Ministras pirmininkas, be kita ko, užsiminė, kad susitikime su lenkų verslininkais buvo kalbama ir apie „Klaipėdos naftos“ akcijų pardavimą. Tačiau tiek A. Kubilius, tiek koncerno „PKN Orlen“ valdybos pirmininkas Jacekas Darjušas Krawiecas primygtinai kartojo, jog šie sandoriai nėra siejami.

Premjero teigimu, penktadienį lenkų verslininkai dėl „Klaipėdos naftos“ pateikė keletą pasiūlymų: vienas jų, „PKN Orlen“ įsigyja nedidelį akcijų paketą, bet dalyvauja įmonės valdyme, antras - įsigyja kontrolinį akcijų paketą.

„Vyriausybė neturi šiuo atveju jokios aiškios nuostatos dėl „Klaipėdos naftos“, bet mes sutarėm, kad artimiausiu metu bus sudaryta darbo grupė ir tikimės kad sausio mėnesį turėsime aiškius atsakymus. Laikydami, kad „Mažeikių naftos“ įmonę svarbia Lietuvos ekonomikai įmone, mes „PKN Orlen“ iškeltus kausimus dėl logistinių projektų vykdymo laikom labai svarbiu klausimu“, - sakė A. Kubilius.

Tačiau klausiamas, ar galima sakyti, jog kartu su „Mažeikių naftos“ akcijomis Lietuva parduoda ir „Klaipėdos naftos“ akcijas, premjeras nesutiko: „Tai yra atskiri klausimai, jie nėra siejami“. Pasak jo, tai labiau susiję su jo planuojamu vizitu į Lenkiją sausio mėnesį, kur A. Kubilius susitiks su Lenkijos ministru pirmininku Donaldu Tusku.

Panašios pozicijos laikėsi ir „PKN Orlen“ valdybos pirmininkas J.D. Krawiecas. Pasiteiravus, kaip lenkų verslininkai ketina užtikrinti A. Kubiliaus vadovaujamos Vyriausybės prašymą užtikrinti Lietuvos strateginius interesus, „PKN Orlen“ vadovas sakė, jog tai bus derybų klausimas.

Strateginių interesų užtikrinimas šiuo atveju reiškia Lietuvos norą, kad įmonės akcijos netaptų Lietuvai priešiškos valstybės verslininkų nuosavybe. J. D. Krawiecas atmetė bet kokias sąsajas tarp tokių saugiklių įtvirtinimo ir „Klaipėdos naftos“ akcijų pardavimo. Anot jo, tai nesusiję klausimai.

Įsigyti „Klaipėdos naftos“ įmonę „PKN Orlen“ siekia todėl, kad koncernui ši įmonės yra svarbi geografiškai, ekonomiškai ir strategiškai. Per Klaipėdos bendrovės terminalus ir numatomą nutiesti produktotiekį iš Mažeikių į Klaipėdos įmonę lenkams atsivertų tiesus kelias jūra transportuoti naftos produktus.

Šiuo metu lenkams priklauso 90,02 proc. „Mažeikių naftos" akcijų, o Lietuvos valstybei - 9,98 proc. akcijų paketas. Už valstybei priklausančias akcijas „PKN Orlen“ Lietuvai ketina sumokėti kiek daugiau nei 284 mln. dolerių.

„Mažeikių naftos" grupę sudaro naftos perdirbimo įmonė, Būtingės terminalas ir Biržų naftotiekis. "Mažeikių nafta" per antrinę įmonę „Ventus - Nafta" valdo „Ventus" ir „Orlen Lietuva" prekės ženklų degalinių tinklą, kuriam šiuo metu Lietuvoje priklauso 34 degalinės.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją