Kas gi dalyvauja šiose varžybose? „Tėvas“ ir „Motina“. Taip Amerika ir Rusija vadina vakuumines bombas, kurios nuolat tobulinamos ir išbandomos. Pentagonas vakuuminę bombą išbandė 2003 m. ir ją pavadino „visų bombų motina“. Tai buvo didžiausias pasaulyje „humaniškas“ trotilo ekvivalentas. Antradienį Rusijos kariuomenės generalinis štabas pranešė, kad strateginis viršgarsinis bombonešis „Tu-160“ ant poligono numetė keturis kartus galingesnę vakuuminę bombą, kurią Pirmasis TV kanalas pavadino „visų bombų tėvu“. Štabo atstovas paskubėjo informuoti, kad naujas užtaisas nepažeidžia jokių tarptautinių sutarčių, o jo sprogimas neužteršia aplinkos.

Kodėl gi ši bomba vadinama humaniška ir švaria? Todėl, kad ji sunaikina tik gyvąją jėgą, sudegina ir tiesiog išgarina visa, kas gyva, tačiau visa priešo ginkluotė išlieka. Ekspertai papildo, kad ji gali būti naudojama ir branduoliniams objektams naikinti, nes nepažeidžia pačių branduolinių užtaisų. Po sprogimo žemė būna panaši į Mėnulio paviršių, ir jame neaptinkama nei cheminės, nei radioaktyvios taršos. Užtaiso galios, paprastai – svorio, didinimas leidžia atsisakyti kuo didesnio tikslumo. Taigi tokia bomba pigesnė, o efektas – didžiulis.

Skamba tai, žinoma, ciniškai. Bet cinizmas tarp kariškių įprastas. Jį galima justi ir iš Rusijos gynybos ministerijos mokslinio instituto atstovo Jurijaus Balykos, pareiškusio, kad naujas ginklas „leis mums užtikrinti valstybės saugumą ir duoti atkirtį tarptautiniam terorizmui bet kuriame pasaulio regione“. Beje, Vašingtonas ir Maskva apie tai kalba panašia kalba. Antai JAV planai dislokuoti Rytų Europoje Priešraketinės gynybos sistemas taip pat vadinami atsvara Irano ir Šiaurės Korėjos teroristiniams kėslams.

Vakuuminės bombos – tai tarpinis variantas tarp įprasto trotilo užtaiso ir atominio. Jos pripildomos specialaus kuro, kuris turi labai aukštą degimo ir skvarbos laipsnį. Nuo karščio visa, kas gyva, tiesiog išgaruoja maždaug 300 m spinduliu. Sprogimas sunaikina bunkerių kompleksą ar šachtas keliolikos metrų gylyje.

Šis ginklas buvo išrastas maždaug prieš 40 m. BBC radijo stoties rusų kalba tarnyba praneša, kad nėra jokios problemos didinti vakuuminės bombos svorį. Sukurti 5 tonų bombą dar nereiškia technologinio progreso, sako Rusijos karinis apžvalgininkas Pavelas Fingelgaueris. Pavyzdžiui, Antrojo pasaulinio karo metu amerikiečiai pagamino daugiau kaip 6 tonų bombą, tačiau jos juk neskirtos masiniam naikinimui, todėl geriau į kuo tikslesnius taikinius išbarstyti daugiau vakuuminių užtaisų. Didesnė problema – kaip tą bombą nuskraidinti į tikslą. Rusija turi tam tinkamus „Tu-160“, kurių tėra tik keturiolika, sielojasi rusų ekspertas.

Laikraštis „Nezavisimaja gazeta“ rašo, kad Rusija šį ginklą naudojo Čečėnijoje 1999 m., tačiau nuo jos neatsilieka ir JAV, numetusios tokių bombų ir Vietname, ir Irake, kur reikėjo išvalyti teritoriją sraigtasparnių aikštelėms. Vietname ir kalbos nebuvo apie ekologiją, nes dideles džiunglių teritorijas amerikiečiai apipurškė vadinamuoju oranžiniu reagentu arba dioksinu. Paskui atėjo eilė bombai, kuri atitiko 11 tonų trotilo ekvivalentą ir kainavo amerikiečiams 150 tūkst. dolerių.

Kaip minėjome, Rusija prieš 8 m. ant Dagestano Tando aulo numetė tik 500 kg bombą. Nuo to kilo vadinamasis psichologinis Tando efektas: vos išgirdę bombonešio „Su-25“ gausmą, visi kaimo gyventojai paniškai puldavo bėgti. Taip buvo kovojama prieš čečėnų karo vado Šamilio Basajevo grupuotes…

Vašingtonas neišsigando naujos Rusijos vakuuminės bombos bandymo. Pentagonas pareiškė, kad Amerika sukūrusi 14 tonų bombą, kuri gali sunaikinti visus požeminius Irano objektus. Kodėl Irano? Todėl kad, kaip rašo Londono „The Guardian“, JAV ketina smogti Iranui jau per šį pusmetį, ir tam geriausiai tiktų „humaniškas“ vakuuminis ginklas.

„Švarios“ jėgos demonstravimo varžytynės tarp Amerikos ir Rusijos tęsiasi. Visų Žemės gyventojų sąskaita.

„Užsienio įvykių komentaras“ – pirmadienį, trečiadienį ir penktadienį 17.55 val., kart. kitos darbo dienos rytą 6.55 val.