Skundas pasitvirtino

„Panevėžio balsas“ jau rašė apie alinančias žmonių darbo sąlygas statomoje Panevėžio sporto arenoje. Redakcija buvo gavusi informacijos, kad Vilniuje registruotos ir padalinį Šiauliuose turinčios bendrovės „Fiat Lux“, atliekančios elektros ir apšvietimo tinklų montavimo darbus, darbuotojai verčiami dirbti viršvalandžius, savaitgaliais, tačiau už tai atlygis nemokamas. Apie darbuotojų skundą buvo informuotas Valstybinės darbo inspekcijos Panevėžio skyrius. Rugsėjo 19 (penktadienį) ir 20 dienomis Panevėžio sporto arenoje apsilankę pareigūnai konstatavo, kad skundas pasitvirtino.

Beje, iš karto po skundo „Fiat Lux“ bendrovės darbuotojų darbo sąlygomis pradėję domėtis PB žurnalistai iš darbų vadovo Jono Macio pirmiausia išgirdo, kad niekas papildomai dirbti neverčiamas. Galiausiai darbdavio atstovas pareiškė, kad bendrovės darbuotojai per mėnesį uždirba 4–5 tūkstančius litų ir net buvo nustebęs, kad žmonės dar skundžiasi. Ponas J.Macys žurnalistams prasitarė, kad kai kam už skundus „lėks“ premijos. Taigi jam skirta bauda nesiekia nė pusės vidutinio eilinio darbininko atlyginimo.

Tikrino statybininkus

Praėjusio penktadienio vakarą į statybvietę atvykę darbo inspektoriai aptiko viršvalandžius dirbančius kelių įmonių darbuotojus. Pareigūnai pasigedo darbo grafikų, darbuotojų pažymėjimų, kitų dokumentų. Papildomas patikrinimas buvo atliktas ir šeštadienį. Po patikrinimų VDI Panevėžio skyriaus viršininkas Gintaras Čepas patvirtino, kad užfiksuota pažeidimų, atliekamas tyrimas, vadovai įpareigoti pateikti tam tikrus dokumentus.

Kol vyko tyrimas neva informaciją nutekinusiam „Fiat Lux“ darbuotojui buvo nedviprasmiškai pasakyta, kad jis bendrovėje nepageidaujamas. Priešiningu atveju buvo pažadėta sudaryti tokias darbo sąlygas, duoti tokius darbus, kokių jis nesugebės atlikti. Tuomet liktų paprasčiausias formalumas: atleisti už tarnybinių užduočių nevykdymą. Žmogus prisipažino, kad jam nelikę kitų galimybių tik išeiti iš darbo abipusiu sutarimu. Beje, apie daromą spaudimą buvo informuota ir Darbo inspekcija.

Tikrina ir kitas įmones

Antradienį VDI Panevėžio skyriuje buvo išnagrinėta minėtoji byla. Skyriaus viršininko G.Čepo teigimu, už savavališką darbo organizavimą, darbo laiko apskaitos pažeidimą UAB „Fiat Lux“ darbų vadovui skirta 2000 litų bauda.

Pasiteiravus, kodėl nebuvo atsižvelgta į darbą privalėjusio palikti žmogaus interesus, G.Čepas patikino su juo kalbėjęsis. Skyriaus vadovo teigimu, žmogus sakė iš darbo išėjęs abipusiu sutarimu, su juo buvo atsiskaityta, todėl pretenzijų nebereiškiantis.

Priminus, kad buvo nustatyta pažeidimų ir kitų Panevėžio sporto arenos statyboje dirbančių įmonių veikloje, G.Čepas tai patvirtino ir sakė, kad toliau vyksta tyrimas. Anot jo, sprendimai dėl kitose bendrovėse nustatytų darbo pažeidimų veikiausiai bus priimti kitą savaitę.