Latvijos pareigūnai antradienio rytą sulaikytą vyrą po kurio laiko paleido, kadangi nebebuvo pagrindo jam ilgiau būti sulaikytam. „Tėvo nebuvo pagrindo sulaikyti, nes jis turėjo dukros globos dokumentą“, - Eltai sakė Latvijos pasienio apsaugos tarnybos atstovė Jevgenija Korne. Anot pareigūnės, dukra buvo pristatyta į policiją, nes ji duomenų bazėje buvo paskelbta ieškomu asmeniu.

Netrukus po to, apie 13 val., vyras su mažyle išskrido į Berlyną. Tai Latvijos pasienio tarnyba patvirtino Latvijos televizijos kanalui LNT.

Kaip antradienį priešpiet teigė Klaipėdos apskrities Vyriausiojo policijos komisariato atstovas Albinas Strumyla, vyrą ankstų rytą sulaikė Latvijos pasieniečiai. Kartu su juo buvo ir dukrytė, kuriai nieko neatsitiko. Du Lietuvos pareigūnai išvyko į Rygą parsivežti Luisą ir jos tėvą. Juos lydėti panoro ir mergaitės mama Inga Rinau.

Tačiau jau po kelių valandų buvo pranešta, kad M. Rinau paleistas, mat Latvijos pareigūnai nusprendė neturintys pagrindo jį ilgiau laikyti.

Tuo metu Klaipėdos miesto apylinkės teismas antradienį M. Rinau leido suimti, įtariant jį savivaldžiavimu. Kartu buvo kreiptasi į Generalinę prokuratūrą, kad būtų išduotas Europos arešto orderis.

Pirmadienį buvusiai vokiečio žmonai I. Rinau pranešus apie dukros pagrobimą, policijoje buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas. Kartu buvo paskelbta jos buvusio vyro paieška visoje Šengeno erdvėje. Nors M. Rinau išvyko į Vokietiją, tyrimą žadama tęsti.

Baudžiamasis kodeksas numato, jog tas, kas nesilaikydamas įstatymų nustatytos tvarkos savavališkai vykdė ginčijamą arba pripažįstamą, bet nerealizuotą savo ar kito asmens tikrą ar tariamą teisę ir padarė didelės žalos asmens teisėms ar teisėtiems interesams, baudžiamas bauda arba areštu, arba laisvės atėmimu iki 3 metų. Asmeniui, kuris savavaldžiavo panaudodamas psichinę ar fizinę prievartą nukentėjusiam ar jo artimam asmeniui, baudžiamas areštu arba laisvės atėmimu iki 5 metų.

Išlaipino iš lėktuvo

M. Rinau teigė ankstų rytą buvęs išlaipintas iš lėktuvo. Vyras bandė 7.10 val. reisu išskristi kartu su dukra į Vokietijos Hamburgo miestą. Netrukus abu buvo perduoti policijai.

„Jaučiuosi nelabai smagiai“, - antradienio rytą telefonu DELFI pasakojo M. Rinau.

Tuo metu tėvas su Luisa buvo Rygos oro uoste ir laukė atvykstančių Lietuvos policininkų. Anot M. Rinau, patalpos, į kurią jie buvo atvesti, durys neužrakintos, jis galėjo nueiti į parduotuvę ir nupirkti mergaitei drabužių.

„Su Luisa viskas tvarkoje, ji neverkia, puikiai miegojo, iš viso – apie septynias su puse valandos“, - tvirtino vyras. Jam kalbant ragelyje buvo girdėti mažylės čiauškėjimas.

M. Rinau teigė nepadaręs nieko blogo: „Negaliu pagrobti to, kas man priklauso. Man teismas yra pripažinęs visą globą. Jei Lietuva paims Luisą atgal, nebus geriau“.

DELFI atsiųstame laiške M. Rinau teigė Luisą pasiėmęs abejodamas, ar bus vykdomi teismų sprendimai, po konsultacijų su psichologais Vokietijoje. Šie esą pareiškė, kad dabartinė situacija yra itin pavojinga mergaitei, kadangi motina neva negali susidoroti su ją užgriuvusiu stresu.

Vokietis priminė, kad I. Rinau, spalio 12-ąją duodama interviu kaip liberalcentristų kandidatė į Seimą, prisipažino, kad jei Luisa bus atimta, ji nužudys dukrą ir nusižudys pati. „Žurnalistė sakė iš Ingos veido išraiškos supratusi, kad ji kalba rimtai“, - laiške, kurį pasirašė kaip „mylintis tėvas“, teigė M. Rinau.

Per mažiau nei parą – du psichologiniai smūgiai

Vaiko teisių apsaugos tarnybos vedėjos pavaduotoja Virginija Gelažnikienė teigė, jog M. Rinau sulaikymas Luisai turėjo būti jau antra stipri psichologinė trauma per mažiau nei parą – pirmą smūgį mažylė patyrė, kai tėtis ją netikėtai išsivežė.

„Tuo momentu, kai mergaitė, kaip mes supratome, prieš jos valią buvo išvežta, ji buvo traumuota. Sulaikymas – vėl smūgis. Vienas iš artimiausių žmonių ją paėmė ir išsinešė. Nors mama mergaitei kol kas artimesnė, bet tėvą ji jau pripažino, gražiai bendraudavo. Kad ir koks mažas vaikas būtų, jam yra šokas. Jei mergaitė matė, kad mama bėga iš paskos šaukdama, pajuto prievartą. Kur ji dabar, kur nakvojo?“

V. Gelažnikienė nesiėmė svarstyti, kas dabar laukia Luisos – ar ji bus vėl perduota mamai, ar pagal įstatymuose numatytas procedūras turės sekti kiti veiksmai.

Vaiko teisių apsaugos kontrolierės Rimantės Šalaševičiūtės teigimu, oficiali vaiko perdavimo tėvui procedūra dar nebuvo baigta.

„Oficialaus vaiko perdavimo antstolio kontoroje dar nebuvo, teismo sprendimas dar nėra įvykdytas. Buvo tik tarp vaiko tėvų pasirašytas susitarimas dėl vaiko bendravimo kasdien po 4 val. Vaiko teisių apsaugos tarnyboje, kad vaikas priprastų prie tėvo“, – Lietuvos radijui sakė R. Šalaševičiūtė.

Teisininkas Kęstutis Čilinskas Lietuvos radijui teigė, kad toks M. Rinau poelgis gali būti pagrindas atnaujinti bylą dėl vaiko globos.

Spalio pradžioje I. Rinau kreipėsi į policiją tvirtindama, jog buvęs vyras keletą kartų pagrasino išsivežti mergaitę nelaukdamas, kol jie galutinai susitars dėl dukters auginimo.

„Dar mums bendraujant jis pagrasino, kad jei trukdysiu Luisos grąžinimui, ją išsiveš anksčiau nustatyto termino. Kai mergaitė pavargo kasdien bendrauti su tėvu ir jai tai nusibodo, o paprašiau protingos pertraukos, dar kartą įspėjo išsivešiantis“, - tuomet DELFI aiškino moteris.

Tačiau M. Rinau ne kartą tvirtino neketinantis išsivežti dukros. DELFI komentuodamas moters pareiškimą policijai jis atsakė klausimu: „Kas kažkada išvežė Luisą? Per praėjusią savaitę aš nepadariau nieko, kas rodytų mano ketinimus ją pasiimti. Mes kartu buvome laimingi. Gal Ingai pasirodė, kad per daug?“

Paprašė atimti iš dukros Lietuvos pilietybę

Rugsėjo pabaigoje M. Rinau atvyko į Lietuvą, tikėdamasis pasiimti dukrą. Tačiau I. Rinau nesutinkant jos atiduoti, buvę sutuoktiniai sutarė, kad vyras galės kasdien bendrauti su dukra. Po pusantros savaitės vokietis pareiškė, esą klaipėdietė jam nebeleidžia matytis su Luisa. Mažylė, anot mamos, pavargo nuo intensyvaus bendravimo su mažai pažįstamu tėčiu. Prieš kelias dienas jie susitarė, kad Luisa vėl galės matyti tėtį, tik nebe taip dažnai.

Dar anksčiau M. Rinau paprašė teismo panaikinti Luisai mūsų šalies pilietybę, kuri esą buvo suteikta be jo žinios ir leidimo.

2006-ųjų rugpjūtį Vokietijos Oranienburgo apylinkės teismas nusprendė globos teises laikinai suteikti tik mergaitės tėvui, o bendrą su mergaitės motina globą panaikinti. Teismas savo sprendimą motyvavo atsižvelgęs „į vaiko motinos elgesį, atrodantį kaip itin sunkų vaiko interesų pažeidimą“.

I. Rinau nepalankų sprendimą Vokietijos teismas priėmė, kai 2006-ųjų liepą mergaitės motina, gavusi tėvo leidimą, išvažiavo su dukra į Lietuvą. Ji pranešė iš čia nežadanti sugrįžti.

Visas Lietuvos ir Vokietijos teismų instancijas perėjusi šeimos drama atomazgą pasiekė, kai Lietuvos Aukščiausiasis teismas rugpjūčio pabaigoje nusprendė, kad mažametė turi būti grąžinta tėvui.