“Šiuo metu Lietuvoje prekybos bendrovės turi 232 gamybos įmones. Iš jų apie 65 proc. atitinka keliamus reikalavimus, o apie 25 proc. reikia dar papildomų investicijų. Dar dešimtadaliui reikia siaurinti gamybą ar asortimentą”, - sakė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) direktoriaus pavaduotojas Darius Remeika.

Pasak jo, dauguma (80-85 proc.) gamybos cechų priklauso trims didžiausiems mažmeninės prekybos tinklams.

“Reikalavimų neatitinka ir “VP Market”, ir “Iki”, ir “Rimi Lietuva”, su didžiausiomis problemomis susiduria prieš kelerius metus pastatytos įmonės”, - teigė D.Remeika.

Pasak jo, prekybos centrų gamybos įmonėms keliami kiek liberalesni reikalavimai nei kitoms mėsos ir žuvies perdirbimo ar pjaustymo bendrovėms. “Tai nacionalinio lygio reikalavimai, nes šios įmonės negali eksportuoti savo produkcijos, jos gaminius realizuoja tik savo tinkle”, - komentavo D.Remeika.

Tinklas “Rimi Lietuva” turi 17 gamybos cechų, tarp jų yra dvi kepyklos, dvi kulinarijos, vienas konditerijos ir 12 mėsos išpjaustymo gamybos cechų. Tinklui priklauso 32 prekybos centrai. “Iki šių metų sausio pradžios turėjome pertvarkyti mėsos ir kulinarijos gamybos cechus, kad jie atitiktų Europos Sąjungos reikalavimus. Šiuo metu beveik visi “Rimi Lietuvos” gamybos cechai juos atitinka”, - sakė bendrovės ryšių su visuomene atstovė Raminta Česnulienė.

Jos teigimu, daugiausiai investicijų reikėjo patalpoms pertvarkyti, pakuočių nuėmimo vietai įrengti, įrankių sterilizatoriams pirkti, kondicionavimo sistemai atnaujinti, tačiau investicijų sumos R.Česnulienė nenurodė.

Prekybos tinklo “Iki”, jungiančio apie 120 parduotuvių, atstovė spaudai Aušra Ražanskienė sakė, kad tinklas turi 27 konditerijos ir kulinarijos cechus, kurie atitinka keliamus reikalavimus. Be to, visoje gamyboje įdiegta savikontrolės sistema.

Šiuo metu Lietuvoje veikia apie 20 tūkst. maisto perdirbimo įmonių, o ES veterinarinius numerius, leidžiančius gaminius eksportuoti į ES šalis, turi 55-ios. Iš jų 19 - pieno perdirbimo, 15 - žuvų perdirbimo, 15 - mėsos perdirbimo, 4 - sraigių perdirbimo įmonės bei po vieną kiaušinių rinkimo ir žarnų perdirbimo įmonę.