Projektas išsiskirs įdomia scenografija – dar Lietuvoje nenaudota trijų aukštų scenos konstrukcija, išskirtinėmis gigantiškomis judančiomis dekoracijomis, specialiai siuvama gausybe fantastinių kostiumų, pirotechnikos efektais. Renginį vainikuos VU studentų sukurta ir atliekama šiuolaikinė žymiojo studentų himno „Gaudeamus“ interpretacija.

Naują kūrybinę erdvę organizatoriai įvardina kaip modernų „robotizuotą“ muzikos šou – netradicinį jaunuomenės žvilgsnį į ateitį. Žiūrovas bus perkeltas į 2579 metus – Vilniaus universiteto tūkstančio metų jubiliejų. Robotų užvaldytame pasaulyje sprendžiamas žmonijos egzistencijos klausimas. Tai įdomus ateities vizijos pateikimas, kuris bus realizuotas muzikinio pasirodymo metu. „Pagrindinės gyvenimo tiesos nekinta, kinta tik erdvė ir kultūrinė jų interpretacija. Vis tiek viskas susiveda į vieną tašką – į žmogų, jo mąstymą, išprusimą. Mes stengiamės perteikti tą emocinę būseną, kai žmogus yra praradęs viską ir tik po ilgo savęs ieškojimo supranta, jog vienintelis kelias yra išsilavinimo siekimas“ – teigia vienas iš projekto sumanytojų Tadas Daujotas.

Lyginant su anksčiau Lietuvoje pastatytais miuziklais ar roko operomis, tai žvilgsnis visai kitu kampu. Tai ne istorinis pasakojimas ar šiuolaikinė legendos interpretacija, tai – fantastikos elementais apipintas muzikinis šou. „Mes siekiame, kad žiūrovas po renginio jaustųsi laimingas. Tai ne teatras, kurio, deja, jaunoji karta nesupranta, tai – tarsi realiame laike montuojamas muzikinis kino filmas ir žiūrovas yra jo dalelė. Pavyzdžiui, pirmieji 2579 atėję į renginį gaus nemokamas kepuraites, kurios yra neatsiejama pastatymo dalis“ – sakė fantastinės roko operetės prodiuseris Arūnas Matačius.

Pavadinimas „Neformatas“ atspindi ne tik siužete gvildenamas problemas, bet ir muzikinę fantastinės roko operetės dalį, sudarytą iš Lietuvos grupių kūrinių, kuriuos tikimybė išgirsti per radijo stotis yra artima nuliui. Grupių „Antis“, „Bix“, „Saulės kliošas“, „Tema“ ir daugelio kitų muzika yra įpinta į roko operetės siužetą ir bus gyvai atliekama roko ritmo grupės, styginių ansamblio, pučiamųjų sekcijos, pagrindinių ir pritariančiųjų vokalistų. Didžioji dalis šių atlikėjų yra arba buvo Vilniaus universiteto studentai: Vilius Alesius (Skamp), Jurgis Didžiulis (InCulto), A.Noviko vadovaujamo kolektyvo „Jazzisland“ merginos. Siekiant itin kokybiško rezultato, Vilniaus universiteto studentams geranoriškai talkina Lietuvos muzikos akademijos ir Vilniaus dailės akademijos studentai – būsimi režisieriai, chorvedžiai, rūbų dizaineriai, dailininkai.

Projekto iniciatoriams, Vilniaus universiteto Matematikos ir informatikos fakulteto (MIF) studentams, tai jau šeštasis tokio pobūdžio projektas. Didelį populiarumą tarp studentų turinčios Matematikų ir informatikų dienos (MIDI) nuo 2000 metų žiūrovus stebina įdomiais muzikiniais pastatymais, o šių metų balandžio mėnesį Vilniaus koncertų ir sporto rūmuose įvykusi roko opera „Žaidimo pabaiga“ priviliojo net 4000 žiūrovų. Naujasis pastatymas – „Neformatas“ yra didelis iššūkis organizatoriams.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją