Centrinėje Vilniaus dalyje – apie 15 ha teritorijoje šalia Neries upės – investuotojai numatė suformuoti erdvę su trimis skirtingais traukos centrais: kultūriniu, pramogų-sporto ir komerciniu-gyvenamuoju.

Atvirą urbanistinių-architektūrinių pasiūlymų konkursą, kaip galėtų atrodyti teritorija tarp Neries upės, Rinktinės, Šeimyniškių ir Raitininkų gatvių, laimėjo Sigito Kuncevičiaus projektavimo firma.

„Naujos erdvės turėtų skatinti žmonių pasivaikščiojimą ir norą pasėdėti miesto lokaliose erdvėse, kuriose vyrauja antropogenizuoti elementai, tačiau esama pakankamai natūralios gamtos fragmentų, leidžiančių žmogui pasislėpti nuo triukšmo. Teritorijos užstatymo architektūriniai sprendimai grindžiami vientisos stilistikos tūriais, spalvų ir atskirų detalių kompozicine darna“, - teigia S. Kuncevičius.

Jo teigimu, projekto koncepcija numato didesnį prioritetą teikti ne gyvenamiesiems, bet administraciniams-biurų, atstovybių ir rezidencijų pastatams. Teritorijos užstatymo aukštingumas tolygiai mažėtų link Neries upės nuo 9 iki 4 aukštų.

Šalia naujų komercinių ir gyvenamųjų pastatų, teritorijoje, esančioje Rinktinės ir Šeimyniškių gatvių sankirtoje, užsakovo pageidavimu numatytas iki 10 tūkst. vietų dengtas dirbtinės vejos futbolo stadionas.

Sporto rūmus, kurių verslininkams neleidžiama nugriauti, S. Kuncevičius siūlo renovuoti ir įrengti Kongresų rūmus, su galimybę transformuoti erdves į koncertų ir kitų meno renginių sales.

Architektas verslininkams siūlo planuojamą teritoriją gausiai želdinti dekoratyviniais augalais ir medžiais, juos sodinti ne tik žemėje, bet ir ant mažaaukščių statinių dalių, tam tikslui numatant specialius techninius aukštus. Taip pat nuo ketvirto aukšto lygio siūloma gyvenamoji funkcija su pakeltomis lokaliomis lauko erdvėmis teritorijos gyventojams.

DELFI primena, kad į minėtą teritoriją patenka ir menamos žydų kapinės. Tačiau, kaip DELFI patikino ŪBIG atstovas Gediminas Paviržis, bendrovė kol kas neplanuoja jokių statybų ginčytinoje teritorijoje: „Kol nėra Vyriausybės sprendimo, kur buvo kapinės, mes toje vietoje nieko neplanuojame“.

S. Kuncevičius buvusių žydų kapinių teritoriją siūlo išsaugoti kaip viešąją miesto erdvę, numatant vietą paminklo pastatymui.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją