Suvalkų statybinių medžiagų parduotuvėje, esančioje prie pat įvažiavimo į miestą, daroma viskas, kad lietuviai dažniau užsuktų apsipirkti. Ką pirkti, lietuviams patarinėja lietuviškai kalbantys pardavėjai. Parduotuvė vos už keturiasdešimties kilometrų nuo Kalvarijos.

Tačiau Lenkijos prekybininkai teigia, kad vien nuo vasaros pradžios Lenkijos zlotui lito, o kartu ir euro, atžvilgiu sustiprėjus beveik 10 procentų, pigesnių prekių ieškančių Lietuvos gyventojai srautai slūgsta.

Prekybininkai įtaria, kad didžiuosiuose prekybos centruose, palyginti su vasariu ar kovu, kada zlotas buvo itin pigus, maždaug trečdaliu sumažėjo lietuvių, perkančių maisto produktus. Pardavėjai teigia, kad ankstesnis antplūdis veikė ir prekių kainas, dabar vis dažniau pardavimus bandoma išlaikyti nuolaidomis.

„Kada Suvalkuose buvo daug perkama, didelis srautas klientų iš užsienio,daug firmų,daug prekiautojų pakėlė tas kainas. Kadangi pirkimas yra, prekybininkai naudojasi proga“, – sako Suvalkų bendrovės „Importex“ direktorius Piotras Czernelis.

Prognozuoti ateitį, anot Lenkijos verslininkų, – sunku. Zlotas stiprėja vos ne kasdien, šiandien iškeitus šimtą litų, gauni vos 117 zlotų. Prieš pusmetį – 133.

„Jeigu zlotas nusistovės ik i tokio paties kurso kaip ir 2008-aisiais, tai praktiškai mes jau klientų iš Lietuvos nesulauksime. Nes neapsimokės atvažiuoti apsipirkti, todėl kiti vyks pas mus tik dėl sentimentų“, – mano Suvalkų bendrovės „Imbud“ vadybininkas eksportui Waldemaras Januszko.

Kiti save guodžia, kad net ir pakilus zloto kursui pirkėjų iš svetur bus.

„Taip, yra žmonių,kurie nekreipia dėmesio į kainas, tiesiog įpratę atvažiuoti į čia, į Suvalkus, apsipirkti. Ir nesvarbu, kad krenta kursas“, – teigė W. Januszko.

Be Suvalkų, populiariausios Lietuvių apsipirkimo vietos Augustavas ir Balstogė.