Pernai kažkuo panašią koaliciją prieš terorizmą subūrė ir JAV. Vakaruose ėmus plisti Pasaulinio kalifato narių vykdomų egzekucijų vaizdams, JAV ir partneriai netruko juos įvardinti teroristais ir pradėjo baudžiamąją kampaniją iš oro. Vis dėlto, vienas klausimas lieka atviras – nejau Kalifatas yra vienintelė teroristinė organizacija veikianti Sirijoje?

Nužudyti Sirijos civiliai

Kas yra teroristas?

Po 2001 m. Rugsėjo 11-osios dienos teroristinių aktų JAV Vakarų pasaulis apie terorizmą kalba beveik nuolatos. Nepaisant daugybės praktinių terorizmo pavyzdžių bei įvairialypių jo teorinių apibrėžimų, daugelis politikų bei politikos analitikų pritaria Jungtinių Tautų (JTO) dokumentuose užfiksuotiems pagrindiniams principams, ką derėtų vadinti terorizmu.

2004 m. tuomečio JTO generalinio sekretoriaus Kofi Annano pateiktoje ataskaitoje yra rašoma, jog terorizmas tai „bet koks veiksmas, kuriuo buvo siekiama civilių mirties ar sunkių kūno sužalojimų su tikslu įbauginti visuomenę arba priversti valdžią ar tarptautinę organizaciją padaryti tam tikrus veiksmus arba susilaikyti nuo bet kokio veikimo“. Kitaip tariant, teroristais galima vadinti asmenis, kurie savo politinių tikslų siekia fiziškai žalodami arba žudydami civilius žmones.
Nužudyti Sirijos civiliai

Turint omenyje JTO statusą politikoje, šis apibrėžimas yra universalus, o jo taikymas yra vienodas visoms pasaulio šalims. Deja, tikrovėje nėra taip, kaip turėtų būti.

Sisteminga Kremliaus propaganda, vykdyta nuo pat revoliucijos Sirijoje 2011 m. pradžios, įtikino Vakarų žiniasklaidą bei didelę dalį visuomenės al-Assado pajėgas vadinti Sirijos vyriausybe (nors jis jau seniai nekontroliuoja nei pusės buvusios šalies teritorijos), o jo priešininkus – teroristais arba geriausiu atveju opozicija (nors pats al-Assadas pagal visus parametrus yra kuo tikriausias teroristas).

Sunku patikėti, tačiau respektabiliausios Vakarų žiniasklaidos kompanijos iki pat šiol pasąmoningai antrina Kremliaus propagandistų suformuluotai pasakai apie „al-Assado vyriausybę bei prieš ją kovojančius teroristus“. Tuo tarpu įrodymų, kad al-Assadas ir jam pavaldžios grupuotės yra nekas kita, o teroristai, kasdien sparčiai daugėja.
Sirijos žemėlapis

Al-Assado tikslas – kuo daugiau civilių aukų

Faktas, jog Sirija jau seniai neturi jokios vyriausybės, yra akivaizdus kone visiems. Kaip minėta, jau beveik prieš porą metų al-Assadas kontroliavo mažiau nei pusę savo buvusios šalies teritorijos. Maža to, daugiau nei tris metus vykstant intensyviems kariniams veiksmams, taikos meto valdžios organai iš esmės yra netekę savo pirminės reikšmės. Tad vadinti al-Assado karinius šalininkus Sirijos vyriausybe yra itin netikslu.

Kitas faktas – kitaip nei teigia Kremliaus ruporai, al-Assado kariauna yra ne kovotojai prieš terorizmą, o atvirkščiai – pavojingiausi teroristai Sirijoje. Neilgai trukus po protestų 2011 m. pradžios supratęs, jog dauguma šalies piliečių jo nepalaiko, al-Assadas ėmėsi niekingos taktikos – aviacija bombarduoti civilių gyvenamas teritorijas. Tokie veiksmai pagal JTO pateikiamą apibrėžimą yra ne kas kita, o teroristinė veikla.

Anot, SNHR (Syrian Network for Human Rights) organizacijos, kuri iš arti stebi įvykius Sirijoje, per šių metų sausio ir liepos mėnesius al-Assadui pavaldi kariuomenė nužudė 7894 žmones. Palyginimui Vakaruose bei Rusijoje demonizuojami Kalifato kovotojai, per tą patį laikotarpį nužudė 1131 žmogų.
Nužudyti Sirijos civiliai

Kita žmogaus teisių organizacija SOHR (Syrian Observatory for Human Rights) teigia, jog al-Assadas ir jo sąjungininkai per liepos mėnesį surengė beveik 7000 antskrydžių. Tai tapo pačiu intesyviausiu bombardavimo mėnesiu nuo pat karinės kampanijos 2011 m. pradžios. Jo metu žuvo 791 civiliai, iš kurių 207 vaikai. Maža to, šių metų rugpjūtį per dešimt bombardavimo dienų periodą, al-Assado pajėgos Rim Dimashq provincijoje nužudė arba sužalojo daugiau nei 1300 civilių.

Ir tai tik keletas epizodų iš Sirijos kasdienybe jau tapusių žiaurumų. Be kita ko, reikia prisiminti, jog būtent al-Assado šalininkai, nusižengdami visoms tarptautinėms konvencijoms, įvykdė vieną brutaliausių nusikaltimų žmogiškumui panaudodami cheminį ginklą prieš beginklius savo šalies žmones, kurių didelę dalį sudarė moterys ir vaikai. 2013 m. rugpjūtį nuo mirtinai nuodingų dujų žuvo iki 1700 žmonių, o dar 3600 buvo sužaloti.

Sujaukti Vakarų protai

Nors kai kam tai atrodo tik žaidimas terminais – teroristas, neteroristas ir t.t. – vis dėlto, ydingas terminų taikymas gali nemažai pasakyti tiek apie subjektą, kuris juos taiko, tiek ir apie objektus, kurie nuolat juos girdi tariant.
Taikos indeksas

Sirija Global Peace Index sudaromoje pavojingiausių gyventi pasaulio šalių skalėje užima paskutinę vietą. Tuo tarpu dar 2008 m. buvo 88-oje vietoje tarp 126-erių klasifikuotų valstybių.

Pirma, Vakarų politikai ir žiniaskaida ydingai vartodami terminus rodo apie savo menką vidinį suinteresuotumą išsiaiškinti, kas iš tiesų yra kaltas dėl humanitarinės katastrofos Sirijoje. Gan akivaizdus to padarinys yra faktas, jog vos pasirodžius viešoms Kalifato vykdomoms egzekucijoms, JAV vedina koalicija į tai sureagavo gan greitai – pradėjo bombardavimo iš oro kampaniją. Tuo tarpu, al-Assado vykdomi civilių sprogdinimai bei kankinimai tokios reakcijos nesulaukė nė po trijų metų.

Antra, ydingai vartojami terminai yra ne tik ženklas apie vidines politikos bei žiniasklaidos elito nuostatas, tačiau ir patys yra visuomenės požiūrį formuojantys veiksniai. Žmonės nuolat girdėdami žinias apie al-Assado vyriausybę ir jai besipriešinančias teroristines organizacijas, ilgainiui natūraliai nurimsta – gi vyriausybė turi kovoti prieš teroristus ir juos galiausiai nugalėti.

Kaip praneša SNHR organizacija, kadangi beveik 95 proc. visų civilių mirčių tenka al-Assado pajėgoms, jis yra pagrindinė šiemet Europą užplūdusio migrantų tvano priežastis. Tad ydingas terminų vartojimas įgauna ir trečiąją probleminę briauną – kol žiniasklaida tarsi pasąmoningai dangsto al-Assado nusikaltimus žmogiškumui, šis toliau plėtoja savo teroristinę veiklą Sirijoje versdamas milijonus žmonių palikti tėvynę ir veržtis į svetimus kraštus.

Šaltinis
Informacinio saugumo ir analizės centras (ISAC)
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (639)