Seimo nariai įstatymo pakeitimo aiškinamajame rašte teigia, kad prailginti prekyba siūloma, nes išaugo nelegalaus alkoholio apyvarta ir nelegalaus alkoholio vartojimas. Anot jų, tai lemia valstybei mokamų mokesčių mažėjimą.

„Atsižvelgiant į tai, kad iš esmės alkoholio vartojimas nemažėja bei į tai, kad šiuo metu galiojantis draudimas prekiauti alkoholiniais gėrimais nuo 22 valandos iki 8 valandos mažmeninės prekybos įmonėse mažina valstybės pajamų surinkimą, būtina dar kartą įvertinti šio draudimo pagrįstumą ir proporcingumą”, rašoma rašte.

E. Tamašauskas ir A.Endzinas mano, kad priėmus įstatymo projektą būtų surinkta papildomai valstybės biudžeto pajamų bei būtų sumažintos nelegalaus ir labiausiai pavojingo žmogaus sveikatai alkoholio vartojimo apimtys.

Oponentai: pataisa skirta probleminiams vartotojams

Nacionalinė tabako ir alkoholio kontrolės koalicija (NTAKK), kovojanti su alkoholio vartojimu šalyje, mano, kad ribojant prekybos laiką ir reklamą, „lietuviai, „Eurostat” duomenis, atsidūrė civilizuotų šalių tarpe: vertinant alkoholio vartojimo pasekmes ir požiūrį į alkoholio vartojimą.

NTAKK mano, kad „tarp 22 ir 24 valandos alkoholį perka ne „padorūs piliečiai”, kurie grįždami iš darbo sumano išgerti, bet probleminiai alkoholio vartotojai, kurie tokiu laiku važiuoja papildomai nusipirkti alkoholio, jei jo pritrūksta išgertuvėms.“

Be to, prognozuoja NTAKK, gali išaugti nusikalstamumas, nes tokiu paros laiku įvyksta daug užpuolimų ir kitų nusikaltimų, kuriuos dažnai įvykdo neblaivūs asmenys.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją