Sausį Dūma jau pirmuoju skaitymu (iš 390 balsavusiųjų vos vienas pasisakė prieš) pritarė įstatymo projektui, kuris už homoseksualizmo propagandą tarp vaikų numato didžiules baudas – iki 25 tūkst. eurų juridiniams asmenims. Šis projektas parlamentui buvo pateiktas Novosibirsko srities deputatų iniciatyva, o iki šiol visa apimtimi jau veikė Sankt Peterburge, Archangelske, Kostromos, Riazanės srityse.

Rusiškas tikro vyro etalonas

Mačio įvaizdį sėkmingai kuriantis V. Putinas, pasirašęs „antigėjišką“ įstatymą, mėgina įrodyti, kad antihomoseksualizmui reikia suteikti įstatymo pagalbą, nes LGBT judėjimas (lesbietės, gėjai, biseksualai ir transseksualai), galinga banga plūstantis iš Vakarų, pakirs ateinančių kartų, o ir pačios valstybės šaknis. Pats prezidentas lygiuojasi į visišką gėjų priešingybę mačio (isp. macho – patinas, jautis, simbolizuoja tikro vyro, vyriškumo, agresijos ir jėgos pradą, išaukština jo viršenybę prieš moteriškumą).

Čia jis ragina didinti Rusijos jaunimo fizinį pajėgumą, kovoja su pernelyg dideliu tabako ir alkoholio gaminių vartojimu (nuo birželio Rusijoje draudžiama rūkyti viešose vietose), čia pats rodo pavyzdį ant sambo kilimo, taikliai šaudo, jodinėja žirgais, gaudo rekordinio dydžio žuvis ir t.t. Sveikuolis ir sporto mėgėjas V. Putinas savo pavyzdžiu siekia priversti ir šalies jaunimą rinktis mačio vaidmenį. Apie skyrybas su žmona Liudmila pranešęs Rusijos prezidentas V. Putinas tikina naujos žmonos neieškąs (kalbama apie jo nesantuokinį vaiką ir glaudžius ryšius su olimpine gimnastikos čempione, dabartine Dūmos deputate Alina Kabajeva).

Česlovas Iškauskas
Grupės nariai gaudo gėjus, juos kvočia, kankina, taip bandydami išgauti informaciją apie jų bičiulius ir lyderius. Visa tai filmuojama ir patenka į internetą, daugiausiai į rusišką „Facebook“ analogą socialinį tinklą „VKontakte“, kad „būtų gera pamoka kitiems iškrypėliams pedofilams“.
Pagal apklausų rezultatus kas penktos Rusijos moters svajonių vyru vadinamas politikas sakosi visą savo dėmesį skirsiąs valstybei ir jos piliečiams. Neseniai jis valdžios atstovams pasiūlė atgaivinti sovietų laikų moksleivių fizinio pajėgumo vertinimo tvarką. Tiesa, numatomi lankstūs fizinio lavinimo standartai. Tarsi pateisindamas nedidelį savo ūgį, V. Putinas sakė, kad „vaikai neturi būti per aukšti, kad žmonių neištiktų širdies smūgis“.

V. Putinas savo mačizmo laikysenoje turi varžovą. Tai ne kokios ten pasaulinės garsenybės, visų moterų dievaičiai George'as Clooney'is ar Bradas Pittas, o Baltarusijos lyderis Aleksandras Lukašenka, ne kartą pabrėžęs, kad „geriau būti diktatoriumi negu gėjumi“, dabar gi pasivaržęs su V. Putinu ir didžiulių žuvų gaudymo olimpiadoje... Tikro vyro įvaizdis jam taip pat ne svetimas: tebėra aktyvus ledo ritulininkas, slidinėtojas, be to moraline klaida nelaiko nesantuokinio sūnaus...

Radikalai naudingi Kremliui?

Įstatymas paskatino homofobiškas nuotaikas Rusijoje. Kaip rašo vokiečių „Die Zeit“, buvęs rusų skustagalvis ir radikalus nacionalistas Maksimas Marcinkevičius sukūrė daugiau kaip 500 grupių, kurios nusiteikusios prieš gėjus, juos visaip persekioja ir baudžia. Beje, pats 29-rių M. Marcinkevičius, pravarde „Tesakas“ (taip vadinamas ilgas kovinis peilis), sakosi turįs rusiškų, lenkiškų, lietuviškų ir baltarusiškų šaknų. Jis įkūrė susivienijimą „Format 18“, o šiame skaičiuje užšifruota Adolfo Hitlerio pavardė (A- pirmoji lotynų abėcėlės raidė, o H – aštuntoji), ne kartą sėdėjęs Rusijos ir Baltarusijos kalėjimuose, bet kai kurie apžvalgininkai tvirtina, kad tai tipinis Kremliaus kontroliuojamo neonacio projektas.

Grupės nariai gaudo gėjus, juos kvočia, kankina, taip bandydami išgauti informaciją apie jų bičiulius ir lyderius. Visa tai filmuojama ir patenka į internetą, daugiausiai į rusišką „Facebook“ analogą socialinį tinklą „VKontakte“, kad „būtų gera pamoka kitiems iškrypėliams pedofilams“. Savo akcijų tikslų organizatoriai neslepia: „homikus reiktų užmušinėti, bet to kol kas neleidžia valdžia“. BBC neseniai atskleidė, kad pasitaikė atvejų, kai Rusijoje gėjai ir nužudomi...

Apžvalgininkai tvirtina, kad radikalai pasijuto atrištomis rankomis, priėmus „antigėjišką“ įstatymą. Rusijos valdžia esą toleruoja tokius išpuolius, neskuba imtis tyrimų. V. Putinas jaučia jų paramą, vadindamas tai daugumos Rusijos piliečių palaikymu. Gana seniai, dar 2006 m. birželį, atliktos apklausos duomenimis, beveik pusė iš 1 500 apklaustų Rusijos piliečių (47 proc.) nepalankiai žiūrėjo į homoseksualus ir lesbietes. Tokią nuomonę dažniau reiškė vyrai, taip pat vyresnio amžiaus, menką išsilavinimą turintys žmonės ir kaimiečiai. Tik šiek tiek daugiau (40 proc.) gyventojų nesmerkė seksualinių mažumų atstovų. Dabar rusų tolerancija netradicinei orientacijai galbūt perkopė 50 proc.

„The Washington Post“ tvirtina, kad V. Putinui būtina palaikyti idėją, jog Rusija iš esmės skiriasi nuo Vakarų, taip pat ir moralinių vertybių supratime. Jis žino, kad daug rusų jaučia nostalgiją SSRS laikams, kai tos vertybės buvo tvirtos ir kontroliuojamos vienos partijos, ir tai demonstravo tvirtus imperijos pamatus, o posovietinė Rusija kenčia nuo vidinių prieštaravimų ir pliuralizmo.

Apžvalgininkas Maxas Fisheris laikraštyje rašo, jog „antigėjiškais“ įstatymais valdžia nori supjudyti konservatyvią daugumą ir liberalią mažumą, parodyti, kad ji meta iššūkį Vakarų vertybėms, kaip buvo sovietiniais laikais.

Juokingas boikotas ir gėjų karalystė

Kaip tokius teisės aktus vertina Vakarai? Juokingai, rašo Londono „The Independent“. Antai, protestuodami prieš Kremliaus veiksmus, keli Didžiosios Britanijos gėjų klubai ir kavinės nusprendė boikotuoti prekybą rusiška „vodka“ ir jos negerti. Ši kampanija prasidėjo JAV ir Kanadoje.

Štai Mančesteryje įtakinga kompanija G-A-Y Group nutarė nepirkti degtinės „Stolichnaya“ ir „Russian Standart“. Kompanijos savininkas Jeremy Josephas pareiškė, kad „gėjų centrų atsisakymas vartoti rusišką „vodką“ – tai ne tik bandymas smogti Rusijos ekonomikai, bet ir būdas pademonstruoti mūsų solidarumą su lesbietėmis ir gėjais“. Kompanijos atstovai pernai kovą, kai Maskvoje buvo išvaikytas gėjų paradas, lankėsi Rusijos sostinėje ir buvo baisiai pasipiktinę žmogaus teisių padėtimi šioje šalyje. Šių metų gegužę jie tokį požiūrį į gėjus galėjo stebėti Sankt Peterburge ir Tbilisyje.

„Jeigu V.Putinas ar A.Lukašenka nemyli homoseksualų, tai gal jie gali rasti tylią užuovėją savo veiklai?“ – nebe ironijos klausia rusų politologai. Taip, nors kol kas virtualią. Daugiau kaip prieš trejus metus portale „Geopolitika“ rašėme, kad prie Australijos krantų, Koralų jūros salyne, įsikūrusi Gėjų ir lesbiečių karalystė (Gay and Lesbian Kingdom of Coral Sea Islands). Ji kol kas virtuali, šios „valstybės“ piliečiai bendrauja virtualioje erdvėje, nors jų būstinė užregistruota prie Australijos krantų esančioje vienoje negyvenamoje saloje.

Kai 2004 m. birželio 14-ąją Australijos parlamentas uždraudė tos pačios lyties asmenų santuokas, gėjų aktyvistų grupė nutarė persikraustyti į Dievo užmirštą salelę. Čia jie paskelbė atsiskiriantys nuo Australijos, įkuriantys „vienalytę“ valstybę ir net išsirinko savo „imperatorių“, kuriam suteikė Dale I-ojo vardą. Australai nerimtai žvelgia į tokį sumanymą netgi po to, kai virš salelės iškilo vaivorykštės spalvų vėliava. Ši karalystė iki šiol domino nebent filatelistus, nes nuo 2006 m. liepos leidžia savo pašto ženklus. Kaip ir Tuvalu gyventojai, šios karalystės atsiskyrėliai gali parduoti savo interneto domeną. Dabar galima užsiregistruoti jos virtualiais gyventojais. Pirmyn!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1347)