Klaipėdos „Akropolio“ apsaugos darbuotojai iniciatyvinės grupės nariams taip pat liepė pasitraukti iš „Akropolio“ teritorijos, nors pastarieji parašus rinko ne prekybos centro viduje, o lauke, „Akropolio“ prieigose.

„Mes esame oficialiai registruota iniciatyvinė piliečių grupė, mums Vyriausioji rinkimų komisija oficialiai išdavė parašų rinkimo lapus, t.y. dokumetus. Mums įstatymas suteikia teisę rinkti parašus bet kurioje viešoje vietoje. Visuose Lietuvos miestuose mes renkame parašus ten, kur viešoje vietoje susirenka daugiausiai žmonių. Klaipėdoje tokia vieta yra „Akropolio“ prieigos. Mes nieko nusikalstamo nedarome. Ir tokio įstatymo, kuris reikalautų, kad aš turėčiau gauti leidimą iš „Akropolio“, kad galėčiau vaikščioti, šokti, dainuoti, ar rinkti parašus šalia „Akropolio“ nėra, nes tai yra vieša vieta“, - DELFI teigė iniciatyvinės grupės atstovas Artūras Račas.

Sukrėsti tokio apsaugos darbuotojų elgesio iniciatyvinės piliečių grupės nariai kreipėsi pagalbos į policijos pareigūnus. Artūras Račas parašė pareiškimą 3-ajame Klaipėdos policijos komisariate. Pareigūnams atvykus į įvykio vietą, „Akropolio“ apsaugos darbuotojai grąžino piliečių grupės atstovams jau gerokai aplamdytus ir įplėštus parašų rinkimo lapus.

„Tai yra oficialūs dokumentai, kurių plėšyti negalima. Dauguma žmonių, kurie buvo šalia ir matė šį įvykį, sakė, jog galės paliudyti, kad taip elgėsi apsaugos darbuotojai (atėmė parašų rinkimo lapus ir vieną iš jų suplėšė - DELFI)", - DELFI pabrėžė A. Račas.

Tuo tarpu Klaipėdos „Akropolio“ vadovas Ovidijus Zibalis DELFI patikino, jog visas incidentas yra užfiksuotas vaizdo kamerose ir, peržiūrėjus įrašą, akivaizdu, jog niekas jokių lapų neplėšė. O. Zibalio teigimu, „Akropolio“ atstovai nėra priešiški jokioms akcijoms greta jų prekybos centro, tačiau reikalaujantys tai iš anksto su jais suderinti.

„Tai yra nuosava „Akropolio“ žemė ir mes norime, kad visos akcijos būtų suderintos su mumis, kad mes žinotume, kas pas mus vyksta", - sakė Klaipėdos „Akropolio“ atstovas.

Tuo tarpu teisininkas Kęstutis Čilinskas DELFI patikino, jog privačios valdos sąvoka yra kiek kitokia: „Jei privati nuosavybė nėra skirta viešajai veiklai, tai, be abejonės, privataus namo savininkas į savo nuosavą kiemą ko nenori gali ir neįsileisti. Tačiau, kai kalbama apie viešųjų paslaugų teikimą, o „Akropolis“ ir yra prekybos ir paslaugų bendrovė, ir sklypas jiems buvo suteiktas viešosioms paslaugoms teikti, tuomet Civilinis kodeksas jau atskirai reglamentuoja veiklą. Ir čia jau nieko bendra nėra su privačios valdos sąvoka. Prekybos centras čia jau negali daryti niekam jokių išimčių".

Teisininką taip pat labai nustebino toks agresyvus apsaugos darbuotojų elgesys: „Apsaugos funkcija nėra persekioti žmones, kurie nesikėsina į jokį šeimininkų turtą. Jie gali sustabdyti žmones, tik tuo atveju, jei įtaria, kad pastarieji kažką neteisėtai paėmė. Tą labai griežtai reglamentuoja apsaugos darbuotojų veiklą nusakantis įstatymas".

Nacionalinio investuotojo „Leo LT” įteisinusio Atominės elektrinės (AE) įstatymo atšaukimo siekianti piliečių grupė kartą jau buvo susidūrusi su prekybos centro „Maxima“ apsaugos darbuotojais. Kovo pradžioje parašus savo siūlomai iniciatyvai paremti rinkę viename iš „Maxima” prekybos centrų Vilniuje, jie sulaukė perspėjimo ir raginimo nutraukti akciją.

„Kuomet paklausėme, kuo remiantis esame išprašomi iš šio prekybos centro, mums buvo paaiškinta, kad pažeidžiame vidaus taisykles. Kuomet paprašėme parodyti tas taisykles, sulaukėme atsakymo, kad mums jų nerodys ir iškvies policiją. Tačiau policija taip ir nepasirodė”, - tąkart sakė A. Račas.

AE įstatymo atšaukimo siekiantys piliečiai, savo siūlomo įstatymo projekto paramai turi per du mėnesius nuo kovo 6 d. surinkti ne mažiau nei 50 tūkst. šį projektą remiančiųjų piliečių parašų.

Iniciatyvinės piliečių grupės nariai – žurnalistas Artūras Račas, menininkai nacionalinės premijos laureatai Gediminas ir Nomeda Urbonai, advokatė Liudvika Meškauskaitė, „Transparency international” Lietuvos skyriaus vadovas Rytis Juozapavičius, apžvalgininkė Indrė Makaraitytė, Centro sąjungos pirmininkas Romualdas Ozolas, neseniai iš Darbo partijos pasitraukusi europarlamentarė Ona Juknevičienė, Rūta Vanagaitė bei kiti.

A. Račas teigė neabejojantis, jog per du mėnesius 50 tūkst. tokią iniciatyvą remiančiųjų piliečių parašus surinkti – realu. Vien sekmadienį Klaipėdoje per pusantros valandos iniciatyviniai grupei pavykę surinkti porą šimtų parašų.

Siūlomu projektu numatoma, kad Seimas atšauktų prieš mėnesį priimtą AE įstatymą, įteisinantį nacionalinio investuotojo į naują AE įteisinantį „Leo LT” kūrimą, “(…)atsižvelgdamas į visuomenėje kilusias diskusijas ir abejones dėl AE įstatyme pasirinkto nacionalinio investuotojo formavimo būdo bei į prezidento išsakytas abejones dėl Lietuvos visuomenei likusių įtarimų dėl galimai neskaidraus privataus investuotojo parinkimo formuojant nacionalinį investuotoją, neparengtų naujos AE efektyvumo studijų bei valstybės interesų tinkamo atstovavimo”.

Inicijuojamu įstatymo projektu taip pat siūloma numatyti, kad Vyriausybės derybos su VST valdančia „NDX energija” nutraukiamos ir visi anksčiau Vyriausybės su „NDX energija” sudaryti susitarimai, įskaitant ir susitarimus dėl nacionalinio investuotojo, pripažįstami netekusiais galios.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją