Žemiausia šių metų sausio mėnesio metinė infliacija buvo Lenkijoje (0,9 proc.), Švedijoje (1,1 proc.) ir Austrijoje (1,5 proc.).

Tuo tarpu Lietuvoje sausio mėnesio metinė infliacija buvo 3,5 proc. Šiuos duomenis įskaičius į nuo gegužės mėnesio besiformuojančią vidutinę metinę infliaciją, ji preliminariais duomenimis buvo lygi 2,55 proc., nuo gegužės besiformuojantis Mastrichto kriterijus preliminariai lygus 2,63 proc.

Lietuvos Finansų ministerijos duomenimis, Europos centrinis bankas (ECB) yra nustatęs penkis laikotarpius, pagal kurių 12 mėnesių infliacijos rodiklius spręs, ar Lietuvos infliacija tenkina Mastrichto kriterijų (infliacija negali būti didesnė už trijų ES narių, kuriose kainos stabiliausios, infliacijos vidurkį daugiau kaip 1,5 procentinio punkto).

Infliacijos rodiklis yra vienas iš kriterijų, pagal kuriuos bus vertinamas šalies pasirengimas įsijungti į euro zoną.

Pirmasis galimas vertinimo laikotarpis yra 2005 metų gegužė – 2006 metų balandis, antrasis - 2005 metų birželis - 2006 metų gegužė, trečiasis - 2005 metų liepa – 2006 metų birželis, ketvirtasis - 2005 metų rugpjūtis - 2006 metų liepa, penktasis - 2005 metų rugsėjis – 2006 metų rugpjūtis.

Mastrichto kriterijaus vertę nulems vieno iš šių laikotarpių 12-os mėnesių mėnesinių metinių infliacijų dydžiai.

Šiuo metu, anot Finansų ministerijos, ES institucijos nėra paskelbusios, kurį 2006 metų mėnesį bus paskelbtas Konvergencijos raportas apie visų ES šalių, taip pat ir Lietuvos atitikimą Mastrichto kriterijams, todėl Finansų ministerija stebi besiformuojantį Mastrichto kriterijų ir besiformuojančią vidutinę metinę infliaciją nuo gegužės mėnesio.

DELFI primena, kad paskutinių 8 mėnesių (be sausio) vidutinė metinė infliacija Lietuvoje, nors iš lėto didėjo, sudarė 2,4 procento ir neviršijo besiformuojančio Mastrichto infliacijos rodiklio, kuris gruodį buvo 2,6 proc.

Kaip ir sausio, žemiausia 2005 metų gruodžio mėnesio infliacija buvo Lenkijoje (0,8 proc.). Gruodį žemiausios infliacijos taip pat buvo Suomijoje (1,1 proc.) ir Švedijoje (1,3 proc.). Tuo tarpu gruodžio mėnesio metinė infliacija Lietuvoje sudarė 3 proc.

Anot Finansų ministerijos, besiformuojantį Mastrichto kriterijų mažina valiutų kurso mechanizme nedalyvaujančios Lenkijos valiutos kursas, kuris yra laisvai kintantis, tad zloto brangimas euro atžvilgiu mažina infliaciją šioje šalyje.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją