Pasak NTAKK, viena įmonė, skatinanti vartoti "Švyturio" alų, planuoja išdalyti 135 tūkst. automobilių vėliavėlių, panašių į Lietuvos vėliavą, ant kurių spausdinamas verslo įmonės logotipas "Mes laimėsim". Tokiu būdu dvi komercinės įmonės, vystydamos bendrą projektą, naudoja valstybės simbolį savo verslo tikslams ir išniekina vėliavą, teigia koalicija.

"Europos Sąjungos vėliavos įstatyme yra griežtai nurodoma, kad net panaši vėliava į ES vėliavą negali būti naudojama verslo tikslams, tuo tarpu Lietuvos vėliavos įstatyme yra tik bendros nuostatos, jog vėliavų atvaizduose negali būti simbolių ar kitokių ženklų, kurie prieštarauja moralei ar visuomenės dorovės normoms", - pabrėžia Nacionalinės tabako ir alkoholio koalicijos viceprezidentė Alvita Armanavičienė.

Jos įsitikinimu, kitos pasaulio šalys deramai saugo ir gerbia savo valstybių simbolius, o Lietuvoje verslas nevaržomai įsisavina dar vieną "reklaminę priemonę" - Lietuvos valstybės simbolius.

Pasak Heraldikos komisijos atsakingosios sekretorės Birutės Šilinienės valstybės vėliavos jokiu būdu negali skirtis nuo patvirtinto standarto nei spalvų atspalviais, nei tuo labiau ant jų negali būti naudojami jokie prekių ženklai ar kitokie užrašai.

Tuo tarpu Valstybinis patentų biuras, įteisinantis prekių ženklus Lietuvoje, Nacionalinę tabako ir alkoholio komisiją informavo, kad jų įstaiga nenurodo, kur jų institucijoje registruoti prekių ženklai gali būti naudojami ir kur draudžiami naudoti.

Aludariai: kviečiame tik palaikyti komandą

„„Švyturys", būdamas Lietuvos nacionalinės olimpinės rinktinės ir Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės rėmėju ne prekiauja, bet dovanoja sirgalių atributiką daugumoje sporto barų ir kavinių, kurios rodo tiesiogines transliacijas iš Pekino. Atributikoje panaudotos tautinės spalvos, kurios vienija Lietuvos sirgalius visame pasaulyje. Ant sirgalių vėliavėlių nėra jokio komercinio prekės logotipo, tik ženklas, kviečiantis sirgalius palaikyti komandą”, - atsakydamas į NTAKK kritiką teigė „Švyturio-Utenos alaus" atstovas Dainius Smailys.

Bendrovė teigia, kad nepažeidžia įstatymų naudodama tautines spalvas. „Nacionalinei vartotojų konfederacijai tokiu atveju reikėtų uždrausti visą sirgalių atributiką ir pasmerkti visus Lietuvos suvenyrų gamintojus, kurie pardavinėja šimtus tūkstančių nacionalinių spalvų suvenyrų”, - sakė D.Smailys.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją