Naftos kainoms esant ties 30-40 dolerių riba, elektros energijos kaina Lietuvoje gali siekti apytiksliai 38-40 ct, bet vidutinė kaina lietuviui vis tiek bus brangesnė nei europiečiui, o juo labiau skandinavui.

„Pagrindinė problema yra ekonominė. Galimi scenarijai rodo, kad jeigu 2007 m. energijos gamybai ir šilumai termofikacinėse elektrinėse reikėjo išleisti 1,3 mlrd. Lt, tai 2010 m. reikės 4,2 mlrd. Lt – 3,2 karto daugiau nei dirbant atominei“, - antradienį vykusioje konferencijoje apie Lietuvos energetikos būklę po 2009 m. sakė Lietuvos energetikos instituto atstovas Arvydas Galinis.

Pasak mokslininko, remiantis Energetikos instituto prognozėmis, uždarius IAE bendras Lietuvos galios deficitas gali siekti 170-240 megavatų, tačiau į šią poreikių analizę nebuvo įtrauktos Kruonio hidroakumuliacinės elektrinės (HAE) galimybės bei vėjo jėgainių pajėgumai.

„Techniškai galios problemos didelės neturėtų būti, turėtų užtekti savų šaltinių, kad patenkintume savo poreikius iki kokių 2015 m. Ypač atsižvelgiant į tai, kad dabar yra krizė šalyje ir vartojimas dar sumažės. Tačiau net ir nesumažėjus vartojimui, didelės problemos nematome, nebent jeigu Lietuvos elektrinė negalėtų dirbti patikimai“, - kiek vėliau žurnalistams sakė A. Galinis.

Savo pranešime konferencijoje „Ekstremali Lietuvos energetikos būklė“ mokslininkas minėjo, jog valdantieji turėtų paruošti veiksmų planą bei pasirašyti sutartis su Rusija dėl dujų bei elektros energijos tiekimo kiekio bei kainos. Galimybė importuoti tam tikrą kiekį elektros energijos Lietuvai būtų naudinga tuo atveju, jei ji būtų pigesnė, nei gaminama Lietuvoje.

Pasak A. Galinio, žinant, kiek elektros energijos galima nusipirkti iš Rusijos, „Leo LT“ turėtų sudaryti sutartis su Lietuvos elektrine dėl elektros energijos pirkimo apimčių, o Lietuvos elektrinė savo ruožtu sudarytų sutartis su kuro tiekėjais. Be to, Lietuva, anot mokslininko, privalo pasiruošti ekstremalioms situacijoms – kaupti dujų atsargas saugyklose Lietuvoje bei Latvijoje.

DELFI primena, kad Lietuva stojimo į ES sutartyje įsipareigojo uždaryti Ignalinos jėgainę 2009 m. pabaigoje.

Naują atominę jėgainę kartu su Latvija, Estija ir Lenkija ketinama pastatyti apie 2018 m., o elektros tiltai į Lenkiją bei Švediją gali būti pastatyti ne anksčiau nei 2012 m.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją