Siūloma, kad šiuos pakeitimus numatančios Nelaimingų atsitikimų darbe ir profesinių ligų socialinio draudimo įstatymo pataisos, Seimui pateiktos kartu su kitų metų „Sodros“ biudžetu, įsigaliotų nuo kitų metų sausio. Siūlymas antradienį pradėtas svarstyti Seime.

Šiuo metu galioja nuostata, pagal kurią visuomet pakeliui iš darbo ar į darbą darbuotojui nutikus nelaimei ir dėl to negalint dirbti, biuletenio metu jam mokamas 100 proc. darbo užmokesčio dydžio draudimas. Nusprendus visus nelaimingus atsitikimus pakeliui į darbą, išskyrus keliavimą įmonei priklausančiu ar išnuomotu transportu, laikyti buitinėmis traumomis, būtų mokama įprastinė laikino nedarbingumo pašalpa. Šiuo metu susirgus už pirmas dvi dienas 80-100 proc. atlyginimo moka darbdavys, 3-7 dienas „Sodra“ moka 40 proc., o nuo aštuntos – 80 proc. darbo užmokesčio.

„Priėmus tokias pataisas, bus išvengta piktnaudžiavimų, kai įmonės, siekdamos išvengti baudų iš Valstybinės darbo inspekcijos (VDI) už nesaugias ir sveikatai kenksmingas darbo sąlygas, nelaimingą atsitikimą darbe, ypatingai lengvą, pateikdavo kaip įvykusį pakeliui į darbą ar iš darbo. Be to, tiesioginė draudėjo atsakomybė dėl nelaimingo atsitikimo pakeliui į darbą ar iš darbo, vykstant draudėjo, nuosavybės teise, nuomos ar kitais pagrindais naudojamu transportu sąlygotų ir nelaimingų atsitikimų pakeliui į darbą ar iš darbo prevenciją“, – tvirtinama Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos atsakyme DELFI.

Ministerijos duomenimis, draudiminiai įvykiai pakeliui į darbą ar iš darbo 2008 m. sudarė 36 proc. visų nelaimingų atsitikimų darbe ligos pašalpų išlaidų. Šiems įvykiams kompensuoti pernai išleista 6,5 mln. Lt.

Tuo tarpu Lietuvos darbo federacijos pirmininkas Vydas Puskepalis DELFI tvirtino nepritariantis tokiems planams, nes taip esą dar labiau mažinama garantijų darbuotojams.

„Tai būtų mažesnės garantijos darbuotojas, nors mes su Vyriausybe tarėmės, kad ji nekeis įstatymų, susijusių su darbo santykiais. Iš pirmo žvilgsnio tai neatrodo priimtina, nebent būtų pateikti labai įtikinantys argumentai“, – sakė jis.

VDI duomenimis, pernai tokių nelaimingų atsitikimų būta 2016, iš kurių 1945 buvo lengvi, 50 sunkių ir 15 mirtinų. Dešimt darbuotojų, patekusių į tokį nelaimingą atsitikimą po ar prieš darbą, buvo neblaivūs.

„Dažniausiai būna eismo įvykiai, taip pat dažnai žmonės paslysta, retkarčiais būna užpuolimų“, – DELFI sakė VDI Nelaimingų atsitikimų ir profesinių ligų skyriaus vedėjo pavaduotojas Paladijus Ragozinas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją