Dėl šių pataisų turės apsispręstu ministrų kabinetas ir vėliau jas pateikti Seimui.

Pataisose numatyta, kad Rugsėjo 1-ąją maitinimo įstaigose, tarptautiniuose laivuose, traukiniuose, lėktuvuose, specializuotose ir neapmuitinamose parduotuvėse būtų galima įsigyti alkoholio. Lauko kavinėse būtų galima prekiauti silpnesniais nei 22 laipsniai gėrimais. Pernai šią dieną buvo visiškai draudžiama parduoti svaigalus.

Panašios išimtys turėtų galioti ir alkoholio prekybos ribojimui 24-6 val., tačiau draudimas paliestų visą parą dirbančius prekybos centrus, degalinės, kioskus. Siekiama, kad šios pataisos įsigaliotų nuo kitų metų sausio. Panašios, prekybos laiką trumpinančios pataisos, yra įregistruotos ir Seime.

Įstatymo projekte taip pat įrašytas draudimas įmonėms skatinti alkoholio pardavimą įvairiais laimėjimais, skelbti apie nuolaidas alkoholiniams gėrimams.

„Kaip žinote, tam tikri prekybos centrai leidžia savo reklaminius laikraštukus, juose būna ir skelbimai apie atpiginimą viskį, šampaną ar alų. Tai tarsi skatina vartotoją bėgti pirkti, įsigyti ir vartoti“, – DELFI sakė Ūkio ministerijos Prekybos departamento direktorius Kęstutis Straigis.

Jo teigimu, draudimas alkoholio pirkėjams teikti dovanas galioja Civiliniame kodekse, tačiau šiuo metu dėl tokių pažeidimų į teismą gali kreiptis tik pirkėjas, o ne prižiūrinti institucija.

Nepilnamečiams – draudimas turėti

Ūkio ministerijos parengtose Alkoholio kontrolės įstatymo pataisose siūloma uždrausti prekiauti alkoholiniais gėrimais per koncertus, spektaklius, cirko ir kitus renginius, skirtus nepilnamečiams.

Taip pat norima uždrausti nepilnamečiams turėti su savimi ir vartoti svaigalus viešose vietose. „Taip pat, kaip ir su narkotikais, kontrolė ir patikrinimai vykdomi esant pagrįstiems įtarimams. Šia idėja siekiama, kad jeigu nepilnametis negali įsigyti, tai jis negali ir turėti“, – paklaustas, kaip turėtų būti tikrinama, ar nepilnametis neturi alkoholio, atsakė pašnekovas.

Kartu su Alkoholio kontrolės įstatymo pataisomis teikiamos ir Administracinių teisės pažeidimų kodekso pataisos. Joms įsigaliojus, jaunesni nei 16 metų vaikai, viešoje vietoje pasirodę girti, turintys alkoholio ar jį geriantys, tėvams arba globėjams užtrauktų 50-100 Lt baudą ir iš jų būtų konfiskuojami gėrimai.

16-18 metų jaunuoliai, taip pat pažeidę įstatymą, sulauktų įspėjimo arba 30-50 Lt baudos ir alkoholio konfiskavimo. Pakartotinai prasižengus, baudos didėtų.

Taip pat siūloma didinti baudas už alkoholio nupirkimą ir perdavimą nepilnamečiams – vietoj 250-500 Lt baudos siūloma skirti 300-600 Lt baudas.

Įstatymo pataisos parengtos remiantis Vyriausybės sudarytos darbo grupės pasiūlymais.

DELFI primena, kad 1998 metais patvirtintoje Nacionalinėje sveikatos programoje buvo užsibrėžta iki 2010 metų 25 proc. sumažinti alkoholio suvartojimą. Tuomet kiekvienam Lietuvos gyventojui teko po maždaug 9 litrus gryno 100 procentų alkoholio, tačiau 2006 metais kiekvienas Lietuvos gyventojas „išgėrė" po 10,7 litro gryno alkoholio.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją