Kai paskolos eurais pinga, litais brangsta. Skaičiuojama, kad paskolos litais pustrečio karto brangesnės nei eurais. Tarpbankinės paskolų litais palūkanų normos VILIBOR siekia devynis ir keturias dešimtąsias procento. Paskutinį kartą tokios aukštos palūkanos buvo prieš aštuonerius metus.

Stasys Kropas, Bankų asociacijos prezidentas, teigia, kad pagrindinė priežastis aukštų palūkanų yra išaugusi šalies kredito rizika. yra labai aiški koreliacija vyriausybės vertybinių popierių palūkanų normų ir VILIBOR.

Pasak Lietuvos banko valdybos pirmininko paskolos litais brangios, nes trūksta nacionalinės valiutos.

Reinoldijus Šarkinas, Lietuvos banko valdybos pirmininkas, nežino kodėl yra litų trūkumas.

„Turbūt vis tik matėme, kad šiek tiek indėlių atsiimta spalio mėnesį, lapkričio mėnesį beveik neatsiimta. Dabar kaip matome šiom dienom grįžta į bankus indėliai, kurie buvo išėjęs. Pasakyti, kad jie kažkur išėjo dingo...čia reikia specialų tyrimą atlikti, kur jie dingo“, - teigia R. Šarkinas.

Bankų asociacijos duomenis spalį komerciniuose bankuose indėlių sumažėjo per pustrečio milijardo litų. Nors indėlių palūkanos nuolat didinamos ir dabar siekia iki devynių procentų. Siekdamas suaktyvinti skolinimosi rinką Lietuvos bankas lapkritį sumažino privalomąsias atsargų normas. Po šio sprendimo paskolų litais palūkanos šiek tiek nukrito, tačiau greitai vėl pradėjo kilti. Dar kartą mažinti atsargų normų bankas kol kas neketina.

„Kol kas nėra tokio reikalo. tai būtų skubotas sprendimas. nesakau, kad ateityje negali būti tokio sprendimo“, - teigia R. Šarkinas.

Ekspertų teigimu valdžia turėtų kuo greičiau sutvarkyti šalies finansus. Tai esą įmanoma pasiekti įgyvendinus krizės įveikimo planą.