Laikui bėgant šie režimai imitacijos meną perkėlė į naują lygmenį. Siekdami pagrindinio tikslo – išlaikyti valdžią – šiuolaikiniai autoritarinio valdymo šalininkai sukūrė įmantrią alternatyvią institucijų visatą: netikrų žinių kanalai su moderniausia produkcija, profesionaliai atrodančios ekspertų komisijos, kurios, kaip ir analogiškos demokratinės institucijos, generuoja idėjas ir net apsimeta rinkimų stebėtojais, kurie mėgdžioja tikrų stebėtojų veiklą. Tokia modernizuota mimikrija yra autoritarinio valdymo atgimimo bruožas, ji sukuria nemažai kliūčių demokratams autokratinėje terpėje visame pasaulyje. Neišsitekdami namuose, represyvūs režimai plečia savo dirbtines iniciatyvas į kitas šalis ir regionines bei supranacionalines taisyklėmis pagrįstas organizacijas.

Autoritarinių režimų remiamos GONGO organizacijos, pavyzdžiui, nuolat bando įsiprašyti į Jungtinių Tautų Žmogaus teisių tarybos Visuotinio reguliarios priežiūros mechanizmo (Universal Periodic Review) svarstymus bei Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos Įsipareigojimų žmogiškosios dimensijos srityje įgyvendinimo peržiūros susitikimus. 
2013 m. spalį Ženevoje Žmogaus teisių tarybai svarstant Kinijos žmogaus teisių duomenis, kelios Kinijos GONGO organizacijos pataikūniškai gyrė Kinijos pasiekimus pilietinės visuomenės srityje. O juk iš tiesų Kinijoje vyrauja itin represyvi nepriklausomai pilietinei visuomenei atmosfera.
Christopheris Walker‎is

Kinijos vyriausybės inicijuotos „nevyriausybinės“ organizacijos dalyvauja JT susitikimuose ir stengiasi primesti Kinijos vadovybės liniją. 2013 m. spalio mėn. Ženevoje Žmogaus teisių tarybai svarstant Kinijos žmogaus teisių duomenis, kelios Kinijos GONGO organizacijos pataikūniškai gyrė Kinijos pasiekimus pilietinės visuomenės srityje. O juk iš tiesų Kinijoje vyrauja itin represyvi nepriklausomai pilietinei visuomenei atmosfera. Pernai įvykusiame Įsipareigojimų žmogiškosios dimensijos srityje įgyvendinimo peržiūros susitikime Kremliaus remiamos GONGO organizacijos, kalbėdamos apie Rusijos invaziją į Ukrainą, kaip ir galima buvo tikėtis, siekė kuo labiau sudrumsti vandenis. Kuba ir Venesuela nusiuntė savo GONGO organizacijas į neseniai Panamoje įvykusį Amerikos šalių aukščiausiojo lygio susitikimą, siekdamos režimo remiamas organizacijas pristatyti kaip savo autentišką pilietinę visuomenę.

Christopher Walker, NED nuotr.
Režimai taip pat subūrė panašias fiktyvias grupes, kurios kelia ovacijas netikriems rinkimams ir taip siekia sudrumsti pripažintų stebėtojų organizacijų vertinimus. Šių vadinamųjų zombių stebėtojų vis daugėja. Į Europos šalyse neseniai vykusius rinkimus vadinamuosius stebėtojus išsiuntė dvi autoritarinių režimų sukurtos iniciatyvos – Nepriklausomų valstybių sandraugos rinkimų stebėjimo organizacija ir Šanchajaus bendradarbiavimo organizacija.

Represyvi Azerbaidžano vadovybė atsivežė zombių stebėtojų iš užsienio, kad jie sankcionuotų akivaizdžiai fabrikuojamus prezidento rinkimus, kurie vyko 2013 m. spalio mėn.

Panašus spektaklis vyko Kryme per 2014 kovo mėn. referendumą, kuris buvo surengtas po to, kai pusiasalį užplūdo Rusijos „žalieji žmogeliukai“. Net Kinija, kurioje nevyksta tikri rinkimai, nusiuntė stebėtojus į neseniai Birmoje ir Zimbabvėje vykusius rinkimus. Netikrų NVO ir rinkimų stebėtojų idėjas ir pranešimus plačiai skelbia autoritarinių režimų žiniasklaidos priemonės, skleisdamos savo alternatyvią realybę užsienyje.
Šiame puikiame naujame pasaulyje netikrų stebėtojų išvadas apie netikrus referendumus pasauliui transliuoja dirbtiniai žinių kanalai.
Christopheris Walker‎is

Žinomiausia tokio pobūdžio iniciatyva yra Rusijos televizijos kanalas „RT“ (anksčiau buvęs „Russia Today“). Per praeitų metų Krymo referendumą Rusijos vyriausybinėse žiniasklaidos priemonėse figūravo radikalios politinės figūros, kurios nėra sankcionuotos stebėti autentiškų rinkimų. Šie asmenys pateikė išvadas, visiškai atitinkančias Kremliaus liniją. Šiame puikiame naujame pasaulyje netikrų stebėtojų išvadas apie netikrus referendumus pasauliui transliuoja dirbtiniai žinių kanalai.

Dar visai neseniai dauguma apžvalgininkų neigė RT kanalo įtaką, tačiau šiandien atidūs analitikai nebėra tokie tikri savo nepažeidžiamumu. Nors visi sutinka, kad įtakos mastus tiksliai išmatuoti yra sunku, akivaizdu, kad RT ir Rusijos valstybinių žiniasklaidos priemonių skleidžiama dezinformacija persipina su tikromis naujienomis, ypač internete. Pagrindinius Rusijos žiniasklaidos pateikiamus faktus cituoja ir tokiu būdu toliau propaguoja Vakarų naujienų kanalai. Populiarūs informacijos apie Rusiją rinkimo ir analizės projektai, tokie kaip „Johnson’s Russia List“, šalia tokių šaltinių kaip „Associated Press“ ir Vokietijos transliuotojas „Deutsche Welle“, įtraukia ir „RT“ bei Kremliaus remiamas žiniasklaidos priemones.
Naujose Vidurio Europos demokratijose atsiranda vis daugiau internetinių svetainių, kuriose pateikiami netikri, klaidinantys naujienų pranešimai, atspindintys Kremliaus kuriamą pasaulio vaizdą.
Christopheris Walker‎is

Naujose Vidurio Europos demokratijose atsiranda vis daugiau internetinių svetainių, kuriose pateikiami netikri, klaidinantys naujienų pranešimai, atspindintys Kremliaus kuriamą pasaulio vaizdą. Kinijai, Iranui ir kitiems ambicingiems nedemokratiniams režimams didinant savo informacijos sklaidos mastus visame pasaulyje, vis sunkiau bus atskirti, kuri informacija tikra, o kuri – suklastota. Kodėl autoritariniai režimai šią suklastotą demokratiją skleidžia pasauliniu mastu?

Visų pirma, šie režimai supranta, kad padrikame, fragmentuotame šiandienos žiniasklaidos pasaulyje daug lengviau sudrumsti svarbių dalykų supratimą. Įvaldę apgaudinėjimo meną namie, jie tiria potencialias naujos žiniasklaidos terpės galimybes ir daug investuoja į panašią veiklą užsienyje, sėdami painiavą ir nepasitikėjimą. Dar didesnę grėsmę kelia tai, kad jie siekia iš vidaus pakirsti demokratiją ir žmogaus teisių institucijas. Alternatyviai autoritarinei visatai susidūrus su demokratine erdve, klastotės ir imitacija daro įtaką tikriems dalykams.

Pasibaigus Šaltajam karui, ši nemaloni realybė nebuvo lemiamas veiksnys sudarant prognozes apie tai, koks bus pasaulis. Tačiau jei demokratijos nori išgelbėti po Šaltojo karo susiklosčiusią pasaulio tvarką, į šią realybę reikia atsižvelgti ir ją nedelsiant persvarstyti.

Christopheris Walker‎is yra Tarptautinių demokratinių studijų forumo prie Nacionalinio demokratijos fondo vykdantysis direktorius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (575)