Šįkart Naujosios sąjungos socialliberalų frakcijos seniūnas, Ekonomikos komiteto narys Vaclovas Karbauskis siūlo iki 5 proc. mažinti PVM mėsai ir jos gaminiams, dabar šis mokestis yra 18 proc. Šiuo metu lengvatinis PVM taikomas atšaldytai ir šviežiai mėsai.

Pataisų iniciatorius tvirtina, kad nuo 2003 m. sausio įsigaliojus 5 proc. tarifui šviežiai ir atšaldytai mėsai per 2003-2006 metus mėsos suvartojimas išaugo net 1,5 karto, o mėsos kainos sumažėjo. Išaugo mėsos pramonės įmonių gamybos apimtys, darbo vietų skaičius, suvienodėjo konkurencinės sąlygos su turgaus prekeiviais.

V. Karbauskis pataisų aiškinamajame rašte siūlymą argumentuoja tuo, kad „įvedus 5 proc. PVM tarifą šviežiai ir atšaldytai mėsai kainos iškart nukrito“.

„Tiek Europos, tiek ir kitose pasaulio valstybėse siekiama, kad pirmojo būtinumo maisto produktus įstengtų nusipirkti ir vartoti net mažiausias pajamas gaunantys piliečiai. PVM tarifai mėsai ir mėsos produktams Europos valstybėse gerokai mažesni negu Lietuvoje“, – aiškina parlamentaras.

Jo skaičiavimu, jei mėsos gaminiai būtų apmokestinti 5 proc. PVM tarifu, valstybė papildomai į biudžetą surinktų 19,1 mln. Lt.

Jei V. Karbauskio siūlymui pritartų Seimas, jis įsigaliotų nuo 2009 m. sausio. Tuo pačiu metu turėtų įsigalioti ir 5 proc. PVM daugumai Lietuvoje parduodamų vaisių ir daržovių, kurį Seimas numatė prieš prezidento Valdo Adamkaus valią.

DELFI primena, kad šis siūlymas prieštarauja Vyriausybės pozicijai, o Naujoji sąjunga priklauso valdantiesiems.

Pernai Valstybės kontrolė, atlikusi auditą, nustatė, kad didžiausią naudą dėl sumažinto PVM tarifo gauna ne prekių ar paslaugų vartotojai, bet tokias prekes ir paslaugas teikiančios įmonės.

Panašios nuomonės laikosi ir Lietuvos laisvosios rinkos institutas, Lietuvos ekonomistai išplatino bendrą kreipimąsi ragindami negriauti šalies mokesčių sistemos.

Šiuo metu lengvatinis PVM tarifas taikomas keleivių vežimui reguliariais maršrutais, knygoms, laikraščiams, žurnalams, vaistams, medicinos prekėms, viešbučiams ir kitoms apgyvendinimo paslaugoms, ekologiškiems maisto produktams, šviežiai, atšaldytai mėsai ir paukštienai, gyvoms ir atšaldytoms žuvims, visų rūšių meno ir kultūros bei sporto renginių bilietams.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją