Pasak analitikų, dvišaliai susitarimai leistų sukurti neliečiamas maisto atsargas, tačiau kainos vis tiek būtų ne mažesnės už rinkos kainas.

Diplomatai teigia, kad Rusija, Ukraina ir Kazachstanas turėjo planų sudaryti dvišalius susitarimus ir taip padidinti užimamos rinkos dalį.

Tokie sprendimai priimti su nemenkais pasaulinės maisto rinkos apribojimais, uždėtais po to, kai pagrindiniai žemės ūkio produktų eksportuotojai sustabdė užsienio prekybą. Tarpvalstybiniai susitarimai gali šiuos apribojimus apeiti, sako diplomatai.

Pasak prekybininkų kviečiais, Ukraina ketino susitarti su Libija, kad skirs 100 tūkst. hektarų žemės auginti kviečiams Šiaurės Afrikos valstybei. Analitikai Kijeve suabejojo susitarimo tinkamumu, nes buvusi sovietinė šalis kiek anksčiau šiais metais sumažino grūdų pardavimus.

Anot bankininkų, kai kurios turtingos besivystančios šalys investuoja į kainų rizikos valdymą ir įsigyja Čikagos prekių biržoje parduodamų išvestinių žemės ūkio produktų, pakeisiančių kviečius, kukurūzus ir sojos pupeles.

JT Maisto ir žemės ūkio organizacijos duomenimis, maisto kainos nuo pernai vasaros padidėjo vidutiniškai 45 proc. Kviečių, ryžių, kukurūzų ir daržovių aliejaus kainos šiemet rekordiškai padidėjo.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją