Dėl ne tokio didelio, kaip planuota, PVM tarifo sumažėsiančias įplaukas į biudžetą žadama kompensuoti kitomis pajamomis: įvedus privačių įmonių lengvųjų automobilių naudotojo mokestį, dividendus apmokestinus nei 15 proc., o 20 proc., padidinus valstybės kapitalo apmokestinimą, apkarpius valstybės investicijas.

Be to, koalicija žada parduoti valstybei priklausančias įmonės „Mažeikių nafta“ akcijas. Šios įplaukos ir pakoreguoti mokesčiai biudžetą turėtų papildyti pagausins 5,3 mlrd. Lt, o deficitą turėtų sumažinti iki 0,7-0,8 proc. bendrojo vidaus produkto.

Kaip anksčiau sakė paskirtasis premjeras Andrius Kubilius, vienu procentiniu punktu didinamas PVM tarifas papildomai garantuotų 600 mln. Lt pajamų.

Mažesnio PVM ir nekeisti gyventojų pajamų bei pelno mokesčių, kurių tarifai dabar siekia atitinkamai 15 proc. bei 24 proc., praėjusią savaitę pareikalavo Liberalų sąjūdis, tokiems siūlymams pritarė ir liberalcentristai.

„Pasiektas kompromisas mažina mokesčių naštą žmonėms ir padeda tęsti diskusijas dėl Vyriausybės proggramos bei spartinti jos pateikimą Seime“, - kalbėjo E. Masiulis.

Paklaustas, kaip vertina planuojamą pelno mokesčio padidinimą, parlamentaras pripažino: „Laikmetis toks, kai mažai kas tikisi kitais metais turėti pelną. Dabar tai – ne aktualiausia problema verslui“.

Anot Liberalų sąjūdžio vadovo, visi trys minėti mokesčių tarifai turėtų įsigalioti nuo sausio 1 d. kartu su kitų metų biudžeto įstatymu.

Liberalai neatsisako siūlymo PVM tarifą padidinti vienu procentiniu punktu tik kitais metais, o termino pabaigą nurodyti įstatyme. Jam baigiantis, atsižvelgiant ekonominę būklę, būtų galima nuspręsti, ar grįžti prie dabartinio tarifo, ar išlaikyti didesnį.

Vyriausybės programą planuojama parengti iki trečiadienio, kad jau ketvirtadienį ją būtų galima įregistruoti Seime.

Kaip teigė E. Masiulis, iki šiol lieka „daug neatsakytų klausimų“, pavyzdžiui, dėl „Sodros“ deficito. Paaiškėjus, kad jis planuojamas ne 1,2 mlrd. Lt, o didesnis, esą neaišku, kokiomis priemonėmis bus pildomas „Sodros“ biudžetas.

Be to, nesutariama dėl alkoholio kontrolės. Jau ne kartą yra skambėjęs siūlymas naikinti Valstybinę alkoholio ir tabako kontrolės tarnybą, tačiau ar taip nutiks, paaiškės specialiai darbo grupei, kuriai vadovauja kandidatas į ūkio ministrus Dainius Kreivys, pateikus savo išvadas. Ši darbo grupė turi pasiūlyti, kaip sutrumpinti verslą kontroliuojančių institucijų sąrašą.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją