Anot departamento, tokius rezultatus lėmė sumenkusi gamyba ir smukęs vartojimas. Teigiamas pokytis stebimas tik ne rinkos paslaugų sektoriuje, kuris bendrai pridėtinės vertės apimčiai didelės įtakos neturi.

Iš viso per pirmąjį pusmetį šalies ūkis sumenko 18,1 proc. ir siekė 43,4 mlrd. Lt. Pirmąjį pusmetį didžiausias pridėtinės vertės kritimas stebimas statybos, pramonės ir gamybinių paslaugų įmonėse.

Jeigu įvertintume sezono ir darbo dienų skaičiaus įtaką, tai situacija dar liūdnesnė - antrąjį ketvirtį bendrasis vidaus produktas, palyginti su 2008 m. antruoju ketvirčiu, sumažėjo 22,6 proc., o palyginti su šių metų pirmuoju ketvirčiu – 12,3 proc.

Gilus ekonomikos nuosmukis

„Šie skaičiai rodo gilų ekonomikos nuosmukį. Matome, kad BVP labiausiai smunka dėl vidaus paklausos ir labiausiai su vidaus paklausa susijusių sektorių, tokių kaip statyba, nekilnojamasis turtas, mažmeninė prekyba. Žinoma, išorės rinkos, perkančios mūsų eksportuojamas prekes, taip pat smarkiai smunka“, – DELFI naujausius BVP kritimo duomenis komentavo V. Tauraitė.

Jos nuomone, šiuo metu paskelbtas realusis BVP greičiausiai jau yra mažiausias per visus šiuos metus – daugiau kristi jis nebeturėtų.

„Žinoma, per artimiausius mėnesius ir kitus metus tokių blogų realaus BVP rodiklių nebebus, tačiau jeigu matuosime pagal kitus rodiklius, pavyzdžiui, nedarbo lygį, kuris atsilieka nuo verslo ciklo, tai jis dar tikrai didės. Realus pajutimas, kad situacija gerėja, gali ateiti negreitai, tačiau skaičiai veikiausiai nebeblogės“, – kalbėjo analitikė.

SEB prognozuoja, kad nedarbo lygis didės iki 2011 m., o BVP pradės augti 2011 m.

„Realaus pajutimo, kad iš tikrųjų yra geriau, greičiausiai sulauksime ne greičiau, kaip po dvejų trejų metų“, – sakė V. Tauraitė.

Antrąjį šių metų pusmetį vis dar tikimasi dviženklio ekonomikos nuosmukio, tačiau, V. Tauraitės nuomone, kritimas 20 proc. pasiekti neturėtų. Metinė BVP nuosmukio prognozė – 15,5 proc. Tuo tarpu finansų ministrė Ingrida Šimonytė prognozuoja, kad BVP šiemet gali kristi iki 20 proc.

Pirmąjį ketvirtį smuko mažiau

Tiesa, yra ir ne tokių blogų naujienų. Perskaičiavus pirmojo ketvirčio rezultatus, pasirodė, kad šalies BVP smuko mažiau, nei buvo pranešta anksčiau – ne 13,6 proc., o 13,3 proc., taigi ne 20,65 mlrd. Lt, o 20,88 mlrd. Lt. Nuosmukį lėmė sumažėjęs gyventojų ir įmonių vartojimas bei investavimas – išlaidos kapitalui formuoti krito 37,6 proc. dėl sumažėjusių visų rūšių investicijų.

Pirmąjį 2009 m. ketvirtį pridėtinė vertė mažėjo visų verslo rūšių įmonėse. Sausio–kovo mėn. pridėtinė vertė ypač krito statybos (38,0 proc.), kasybos ir karjerų eksploatavimo (29,4 proc.), didmeninės ir mažmeninės prekybos (24,3 proc.), viešbučių ir restoranų (21,4 proc.), apdirbamosios gamybos (15,6 proc.), transporto, sandėliavimo ir ryšių paslaugų (12,0 proc.) įmonėse.

Pridėtinė vertė augo tik žuvininkystės ir ne rinkos paslaugų įmonėse. Žuvininkystės pridėtinė vertė išaugo 1,3 procento. Ne rinkos paslaugų veiklos rūšių grupėje augo švietimo (3,5 proc.), sveikatos priežiūros ir socialinio darbo (2,1 proc.), viešojo valdymo ir gynybos (1,2 proc.) pridėtinė vertė.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją