Nepaisant parlamentarų siūlymų drausti rūkyti jau nuo šių metų gegužės ar liepos, Seimas po svarstymo pritarė Sveikatos reikalų komiteto pataisai drausti rūkyti nuo 2007 metų sausio pirmos dienos.

Pasak Sveikatos reikalų komiteto pirmininko pavaduotojo Antano Matulo, Seimas įstatymo pataisas, kuriomis bus uždrausta rūkyti viešojo maitinimo įstaigose jau po septynių mėnesių, greičiausiai priims po kelių savaičių. Tuo tarpu komiteto pirmininkės Dangutės Mikutienės teigimu, įstatymo pataisos ko gero bus priimtos jau kitą ketvirtadienį.

Remiantis dabartinėmis higienos normomis, statomose ar rekonstruojamose įmonėse, restoranuose, kavinėse, baruose ar kitose žmonėms aptarnauti skirtose patalpose, jei jose numatoma leisti klientams rūkyti, turi būti įrengtos ne daugiau kaip 30 proc. bendrojo žmonės aptarnauti skirtų patalpų ploto užimančios rūkymo patalpos.

Į patalpas rūkantiems asmenims turi būti tiekiamas ne mažesnis kaip 36 m3/val. šviežio oro kiekis vienam asmeniui pagal projekte numatytą maksimalų klientų ir darbuotojų skaičių, reikalavimų neturi viršyti orą teršiančių medžiagų, ore esančio nikotino koncentracija.

Nuo šių metų gegužės 1 dienos, šiai Tabako kontrolės įstatymo nuostatai nepaklususiems restoranų, kavinių, barų ir t.t. savininkams teks mokėti baudą nuo 1 tūkstančio iki 5 tūkstančių litų.

Remdamosios šių normų įsigaliojimu, keletas Vilniaus kavinių nebeleidžia klientams rūkyti jau nuo gegužės pradžios.

Siūlo leisti rūkyti cigarų ir pypkių klubuose

Ketvirtadienį svarstant Tabako kontrolės įstatymo pataisas, buvo pritarta Seimo narių „darbiečių“ Sauliaus Girdausko ir Sauliaus Bucevičiaus pasiūlymams, uždraudus rūkyti viešojo maitinimo įstaigose, leisti tai daryti specialiai įrengtuose cigarų ar pypkių klubuose.

„Nemaža dalis Seimo narių – užkietėję rūkoriai. Jie ir pateikė tą pataisą. Neaišku, kas yra tie pypkių ir cigarų klubai, kadangi niekur nėra patvirtinta tvarka, kas yra tie klubai, bus Vyriausybei pavesta įvardinti. Tačiau yra grėsmė, kad dabartiniai naktiniai klubai ar restoranai taip save ir įvardys“, - pasiūlymus vertino A.Matulas.

D.Mikutienės teigimu, siekiant, kad būtų išvengta piktnaudžiavimo, bare viso labo pridėjus užrašą, kad tai yra tabako klubas, Sveikatos reikalų komitetas kitą savaitę šį parlamentarų pasiūlymą papildys ir įpareigos Vyriausybę patvirtinti tvarką.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją