Prekybos tinklas „Iki“ paskelbė, kad ateinantį mėnesį daliai pirkėjų neprireiks kasininkų paslaugų. Didžiosiose parduotuvėse diegiamos savitarnos kasos. Prekybininkai įsigijo šimtą tokių kasų. Jos bus sumontuotos šiais metais.

Prie savitarnos kasų priėję pirkėjai patys nuskaitys prekių brūkšninius kodus, pasvers nesufasuotus produktus, monitoriuje iš tam tikros prekių grupės išsirinks tą, kurią įsidėjo į krepšelį ir patys sumokės pinigus.

„Iš principo savitarnos kasos turėtų palengvinti alkoholio ir tabako įsigijimą, nes nebelieka kontrolės. Kas patikrins pirkėjo dokumentus? Tai yra palengvinimas“, − įsitikinęs Nacionalinės tabako ir alkoholio kontrolės koalicijos prezidentas gydytojas psichiatras Aurelijus Veryga.

Tačiau prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos direktorius Tomas Vaišvila aiškina, kad tokiais atvejais, kai pirkinių sąraše bus tabako gaminių ar alkoholinių gėrimų, pirkėjai negalės pabaigti apsipirkti tol, kol jų dokumentų nepatikrins parduotuvės darbuotojas.

„Manome, kad svaigalų prieinamumas kaip tik sumažės. Tikime, kad diegiama sistema pasiteisins“, − tvirtino T. Vaišvila.

Siūloma kurti atskirus skyrius

Nacionalinės alkoholio ir tabako kontrolės koalicijos vadovo A. Verygos prekybininkų argumentai neįtikino.

Jis mano, kad geriausias saugiklis būtų savitarnos kasose apskritai neprekiauti alkoholiu ir tabako gaminiais. Kitais atvejais, nepilnamečių apsaugoti nepavyks.

„Tabaką ir alkoholį perka tikrai labai daug žmonių. Nejaugi kiekvienu atveju konsultantai bėgios tikrinti dokumentų? Tuomet tokios kasos nebūtų prekybininkų darbo palengvinimas“, − svarstė A. Veryga.

Jis įsitikinęs, kad geriausias būdas alkoholio prieinamumui padidinti – senosios tvarkos grąžinimas, kai alkoholiniais gėrimais prekiauta atskiruose skyriuose.

Tačiau tokiai tvarkai kol kas priešinasi prekybininkai. Jie tai vadina darbo apsunkinimu.

„Iki“ komunikacijos vadovas T. Vaišvila mano, kad pavyks apsisaugoti ir nuo kitos galimos blogybės – vagysčių. Tačiau, kokiomis priemonėmis nuo jų bus saugomasi, neatskleidžiama.

„Lietuviai – protingi žmonės. Jeigu atskleisime mechanizmą, žmonės būtinai ras, kaip jį apeiti“, − teigė T. Vaišvila.

Prekybininkus nuramina Jungtinės Karalystės statistika. Įdiegus savitarnos kasas, 65 proc. parduotuvių vagysčių skaičius nepakito, o 35 proc. – sumažėjo.

Manoma, kad savitarnos kasomis daugiausiai turėtų naudotis ne nelegaliai alkoholinių gėrimų ar cigarečių nusipirkti norintys paaugliai, o suaugę žmonės, perkantys po kelias prekes.