Prekybos bendrovė dar pernai į šalį įvežė 9,6 tūkstančio žaislinių automobilio ir garvežio, garlaivio ir lėktuvo bei autobuso ir automobilio rinkinių „Baba mama“. Kai buvo nustatyta, kad šie žaislai yra nesaugūs, parduotuvėse ir sandėliuose jų tebuvo likę apie 1500 vienetų.

Neseniai į inspektorių akiratį pateko ir „Maxima LT“ įvežti beveik 5800 rinkinių „Police set“. Šie buvo komplektuojami su itin mažais švilpukais, kuriems patekus į nosį, vaikas gali uždusti. Iki šių metų vasario parduota per 5300 tokių rinkinių.

„Maxima LT“ į šalį taip pat įvežė ir 3400 drugelio formos buteliukų su skysčiu burbulams pūsti „Puul-push butterfly of ease“. Šis taip pat turėjo daug smulkių ir prastai pritvirtintų detalių. Buteliukų visoje šalyje parduota per tris tūkstančius.

Žaislus grąžino vienetai

Valstybinei ne maisto produktų inspekcijai uždraudus šiais žaislais prekiauti, bendrovė išėmė juos iš parduotuvių lentynų, tačiau apie 15 tūkstančių vaikų tikriausiai vis dar žaidžia su sveikatai pavojingais žaislais. Mat įmonė nebuvo įpareigota surinkti jų iš vartotojų.

„Maxima LT“ atstovė ryšiams su visuomene Viktorija Jakubauskytė patikino, kad bendrovė savo iniciatyva informavo vartotojus apie nesaugias prekes. Visose tinklo parduotuvėse, kuriose šiais žaislais buvo prekiaujama, iškabinti pranešimai, skelbiantys, kad pirkėjai, turintys kasos čekį, gali žaislus atnešti į parduotuvę ir atgauti sumokėtus pinigus. Tiesa, tokių vartotojų sulaukta labai nedaug.

Tai pabrėžė ir Valstybinės ne maisto produktų inspekcijos Gaminių kontrolės skyriaus vyriausioji inspektorė Vitalija Skrinskienė.

„Kelis kartus bandėme įmones įpareigoti nesaugias prekes surinkti ir iš vartotojų. Tačiau niekas tų daiktų į prekybos centrus atgal neatneša“, – tvirtino inspektorė.

Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos (VVTA) Viešųjų ryšių skyriaus vedėjas Vitas Ūsas dienraščiui taip pat sakė, kad, išmetus pirkimo čekį ir pakuotę, grąžinti prekę teisiškai galimybių nėra.

Tampa gamintojų įkaitais?

V.Skrinskienė mano, kad iš apyvartos pašalintų žaislų skaičius galėtų būti dar didesnis, bet daug kas priklauso nuo to, kiek pinigų inspekcija gali skirti žaislų bandymams. Ji pastebėjo, jog kasmet keičiasi ir griežtėja reikalavimai žaislų saugai.

„Mevastos“ antrinės bendrovės „MV Trading“, užsiimančios žaislų importu ir didmenine jų prekyba, vadovas Tomas Palevičius agentūrai BNS sakė, jog visus žaislus perka tik su dokumentais ir sertifikatais, įrodančiais, jog žaislai yra saugūs ir atitinka ES standartus.

„Tačiau kinai kartais vis tiek mus apgauna“, – teigė T.Palevičius.