Kol kas šį mokestį siūloma sumažinti perpus. Tiesa, jei iki kovo pabaigoje vyksiančio miesto Tarybos posėdžio pavieniai verslininkai pateiks argumentuotus, skaičiavimai pagrįstus prašymus, jiems mokestis gali būti sumažintas dar labiau, rašo dienraštis "Vakarų ekspresas".

"Sprendimą reikia priimti iki kovo 30-osios, nes tada Mokesčių inspekcijos sąskaitą turi pasiekti pinigai už pirmąją avansinę šio mokesčio įmoką", - sakė uostamiesčio Savivaldybės administracijos direktorė Judita Simonavičiūtė.

Stipriausią smūgį dėl išaugusios mokesčio gali pajusti senamiestyje įsikūręs verslininkai. Kai kurie iš jų miesto valdžią informavo, jog šiai nesiimant priemonių, vietoje komercinių pastatų senamiestyje pradės įrenginėti butus. Tai esą ne tik paliktų miesto biudžetą be nekilnojamojo turto mokesčių, bet ir galutinai "numarintų" senamiestį.

"Mums siūloma sumažinti mokesčius savo sąskaita. Bet juk tie mokesčiai Finansų ministerijoje jau apskaičiuoti kaip šių metų miesto biudžeto pajamos. Gerai, jei kaip ir pernai gausime viršplaninių pajamų. O jei biudžetas bus nevykdomas, sprendimas suteikti verslininkams lengvatas sugrįš mums bumerangu", - sakė miesto meras Rimantas Taraškevičius.

Anot jo, Seimas arba Vyriausybė turėtų įsipareigoti, kad savivaldybėms dėl suteiktų lengvatų nevykdant biudžetų, trūkstamos pajamos būtų kompensuojamos iš valstybinių lėšų.

Nuo sausio 1-osios administracinėms, maitinimo, paslaugų, prekybos, viešbučių, gyvenamosios ir kitos paskirties patalpoms nekilnojamojo turto mokestis skaičiuojamas ne nuo atkuriamosios, o nuo šio turto rinkos vertės, nustatytos masinio vertinimo metu. Tai lėmė, kad šis mokestis kai kuriems verslininkams padidėjo net 3-4 kartus.