Kur kas tolerantiškesni įmonių vadovai fizinę negalią turintiems žmonėms bei homoseksualams – šiuos žmones sutiktų įdarbinti atitinkamai 85 ir 86 proc. šalies darbdavių. Ir tik penktadalis vadovų sutiktų įdarbinti bet kurį asmenį iš vadinamųjų socialiai pažeidžiamų grupių.

Tokias darbdavių nuostatas atskleidė visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų centro „Vilmorus“ atlikta reprezentatyvi Lietuvos gyventojų apklausa Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos, vadovaujančios Europos Bendrijų iniciatyvai EQUAL, užsakymu.

Tolerancijos tyrime dalyvavo 400 statybų, paslaugų, prekybos ir pramonės įmonių vadovų iš 10 Lietuvos apskričių. Apklausos metu buvo siekiama išsiaiškinti darbdavių požiūrį į socialiai pažeidžiamų grupių, susiduriančių su sunkumais ieškant darbo, įdarbinimą.

Sussiduriama su nusistatymu

„Akivaizdu, kad socialiai pažeidžiamos grupės susiduria su išankstiniu neigiamu darbdavių bei visuomenės nusistatymu. Tai apsunkina galimybę žmogui susirasti darbą ir grįžti į visuomenę. Psichologų pastebėjimai patvirtina, kad susiduriant su sunkumais, mažėja motyvacija ir noras dirbti – žmogus atsiduria uždarame rate, už visuomenės ribų. Kalbame apie nemažą dalį žmonių, kurie galėtų įsilieti į darbo rinką – tam reikia tik kryptingos integracijos į darbo rinką bei visuomenę politikos“, – sakė Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos Europos Sąjungos struktūrinės paramos departamento direktorė Nijolė Mackevičienė.

Darbdaviai sutinka, kad kai kuriems žmonėms sunku įsidarbinti būtent dėl jų socialinės padėties, praeities ar negalios. Net 54 proc. darbdavių pritarė minčiai, kad su sunkumais įsidarbindami susiduria romai, 61 proc. – buvę kaliniai, po 53 proc. – priklausomybės ligomis sergantys žmonės ir psichikos negalią turintys asmenys.

Daugiausia save tolerantiškais laikančių vadovų yra Šiaulių ir Panevėžio apskrityse – į klausimą „Ar save laikote tolerantišku?“ šiuose miestuose teigiamai atsakė 100 proc. apklausos dalyvių. Mažiausiai – Telšiuose (58 proc.).

Vis dėlto tolerantiškiausiais save laikantys panevėžiečiai yra labiausiai nelinkę atverti darbo rinkos socialiai pažeidžiamiems asmenims – 95 proc. darbdavių nesutiktų įdarbinti sergančių priklausomybės ligomis, 75 proc. darbo nesuteiktų turintiems psichikos negalią ir 70 proc. – romams.

Tuo tarpu iš Klaipėdos apskrities įmonių vadovų buvo daugiausia (kone 30 proc.) tvirtinančių, kad į darbą priimtų žmones, nepaisant to, ar jie priklauso vadinamosioms socialiai pažeidžiamoms grupėms.

Vertinant pagal sektorius, tolerantiškiausi yra prekybos ir paslaugų įmonių vadovai (atitinkamai 18 ir 20 proc. įdarbintų visus žmones nepaisydami jų socialinės padėties). Tuo tarpu statybų sektoriuje vadovai palankiausiai nusiteikę tik buvusių kalinių (80 proc. darbdavių juos priimtų į darbą) atžvilgiu.

Paprašyti įvardinti pagrindines priežastis, kodėl nesutiktų įdarbinti minėtų asmenų, net 74 proc. darbdavių pareiškė manantys, jog šie žmonės nesugebės tinkamai atlikti užduočių. Beveik 40 proc. baiminosi ir galimo konflikto su kitais darbuotojais. Kiek daugiau nei penktadalis prisipažino nežinantys, kaip elgtis su specifinių poreikių turinčiais potencialiais darbuotojais.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją