Tačiau net ir po šio staigaus kritimo paklausa nesugrįžo į ankstesnes pozicijas, nes palyginus su 2006 m. rugpjūčio ir rugsėjo rodikliais, Vilniuje buvo nupirkta ir rezervuota pirkti 60 proc. daugiau naujos statybos butų negu pernai. 2006 m. rugpjūtį ir rugsėjį sostinės pirminėje rinkoje buvo nupirkti ir rezervuoti pirkti 395 naujos statybos butai, o šiemet – jau 632 butai.

Tikėtina, kad dviejų pastarųjų mėnesių pardavimų statistiką pagerino rugpjūčio mėnuo, kurio metu rinka dar buvo aktyvesnė, nes rugsėjis joje tvyrojo štilis.

Analizuojant būsto klases atskirai, paklausa ekonominėje klasėje krito 42 proc., vidutinėje 76 proc., o prestižinėje nepakito. Tokį ženklų kritimą vidutinėje klasėje sąlygojo ribota naujos statybos gyvenamojo būsto pasiūla, kuri pasipildė tik laikotarpio pabaigoje.

Naujos statybos būsto pasiūla visose klasėse padidėjo 8 proc. Tačiau svariausiai prie šio didėjimo prisidėjo vidutinės klasės būsto pasiūlos augimas (81 proc.), nes naujos statybos ekonominės klasės būsto per du pastaruosius mėnesius rinkai pasiūlyta 6 proc. mažiau, negu pirmaisiais vasaros mėnesiais, tuo tarpu prestižinės klasės būsto pasiūla padidėjo 12 proc..

Nors būsto pirkimai ženkliai mažėjo pastaruosius mėnesius, kainų kritimo nesulaukta. Pasak nekilnojamojo turto plėtros bendrovės „Eika“ analitiko Mato Macijausko, daugelis nekilnojamojo turto plėtotojų rugpjūčio ir rugsėjo mėnesiais pasielgė atvirkščiai, negu diktuotų rinkos logika - dar pakėlė kainas. Kainos nekito tik prestižinės klasės sektoriuje.

Rugsėjo pabaigoje, naujos statybos būstas buvo siūlomas už 6 proc. didesnę kainą, negu liepą, o kiekvienoje klasėje šis kainos kilimas pasiskirstė taip: ekonominės klasės naujos statybos butų kainos ūgtelėjo 3,3 proc. (iki 5 821 Lt/kv.m.), vidutinės klasės pabrango 10,3 proc. (iki 7 336 Lt/kv.m.), o kainos prestižinėje rinkoje pakilo 2,26 proc. (iki 10 871 lt/kv.m.).

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją