Tiesa, dėl to ES naujokėms, tarp jų ir Lietuvai, nebus lengviau prisijungti prie euro zonos.

ES ekonominės ir pinigų politikos komisaras Pedro Solbesas antradienį Europos Parlamente sakė: "Galbūt galėtume numatyti daugiametį laikotarpį, kurį joms (ES naujokėms) būtų leista viršyti 3 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP) (leistiną biudžeto deficito ribą), siekiant išvengti nepageidaujamo ekonominio poveikio". Vėliau komisaras pridūrė: "Žinoma, turėsime vertinti naujųjų narių padėtį ir numatyti tam tikrą lankstumą visiško taisyklių griežtumo požiūriu".

Šiuo metu visos ES šalys turi siekti, kad biudžeto deficitas, susidarantis iš mokesčių pajamų atėmus valstybės išlaidas, neviršytų 3 proc. BVP. Euro zonai nepriklausančioms valstybėms narėms šis reikalavimas nėra teisiškai įpareigojantis.

Vis dėlto stojančiosioms šalims nebus lengviau prisijungti prie euro zonos. Europos Komisijos atstovas Gerasimas Tomas (Gerassimos Thomas) patvirtino, kad naujosios valstybės narės turės neviršyti 3 proc. BVP deficito, kad galėtų įsivesti eurą.

P.Solbesas akcentavo, jog net ir siūlant veiksmų laisvę 3 proc. BVP riba turėtų likti ES ekonominių taisyklių "pagrindas". Komisaras įspėjo, kad integruojantis į ES naujokių laukia "dideli iššūkiai".

P.Solbesas atkreipė ypatingą dėmesį į naujosiose valstybėse narėse aukštą nedarbo lygį ir ragino naujokes pertvarkyti ekonomiką persiorientuojant prie "didelės pridėtinės vertės nišų". Pasak pareigūno, reikėtų spręsti ir didelio biudžetų deficito problemą.

Pavyzdžiui, Lenkijoje nedarbo lygis artėja prie 20 proc., o daugelio stojančiųjų šalių biudžetų deficitas viršija 3 proc. BVP ribą.

P.Solbesas Europos Parlamente kalbėjo paskutinį kartą prieš išvykdamas į Ispaniją, kur taps finansų ministru. Komisaras buvo pastebimai labiau atsipalaidavęs nei ankstesnių pasisakymų metu bei juokavo su žurnalistais ir Europos Parlamento nariais. Tiesa, pareigūnas rimčiau vertino bendrą ES ekonomikos būklę, įspėdamas, kad Sąjungos ekonominio augimo prognozes reikės sumažinti atsižvelgiant į nesenus teroro išpuolius Madride.

Kaip ir tikėtasi, P.Solbesas savo kalboje patvirtino, jog Europos Komisija įspės šešias euro zonos taisykles pažeidusias valstybes nares - Prancūziją, Vokietiją, Didžiąją Britaniją, Italiją, Nyderlandus ir Graikiją. Apie įspėjimus bus oficialiai paskelbta trečiadienį, kai Europos Komisija pristatys ekonomines ataskaitas apie ES šalis.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją