„Iš tikrųjų keliamas klausimas dėl kitokio finansavimo modelio. Modelio, kuris remtųsi žymiai didesniu komercinių bankų dalyvavimu. Kai jau tas modelis bus tikslus ir aiškus, tai viską ir išaiškinsim“, - žurnalistams ketvirtadienį sakė A. Kubilius.

Ministro pirmininko žodžiais, dabartinis modelis, kai valstybė finansuoja pusę paskolos vienam daugiabučiui, yra neefektyvus, nes per metus tesugebama renovuoti tik 200 namų, kai bendras jų skaičius Lietuvoje viršija 27 tūkst.

„Ne, jūs labai klystat, mes kaip tik didinam (paramą – DELFI) ir labai didelėmis apimtimis. Bandom pasiekti savo strateginio tikslo, kad per metus galėtumėm renovuoti apie 2 tūkst. namų, vietoje dabar renovuojamų 200. Tam reikia keisti iš esmės visą finansavimo sistemą“, - sakė A. Kubilius.

Tikslų modelį premjeras pažadėjo apibūdinti jau penktadienį, kai bus pasitaręs su koalicijos partneriais.

DELFI primena, kad Vyriausybė šiemet būsto ir viešųjų pastatų renovavimui planuoja skirti maždaug 2,3 mlrd. Lt, iš kurių 1,8 mlrd. Lt tikimasi pritraukti iš Europos investicijų banko ir Europos Sąjungos struktūrinių fondų, o nuo 0,5 mlrd. Lt laukiama paskolų iš Lietuvos komercinių bankų.

SEB banko vyriausiasis analitikas Nerijus Udrėnas praėjusiųjų metų rudenį siūlė valstybei savo dalį renovavimo projektuose galima būtų sumažinti iki 15-20 proc. Jo manymu, gyventojams vis tiek tai būtų pakankama paskata renovuoti būstą.

Vyriausybė yra įsipareigojusi per metus renovuoti po 2 tūkst. daugiabučių per metus. Renovuojant tokiais tempais prireiktų bent 15 metų, nes iš viso šalyje yra daugiau nei 27 tūkst. renovuotinų daugiabučių.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją