„Situacija labai keičiasi. Lyginant tai, kas buvo, kai mes derėjomės dėl Ignalinos atominės elektrinės uždarymo, ir kas yra kalbama šiandien, tai situacija labai pasikeitusi“, - sakė G. Kirkilas.

Šiandien Europos šalių vadovai akcentavo būtinybę kontroliuoti klimato kaitą, vadovautis bendra energetikos strategija ir užtikrinti darnų Europos Sąjungos narių vystymąsi.

O tai Lietuvos vadovams suteikė vilities, kad Ignalinos jėgainės darbas gali būti pratęstas. Pasak Lietuvos premjero, sustabdžius Ignalinos atominio reaktoriaus darbą, mūsų šalis negalėtų įgyvendinti nė vieno iškelto tikslo. Dėl ekonominių nuostolių sutriktų tolimesnis Lietuvos vystymąsis, o šalis taptų priklausoma nuo Rusijos tiekiamų dujų.

Be to, atsisakius atominės energijos tektų pereiti prie labiau aplinką teršiančių medžiagų.

„Šis susitikimas atvėrė kelią diskusijoms dėl Ignalinos atominės elektrinės uždarymo“, - teigė G.Kirkilas.

Tačiau prezidentas Valdas Adamkus dar kartą patikino, kad jokių konkrečių derybų dėl Ignalinos jėgainės darbo pratęsimo nebuvo. Prezidentas tik pasidžiaugė, kad Europos šalių lyderiai išgirdo Lietuvos balsą ir susitikimo išvadose atsižvelgė į ekonomines problemas, iškilsiančias Lietuvai uždarius Ignalinos atominę elektrinę.

„Europos Vadovų Taryba nutarė, kad aptarinėdamos energetinius klausimus su Rusija Europos šalys turi kalbėti vienu balsu, taip apsaugant Baltijos šalių interesus“, - sakė V. Adamkus.

Neoficialiomis naujienų agentūros ELTA žiniomis, Lietuvos vadovai siekė, kad galutinėse išvadose būtų užsiminta apie naujus projektus, kurie būtų skirti energetiškai priklausomoms šalims. Vis dėlto ES šalių lyderiai nusprendė apsiriboti bendresne formuluote - nuspręsta, kad rengiant naują energetikos studiją Europos Komisija turėtų atsižvelgti į situaciją energetiškai izoliuotose rinkose. Kita vertus, anot Premjero G. Kirkilo, svarbiausia tai, kad Europos Komisija paraginta imtis veiksmų, jog būtų sujungtos energetikos rinkos, o tai reiškia ir spartesnį jungčių tiesimą.

Planuojama, kad nauja energetikos strategija bus parengta dar šiais metais.

Pasak Lietuvos vadovų, optimizmui pagrindo suteikia ir kitą pusmetį pirmininkavimą ES perimsiančios Prancūzijos prezidento Nicolas Sarkozy pareiškimas, jog atominė energetika yra reali atsvara dujų tiekimui iš trečiųjų šalių, visų pirma Rusijos.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją