Kaip BNS sakė festivalio organizatorė Janina Rutkauskienė, vienas pagrindinių nuo trečiadienio iki gegužės 25 dienos vyksiančios šventės akcentų bus pirmadienį Vilniuje, Rašytojų klube rengiamas poezijos ir muzikos vakaras "Aš Lietuvą lipdau po gabalėlį", skirtas Mindaugo karūnavimo Lietuvos karaliumi 750-osioms metinėms.

Šiame Taikomosios dailės muziejuje vyksiančiame renginyje dalyvaus poetai Algimantas Baltakis, Vladas Braziūnas, Justinas Marcinkevičius, Marcelijus Martinaitis ir kiti, aktorius Vytautas Paukštė, skaitysiantis J.Marcinkevičiaus "Mindaugo" ištrauką bei Vilniaus kvartetas.

Poezijos pavasario renginiai trečiadienį prasideda Lazdijuose. Lietuvos poetų grupė iš ten vyks į Lenkiją - Punską, Suvalkus bei Seinus, kur skaitys eiles bei susitiks su lietuvių bendruomenės nariais.

Poezijos skaitymai vyks ne tik Vilniuje, bet ir Trakuose, Nidoje, Klaipėdoje, Vilkaviškyje, Šilalėje, Panevėžyje, Pasvalyje, Radviliškyje ir kituose Lietuvos miestuose bei miesteliuose.

Ketvirtadienį Vilniuje, knygų namuose "Vaga" bus pristatytas almanachas "Poezijos pavasaris 2003", sudarytas poeto Dainiaus Gintalo. Pasak J.Rutkauskienės, pagrindinis šiųmetinio leidinio motyvas - baimės, agresijos ir neurozių apraiškos šiuolaikinėje lietuvių poezijoje.

Savotiškai tęsiant šią temą, kitą trečiadienį - gegužės 21 dieną Užupio kavinėje bus rengiamas vakaras "Bijau poezijos".

Ketvirtadienį Rašytojų klube bus atidaroma Alio Balbieriaus fotografijų paroda, kurią sudaro poetų portretai. Penktadienį ten pat vyksiančiame vakare "Nuo Poezijos pavasario iki Poezijos pavasario" bus apžvelgiamos ir didžiausių, ir smulkesnių Lietuvos leidyklų išleistos poezijos knygos. Vakare dalyvaus leidėjai, kritikai ir ką tik pasirodžiusių knygų autoriai.

Gegužės 21 dieną pirmą kartą Poezijos pavasario istorijoje įvyks vertėjų pokalbis "Verčiant Paundą", kuriame dalyvaus lietuvių ir užsienio poetai-vertėjai. Tą pačią dieną Vilniaus mokytojų namuose bus pristatyta interneto svetainė www.nevykeliai.lt, kurioje bus talpinamos naujausios elektroninės knygos.

Gegužės 22-ąją vyks tradicinė poetų ir kritikų konferencija, kurios tema šiais metais - "Eilėraščių tautybė".

Šiemetinio "Poezijos pavasario" laureatu taps vienas iš trijų Kauno miesto savivaldybei pasiūlytų poetų - Eugenijus Ališanka, Antanas A.Jonynas arba Dovilė Zelčiūtė. Šią premiją skiria Lietuvos rašytojų sąjungos (LRS) valdyba.

Festivalio laureatas Kaune, Maironio lietuvių literatūros muziejaus sodelyje, bus vainikuotas gegužės 23 dieną.Praėjusių metų laureatu tapo poetas Kazys Bradūnas. Šių metų Poezijos pavasaryje laukiama svečių iš dešimties šalių.

Poezijos šventės renginiuose dalyvaus žymus latvių poetas ir lietuvių poezijos vertėjas Knutas Skujeniekas, kuriam jo kūrybos vakare bus įteiktas Lietuvos rašytojų sąjungos Garbės nario pažymėjimas.

Iš Austrijos atvyksta italų kilmės poetas Gerhardas Kofleris - ne vienos literatūrinės premijos laureatas, išleidęs apie 10 poezijos knygų, Graco rašytojų susivienijimo generalinis sekretorius. Prancūzijai atstovaus poetas, eseistas, kritikas, Paryžiaus universiteto dėstytojas, literatūros žurnalo redaktorius Jeanas Michelis Maulpoix (Žanas Mišelis Malpua).

Taip pat festivalyje svečiuosis slovėnas Peteris Semoličas, išleidęs 6 poezijos rinkinius ir pelnęs kelias premijas, jauna poetė iš Makedonijos Lidija Dimkovska, du čekų poetai Luboras Kasalas ir Petras Mikešas. Pastarąjį su svečiu iš Lenkijos Leszeku (Lešeku) Engelkingu sieja tai, kad abu yra vertę nemažai užsienio poezijos į savo gimtąsias kalbas. Iš Rusijos atvyks poetas, vertėjas Sergejus Moreino. Patys jauniausi svečiai bus kroatas Tomislavas Bogdanas ir amerikietė Sarah (Sara) Vap.

Paskutinis "Poezijos pavasario" akordas - baigiamasis vakaras Vilniaus universiteto Sarbievijaus kieme. Čia bus išdalyti ir likę tradiciniai festivalio apdovanojimai - Lietuvos rašytojų sąjungos bei Vilniaus miesto savivaldybės skiriami geriausio skaitovo prizai, Vilkaviškio rajono savivaldybės įsteigta Salomėjos Nėries premija, bus paskelbti geriausi vertėjai į ir iš lietuvių kalbos.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją