„Šiandien dar kartą apsvarstėme šį klausimą. Reikia kalbėtis ne tik su „Jukos“, bet ir su kreditoriais, su antrąja puse, kitą savaitę reikės nuspręsti, imtis kažkokių veiksmų. Reikia ir su Rusijos puse kalbėtis, ir stebėtojas (Maskvos arbitražo teismo paskirtas laikinasis valdytojas Eduardas Rebgunas – DELFI) irgi turi savo žodžių. Manau, Rusijos pusę taip pat reikėtų išgirsti“, - penktadienį teigė A.Brazauskas.

Anot jo, kadangi „vienpusinė kalba“ neduoda rezultatų, susitikus su kreditorių atstovais Rusijoje klausimus galima išspręsti greičiau. Premjero teigimu, bus organizuojamas susitikimas su E.Rebgunu, tačiau jis pats asmeniškai į Maskvą nevyksiąs.

DELFI primena, nors Maskvoje į teismą šį pavasarį, prašydami paskelbti „Jukos“ bankrotą, kreipėsi bendrovės kreditoriai Vakarų bankai, paaiškėjo, kad jie savo skolą perleido Rusijos valstybinei kompanijai „Rosneft“.

Nepaisant to, kovo mėnesį Maskvos arbitražo teismas kreditorių reikalavimus pripažino pagrįstais ir paskyrė laikinąjį koncerno valdytoją E.Rebguną. Šis ne kartą viešai pareiškė, kad neleis „Jukos“ parduoti už Rusijos ribų registruotą turtą – „Mažeikių naftos“ akcijų kontrolinį paketą.

E.Rebgunas ir kreipėsi į Niujorko teismą, kuris balandžio viduryje paskyrė laikinąsias apsaugos priemones – draudimą „Jukos“ vadovybei be laikinojo valdytojo leidimo derėtis ir parduoti „Mažeikių naftos“ akcijas, kurias siekia įsigyti Lietuvos Vyriausybė.

Seimo konservatoriai baiminasi, kad šie įvykiai ir laikinojo stebėtojo veiksmai yra tiesiausias kelias „Mažeikių naftos“ kontroliniam paketui patekti į „Rosneft“ rankas.

Pasak „Jukos" atstovės spaudai Claire Davidson, Niujorko teismas vis dar draudžia parduoti „Mažeikių naftos" akcijas, tačiau jau prieš dešimt dienų leido tęsti dėl jų derybas. Tačiau, jeigu „Jukos" ir Lietuvos Vyriausybė dėl akcijų pardavimo susitars, šį susitarimą turi peržiūrėti ir įvertinti E.Rebgunas.

C.Davidson teigimu, Lietuvos derybininkams susitikti su E.Rebgunu bei kompanijos kreditoriais parekomendavo ir pats Niujorko teismas ketvirtadienį.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją