Ši vieta, tiksliau, iškyšulys į ežerą, trakiškių populiariai vadinama „liežuviu”. Tiek trakiškiai, tiek miesto svečiai vasarą čia labiausiai mėgsta poilsiauti. Jau šią vasarą dalis „liežuvio” turės šeimininkus.

Čia nebeliks „Trakų viešbučio”, kurį buvo pamėgę naujieji rusai ir pasiturintys lietuviai. Viešbutis yra rekonstruojamas į apartamentus, prie jo iškils dar trys namai. Buvusiame viešbutyje bus įrengti 9 prabangūs būstai, o nameliuose – dar šeši.

Nors apartamentai dar tik renčiami, montuojami jų pamatai, jau trys prabangūs būstai yra rezervuoti. Apartamentus Trakuose parduoda bendrovė „Invalda Real Estate”. Tokius skelbimus galima perskaityti šios bendrovės interneto svetainėje bei viename šalies dienraščių.

Vaizdas už milijoną

„Galime pasiūlyti įvairaus dydžio – nuo 63 iki 146 kvadratinių metrų – apartamentus. Būstas bus brangesnis, jei pro langą galėsite grožėtis ežero vaizdu bei Trakų pilimi”, – tvirtino bendrovės „Invalda Real Estate” atstovas Martynas.

Kompleksą sudarys 15 prabangių apartamentų. Kai kuriuose jų bus įrengti žiemos sodai, veiks autonominis šildymas dujomis, kondicionieriai, puikiai išspręsta problema, kur pastatyti automobilį. Kadangi kaip ir visur Trakuose, o ypač šioje vietoje, maža erdvė, po namais bus įrengta požeminė 18 vietų automobilių stovėjimo aikštelė.

Martynas pastebėjo, kad pats prabangiausiais, 146 kvadratinių metrų būstas, dar nerezervuotas, tačiau trys mažesni jau turi būsimus šeimininkus. Taigi pastarasis būstas yra per tris aukštus, iš jo langų matyti ir ežeras, ir horizonte stūksanti pilis. Tokie apartamentai kainuoja 1 mln. 460 tūkst. litų.

Savo kiemo nebus?

„Vidutinė apartamentų vieno kvadratinio metro kaina yra apie 10 tūkst. litų, tačiau ji siekia 11 tūkst. 500 litų, jei buto langai žvelgia į ežero pusę. Pats mažiausias, 63 kvadratinių metrų būstas, tačiau su vaizdu į ežero pusę, kainuoja 724 tūkst. litų, jei langai į kiemo pusę, kaina mažesnė”, – kainas „Galvės” žurnalistei, apsimetusiai pirkėja, vardijo bendrovės „Invalda Real Estate” atstovas.

Paklaustas, ar šių prabangių būstų teritorija bus atribota nuo viešos erdvės, bendrovės atstovas ėmė su kažkuo tikslintis. Tačiau kai būsima pirkėja patikino, kad jau lankėsi vietoje, kur vyksta statybos, Martynas tapo atviresnis. Ne, čia tvoros nebus, žemės nuosavybės – taip pat. Vadinasi, nebus ir nuosavo kiemo.

Pamėgta „liežuvio” teritorija, nors ir gerokai nurėžta, lieka ir poilsiautojų poreikiams. Tačiau ar bus maloni tokia kaimynystė apartamentų savininkams, jei pro jų kiemus trauks būriai poilsiautojų?

Metų metus laukė leidimų

Šių statybų ant Totoriškių ežero užsakovas – bendrovė „T-Servis”, kuriai priklauso ir šiuo metu rekonstruojamas „Trakų viešbutis”. Projektą parengė žinomo šalyje architekto Alfredo Žalio vadovaujama bendrovė „Archikadas”. Beje, ta pati bendrovė yra parengusi ir teritorijos priešais Trakų salos pilį, buvusioje „Nendrės” kavinės vietoje, projektinius pasiūlymus.

Tačiau kol „T-Servis” buvo leista statyba, teko vargti ne mažiau kaip penkerius metus. Tik tada, kai prieš ketverius ši bendrovė dėl stabdomos plėtros jau ketino paduoti Trakų rajono savivaldybę į teismą, reikalai pajudėjo iš mirties taško.

Tačiau vėl buvo nuspausti stabdžiai. Šįkart – dėl priestato projektą rengusio architekto A.Žalio koncepcijos. Jis priestatą įsivaizdavo kaip šiuolaikišką stiklinę dėžutę. Tam pasipriešino Trakų istorinio nacionalinio parko direkcija.

Projektas buvo patvirtintas tik pernai, kai pastatai buvo priderinti prie būdingo Trakų senamiesčio vaizdo – sodybų tipo, neaukšti, išskaidyti.

Viešbučių gali nelikti

Statybos ant vadinamojo „liežuvio” užvirė pernai vėlų rudenį, vos buvo suderintas viešbučio rekonstrukcijos bei priestato statybos projektas. Bemat sumirgėjo skelbimai, kad Trakuose ant ežero kranto parduodami apartamentai.

„Mane glumina tokia praktika, kuri įgyja vis platesnį užmojį. Derinamas vienokio objekto projektas, o statoma visiškai kitas. Vis kalbame, kad Trakams trūksta viešbučių, bet ir esamų jau nebeliks. Vadinasi, turistai vėl neturės kur apsistoti ir pabuvę vos pusdienį, važiuos į Vilnių nakvoti. Mieste neliks ir jų paliekamų pinigų”, – tvirtino Trakų istorinio nacionalinio parko direkcijos paminklotvarkininkė Birutė Lisauskaitė.

Parko direkcijos darbuotoja labai skeptiškai žiūrėjo ir į būsimų apartamentų savininkų pasirinkimą: ”Miestas purvinas ir šiukšlinas, aptarnavimo tarnybos prastai dirba, ar tokia aplinka tenkins turtingus žmones?”.