Premjero teigimu, pasiūlyti progresinių mokesčių principai galėtų duoti iki 200 mln. litų pajamų, tačiau kiti ta pačia grupe teikiami siūlymai esą padidintų biudžeto deficitą dešimtkart daugiau – 2 mlrd. litų.

„Jie paskaičiavę yra, kad tiem, kurie per mėnesį uždirba 10 tūkst., reikia taikyti 40 proc. mokesčio tarifą. Bet tokių, kurie uždirba 40 tūkst. ir daugiau, Lietuvoje turbūt yra keli šimtai, jeigu ne keliasdešimt. Tai iš to didelių pajamų tikrai negausim“, – teigė A. Kubilius, skaičiuodamas, jog „pasiūlyti progresinių mokesčių principai geriausiu atveju duoda tik 100 ar 200 mln. litų papildomų pajamų“.

Jis aiškino, kad „psichologiškai galbūt žmonėm atrodytų, kad čia yra teisingiau“, bet „mes šiandien kalbam apie deficitą“.

„Ir apie tai, kaip kitus metus pradėti su sveiku protu pagrįstu deficitu, kad galėtumėm skolintis tarptautinėse rinkose“, – kalbėjo premjeras.

Norint visą atsirandantį deficitą dengti progresiniais mokesčiais, A. Kubiliaus aiškinimu, „žymiai padidėtų mokesčiai jau vidutinį atlyginimą gaunantiems žmonėms“.

Savo pasiūlymuose progresinius mokesčius įvesti ragina socialdemokratai. Jų manymu, priklausomai nuo mokesčių mokėtojo gaunamų pajamų, galiotų trys tarifai – 15 proc., 20 proc., 40 proc.

15 proc. tarifas būtų taikomas metinių pajamų daliai, neviršijančiai 24 tūkst. litų, 20 proc. – viršijančiai 24 tūkst. litų, bet neviršijančiai 120 tūkst. litų. 40 procentų tarifą siūloma taikyti metinių pajamų daliai, viršijančiai 120 tūkst. litų.

Šiuo metu taikomas vienas – 15 proc. – gyventojų pajamų mokesčio tarifas.

Savo siūlymus kitų metų biudžetą rengiančiai Vyriausybei pateikė ir kitos opozicinės partijos.