Daugelis politikų mano, kad konfliktas su Vladimiro Putino valdoma Rusija kilo ne dėl neįveikiamų nesutarimų, bet dėl nepalankių įvykių: netinkama Europos politika Ukrainos atžvilgiu sukėlė perdėtą kritikos nepakenčiančio Rusijos vadovo reakciją. Laimei, Rusiją apėmęs ilgalaikis nuosmukis, o sankcijos ir krentančios naftos kainos sumažins Kremliaus galimybes ir norus veltis į netiesioginį ir daug išlaidų pareikalausiantį karą.

Šis požiūris nėra teisingas. V. Putinas yra pasirengęs ekonominiams sunkumams, trokšta panaudoti jėgą, rizikuoti ir begėdiškai meluoti. Rusija kasdien tampa vis pavojingesne priešininke, ypač dėl iš Vakarų sklindančio silpnumo dvelksmo.

Šis silpnumas kyla iš klaidingo Vašingtono įsitikinimo, kad Europos saugumas – ne Amerikos problema. Jungtinės Valstijos yra susidūrusios su milžinišku saugumo iššūkiu – stiprėjančia Kinija. Toliau seka islamo ekstremizmas ir terorizmas. Konfliktas su Rusija – ne tokia reikšminga problema, o europiečiai turėtų ją spręsti patys, nes patys ją ir sukėlė.
Rusija kasdien tampa vis pavojingesne priešininke, ypač dėl iš Vakarų sklindančio silpnumo dvelksmo. Šis silpnumas kyla iš klaidingo Vašingtono įsitikinimo, kad Europos saugumas – ne Amerikos problema.
Edwardas Lucasas

Šių dviejų mitų poveikis pražūtingas. (B. Obamos – DELFI) administracija nedaro to, ką turėtų daryti, pavyzdžiui, aiškiai parodydama, kad Amerikos karinės pajėgos visiškai palaiko naujųjų NATO pajėgų integravimo vienetų (angl. NATO Force Integration Unit (NFIU) – DELFI) vadus ir vykdomas operacijas, kurios taps greituoju potencialiu Aljanso atsaku į bet kokius veiksmus, kurių Rusija galėtų imtis Baltijos valstybėse. Kam rizikuoti ir veltis į nuostolingą karinį konflikto su Rusija eskalavimą, jei galima nieko nedaryti ir suteikti progą ekonomistams padaryti visą darbą patiems?

Taip mąstantys ignoruoja faktą, kad Amerika negali viena išspręsti visų pasaulio problemų. Jai reikia sąjungininkių, o sąjungininkėms reikia garantijų. Jei Jungtinės Valstijos demonstruos nesidomėjimą Europos saugumu, jos negalės tikėtis pagalbos sprendžiant su Kinija susijusius klausimus, pavyzdžiui, nustatant pasaulinės ekonomikos valdymo taisykles šiam šimtmečiui. Jei japonai, korėjiečiai ir taivaniečiai matys, kad JAV neketina ginti savo sąjungininkių Europoje nuo Rusijos, kodėl jie turėtų tikėti, kad Amerika apgins juos nuo Kinijos, kuri yra kur kas stipresnė priešininkė?
Būtų kur kas naudingiau, jei imtumėmės rimtų priemonių patys, taikydami vizų išdavimo apribojimus ne tik elitui, bet ir jų antrosioms pusėms, vaikams, broliams, seserims ir tėvams. Be to, būtina pradėti tirti pinigų plovimo atvejus Londone, Niujorke, Vienoje ir kitur, kur plėšikai iš Rusijos kaupia savo turtus.
Edwardas Lucasas

Vis dėlto iš respublikonų naudos nėra daug. Telkdami dėmesį į ginklų tiekimo Ukrainai klausimą, jie kreipia dėmesį tik į problemos simptomus, bet ne į jos atsiradimo priežastį. Kalbant paprastai, jei Vakarai turėtų tvirtą politinę poziciją Rusijos atžvilgiu, Kremlius neišdrįstų užpulti Ukrainos – dėl tos pačios priežasties jis nebūtų užpuolęs Estijos 2007 m. ar Gruzijos 2008 m.). Dėmesio telkimas į Ukrainą užkrauna šiai silpniausiai mūsų sąjungininkei Vakarų atsako naštą, o karas Ukrainą sekina vis labiau.

Būtų kur kas naudingiau, jei imtumėmės rimtų priemonių patys, taikydami vizų išdavimo apribojimus ne tik elitui, bet ir jų antrosioms pusėms, vaikams, broliams, seserims ir tėvams. Be to, būtina pradėti tirti pinigų plovimo atvejus Londone, Niujorke, Vienoje ir kitur, kur plėšikai iš Rusijos kaupia savo turtus. Taip pat turėtume imtis jų bendrininkų – bankininkų, teisininkų ir apskaitininkų, kurie už iš Kremliaus gautus trisdešimt sidabrinių rublių nusižengia savo profesiniams principams.

Karinė pagalba Ukrainai galėtų būti naudinga kur kas didesnio masto Rusijos atžvilgiu vykdomos politikos dalimi. Vis dėto ginklų tiekimas negali tapti šios politikos pakaitalu. Ukrainiečių mirties atitolinimas didina atskirtį tarp Europos ir Amerikos. Tokios priemonės nepadės Kremliui permąstyti savo politiką, o kaip tik suteiks Vladimirui Putinui daugiau priežasčių manyti, kad jo elgesys ir valdymo metodika veikia tinkamai.