Pernai gyventojai susigrąžino 401 mln. Lt GPM permokų.

Šiuo metu GPM permokas gali susigrąžinti pirkusieji kompiuterį su programine įranga ar įsirengę interneto prieigą. Taip galima susigrąžinti dalį sumokėtos sumos už gyvybės draudimą, dalį palūkanų už būsto kreditą, įmokas už studijas aukštojoje ar profesinėje mokykloje, dalį sumokėtų įmokų į pensijų draudimo fondą.

Mokesčių mokėtojai, deklaruojantys pajamas elektroniniu būdu, gali naudotis preliminaria GPM deklaracija.

Šiemet Elektroninio deklaravimo sistemoje (EDS) yra sukurtas „Elektroninis vedlys“, kuris interaktyviai žingsnis po žingsnio parodys, kaip peržiūrėti, patvirtinti, parsisiųsti ar užpildyti pajamų deklaraciją ir padaryti kitus su deklaravimo procesu susijusius veiksmus.

Gyventojai, deklaruojantys pajamas elektroniniu būdu, kaip ir praėjusiais metais, pildys vieną visiems bendrą deklaraciją (GPM305 dokumento forma), kurioje bus pateikiami duomenys apie gautas pajamas, susijusias su darbo santykiais, ir išlaidas, apie kurias mokesčių inspekcijai pranešė tretieji šaltiniai (bankai, draudimo bendrovės, kompiuterių pardavėjai ir pan.), taip pat pajamų mokesčio suma, sumokėta už verslo liudijimą.

EDS esančiose pažymose bus pateikiama informacija apie gyventojų pajamas, gautas iš nekilnojamojo turto bei vertybinių popierių sandorių.

VMI interneto puslapyje www.vmi.lt mokesčių mokėtojai, pildantys deklaracijas, ras metinio neapmokestinamojo pajamų dydžio (MNPD) skaičiuoklę. MNPD, kurį reikia įrašyti deklaracijoje, yra skirtingas kelis vaikus auginantiems tėvams, ribotą darbingumą turintiems mokesčių mokėtojams, asmenims, dirbusiems žemės ūkyje, kai kuriems kitiems gyventojams, todėl skaičiuoklė sumažins klaidų tikimybę.

Deklaruojant pajamas taip pat galima užpildyti ir prašymą pervesti iki 2 proc. nuo sumokėtos GPM sumos paramai.

Tarnautojams deklaruoti privalu

VMI primena, kad pajamas bei turtą privalo deklaruoti valstybės politikai, tarnautojai, Europos Parlamento nariai ir jų šeimos nariai. Šie asmenys iki š. m. gegužės 4 d. turi pateikti metinę gyventojo (šeimos) turto deklaraciją. Valstybės tarnautojai, vykdydami pareigą deklaruoti pajamas ir turtą, gali naudotis tarnybiniais kompiuteriais – tai nelaikytina Valstybės tarnybos įstatymo nuostatų, draudžiančių naudotis valstybės ar savivaldybių nuosavybe ne tarnybiniams tikslams, pažeidimu.

Deklaracijas taip pat privalo pateikti ir individualiai dirbantys gyventojai, t.y. kurie VMI užsiregistravo kaip vykdantys arba vykdę individualią veiklą pagal verslo liudijimą ir gavo pajamų; ūkininkai ir jų partneriai, kai kurie kiti mokesčių mokėtojai.

Gyventojas, abejojantis, ar privalo teikti deklaraciją, visą informaciją gali gauti paskambinęs VMI Mokesčių informacijos centro telefonu 1882 arba apsilankęs VMI interneto puslapyje . Praėjusiais metais deklaracijas pateikė apie 820 tūkst. gyventojų, 85 proc. iš jų tai padarė naudodamiesi Elektroninio deklaravimo sistema. 2007 metais apie 75 proc. visų pateiktų GPM deklaracijų buvo pateikta e. būdu, 2006 m. - 46 proc.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją