių respublikonų partijos rėmėjų, pavadino Trumpą demagogu ir paskelbė, kad pervedė stambią pinigų sumą Clinton rinkimų kampanijai. Ir turbūt didžiausias smūgis yra tai, kad patys didžiausi respublikonų rėmėjai, broliai Kochai, kurie paprastai aukoja dešimtis milijonų respublikonų kandidatams įvairiuose rinkimuose, pranešė, kad nepalaikys Trumpo ir pinigus geriau išleis rinkimų lenktynėms į Kongresą. Pirmą kartą JAV istorijoje tiek daug įtakingų verslininkų atsiribojo nuo respublikonų partijos kandidato į prezidentus.

Priekaištų sulaukia Trumpo išprusimas, žinios ir temperamentas. Teigiama, kad jis yra ne tik politinis analfabetas, bet ir tiesiog analfabetas. Esą jo žodynas - kaip penktos klasės mokinuko, jis negeba suregzti sakinio, kuriame – daugiau negu aštuoni žodžiai. Daugelis amerikiečių kreivai žiūri į išsimokslinusiųjų pretenzijas, bet mano, jog prezidentas turi turėti minimalių kvalifikacijų. Ir ne paslaptis, kad Trumpas tiesiog nesusivaldo, kai kritikuojamas, skuba per tviterį užpulti tuos, kurie drįsta jam priekaištauti.
Vis daugiau turtingesnių verslininkų aiškina, kad Trumpas yra nesąžiningas, ne itin veiksmingas, daug kartų bankrotą skelbęs ir bendradarbius išnaudojęs verslininkas.
Kęstutis Girnius

Kritika aštrėja. Respublikonai raginami ne tik atsiriboti nuo ekstravagantiškų Trumpo pasisakymų, bet ir nuo paties kandidato, paskelbti, kad jis netinkamas būti prezidentu. Taip antradienį kalbėjo prezidentas Obama. Mintis – ne nauja, bet aplinkybės buvo išskirtinės, būtent per spaudos konferencija su Singapūro premjeru, kai buvo manoma, jog prezidentas pabrėš prekybos sutarties su Azijos šalimis svarbą.

Naujausios apklausos rodo, kad Clinton kokiais aštuoniais procentais lenkia Trumpą. Atskirtis padidės, rinkėjams suvirškinus naujausius Trumpo „perliukus“. Iki rinkimų – dar trys mėnesiai, per kuriuos demokratai sąmoningai stengsis išprovokuoti Trumpą nusišnekėti. Patirtis rodo, kad jiems pasiseks. Nebus praleista progų parodyti, jog Trumpas nenusimano apie pasaulį, kad jis demagogas, eteryje pasipils Trumpą kritikuojančios reklamos, juolab, kad demokratai surinko gerokai daugiau pinigų negu jų varžovai, tad respublikonai negalės deramai reaguoti.

Yra galimybė, kad demokratai perlenks lazdą, teigdami, jog Trumpas išprotėjęs ar psichiškai nesveikas, ir tuo mobilizuos Trumpo rėmėjus. Clinton yra itin pažeidžiama kandidatė, linkusi sakyti netiesą, ką ji visai neseniai padarė, iškreipdama Federalinių tyrimų biuro vadovo pastabas apie jos elektroninį paštą ir serverį. Gali išlįsti ir daugiau su ja susietų skandaliukų. Bet tai neišgelbės Trumpo, jo trūkumai perdėm akivaizdus, o jo negebėjimas susivaldyti juos tik labiau išryškins. Stebuklų metas baigtas.