Galimybė laikyti pinigus užsienio valiuta kojinėje, po čiužiniu ar seno palto vidinėje kišenėje žinoma nuo tų laikų, kai taupyti pinigus ne valstybine valiuta buvo saugu ir patikima.

Pilnos kojinės JAV dolerių, kurių vienas kainavo net 4 litus, šalyje buvo prigrūstos iki 2001 metų. Vėliau, po teroro įvykių JAV, stabiliausia pasaulio valiuta laikyto dolerio vertė pradėjo tirpti.

Užsiaugino svorio

AB "Parex" banko Vilniaus filialo Stoties aptarnavimo skyriaus, kuriame veikianti valiutų keitykla sostinėje dirba ištisą parą septynias dienas per savaitę, LŽ pakalbinti darbuotojai neslėpė, jog nuo savaitgalio pradžios jaučiamas didesnis nei įprasta susidomėjimas JAV doleriais. Nors didesnės eilės nenusidriekia, tačiau pripažįstama, kad prekybos JAV doleriais apyvarta yra netikėtai išaugusi. Pastaruoju metu po truputį brangęs JAV doleris per paskutinį mėnesį neįprastai greitai "užsiaugino" papildomą 50 centų svorį arba - pabrango 20 procentų.

Šios valiutų keityklos darbuotojai pažymėjo, kad dabar ši valiuta yra populiariausia prekė - jos perkama daugiau nei parduodama. Kol kas, kaip teigė keityklos darbuotojai, šios valiutos trūkumo nepatiria: atsiranda ir parduodančiųjų JAV dolerius dabartiniu kursu. LŽ kalbinti valiutų keityklos darbuotojai savo klientus skirsto į kelis segmentus. Neabejotina, kad valiutų keityklos slenkstį mina vadinamieji spekuliantai, arba ekspertų gražiau vadinami "smulkieji investuotojai", kurie valiutą perka žemesne kaina, o kursui pakilus - atneša ją parduoti.

Kiti dolerius naudoja kaip pagrindinę valiutą atsiskaitydami, tad jiems palankiausia šią valiutą pirkti mažesne kaina. Pastebėta, kad kylant šios valiutos kursui kurį laiką jie lūkuriavo ir nepirko dolerių, nes tikėjosi kurso kritimo. O šiuo metu perka galvodami, kad dar brangs.

Pusmetis dolerio naudai

AB "Swedbank" skelbiamoje valiutų rinkos savaitės apžvalgoje teigiama, kad baimė dėl pasaulio ekonomikos recesijos ir toliau smukdo finansų rinkas ir todėl investuotojai yra priversti trauktis iš rizikingų aktyvų (akcijų, žaliavų rinkų). "Didžiausios pasaulio ekonomikos investuotojai susigrąžina lėšas į JAV, tokiu būdu stiprindami JAV dolerį. Kita JAV dolerio stiprėjimo priežastis - jau dabar rinkos dalyviai prognozuoja, kad JAV pirmoji pradės atsigauti po visuotinio ekonomikos smukimo, todėl jau dabar tai yra įskaičiuojama į valiutų kursus. Juo labiau, kad JAV centrinis bankas jau padarė didelį darbą mažindamas bazines palūkanas, tuo metu Europos centrinis bankas (ECB) dar turi gana didelį nepanaudotą rezervą", - rašoma "Swedbank" apžvalgoje.

Pažymima ir tai, kad stiprėjantis doleris ekonominius rodiklius nustums į antrą planą. "Pažymėtina, kad iki šio momento JAV yra labai daug padariusi, t. y. sumažinusi bazines palūkanų normas, kas skatina ekonomikos atsigavimą. Tuo tarpu ECB tik pradeda apie tai mąstyti. Todėl galima manyti, kad JAV atsigaus anksčiau nei Europa. Ilgalaikėje perspektyvoje, kol ECB iki atitinkamo lygio sumažins bazines palūkanas, praeis geras pusmetis. Visas šitas laiko tarpas yra dolerio naudai", - LŽ aiškino "Swedbank" valiutų prekybos skyriaus vadovas Andrius Bakanas.

Spekuliantai pavėlavo

Pasak klubo "Pinigų srautas" prezidento Audriaus Dzikevičiaus, JAV dolerių paklausa auga ir dėl to, kad esant finansų sąmyšiui visame pasaulyje, ši valiuta dėl savo likvidumo vertinama kaip saugi. "Dolerio kurso stiprėjimą kelia ne smulkūs investuotojai ar spekuliantai, bet instituciniai investuotojai bei valstybės, keisdamos savo valiutų portfelių struktūras", - LŽ sakė A.Dzikevičius.

Pasak jo, artimiausius tris mėnesius ir toliau numatomas dolerio stiprėjimas, tačiau tikėtina, kad tokių augimo tempų, kokius stebėjome pastarąjį ketvirtį jau nematysime. "Vasarą buvo pats palankiausias metas pirkti dolerius smulkiesiems investuotojams. Šiandien taip pat išlieka uždarbio galimybė, tačiau tikėtis didelės grąžos nederėtų" - teigia ekspertas.

Litas pranašesnis

Pastaruoju metu panikuodami dėl silpnėjančio zloto lenkai puolė keisti zlotus į brangstančius eurus ir dolerius. Lietuvos gyventojai, siedami zlotą su litu kaip beveik vienodą vertę turinčias valiutas, taip pat nejuokais sunerimo, tačiau LŽ kalbintas Lietuvos banko rinkos operacijų departamento direktorius Arvydas Kregždė patikino, jog pagrindo panikuoti nėra - litas, priešingai nei zlotas, yra "pririštas" prie euro. "Kursas yra tvirtas ir Lietuvos bankų užsienio atsargos užtikrina, kad šitas kursas bus išlaikomas", - teigia A.Kregždė. Pasak jo, Lenkijoje zlotas euro atžvilgiu susilpnėjo ir dėl to, kad iš šalies pasitraukė kapitalas.

Pasak A.Bakano, natūralu, kad viešumoje sklandant kalboms apie lito devalvaciją ir net bankų griūtis, žmonės siekia kaip nors apsaugoti savo lėšas ir puola domėtis kitomis valiutomis. Tačiau kaip elgtis, žinant, jog litas yra susietas su euru, yra kiekvieno žmogaus rizikos supratimas.