Klaipėdos politikų sprendimu, prekiauti alumi ir kitais silpnaisiais alkoholiniais gėrimais kioskuose galima tik nuo 16 iki 22 valandos. Anot valdininkų, taip nuspręsta dėl gyventojų skundų ir kovojant su jaunimo girtavimu.

„Jau ne pirmi metai vyksta diskusijos dėl šios prekybos prie kioskų ir dėl netvarkos. Yra daugybė gyventojų, miesto bendruomenės nusiskundimų, kad prie tų kioskų girtaujama, teršiama, šiukšlinama, keliama grėsmė praeiviams. Kažkokių veiksmų reikėjo imtis“, – sako Zita Žižytė, Klaipėdos savivaldybės Licencijų, leidimų ir vartotojų teisių apsaugos skyriaus vedėja.

Pernai vasarą priimtą sprendimą smulkieji verslininkai apskundė administraciniam teismui. Šis nustatė, kad miesto taryba įstatymų nepažeidė.

Kioskų savininkai teismo nutartį žada skųsti. Jų teigimu, apribojus prekybos alkoholiu laiką sudaromos nevienodos verslo sąlygos, o perpus sumažėjusi apyvarta sužlugdys verslą. Darbo neteks apie kelis šimtus klaipėdiečių.

„Tai kovokim vienodai, kodėl nuo manęs per 50 metrų stovinti „Maxima“ prekiauja savo vynais“, – klausia verslininkė Genė Kovankienė.

„Svarbiausia, kad tie kioskai yra nupirkti. Mes juos pertvarkėme, išgražinome, kai kas iš viso naujus pasistatė. Kur dabar visa tai dėti. Vien kiosko nukėlimas kiek kainuos. Mums prekiauti tiktai po pietų irgi nėra prasmės. Darbuotojus reikia išlaikyti, algas mokėti“, – sako verslininkė Audronė Pavlik.

„Kovosime iki paskutinio kraujo lašo, nes čia mūsų verslas, mes norime išgyventi. Reikia maitinti šeimas, mokėti už vaikų mokslą“, – teigia verslininkas Algis Laukaitis.

Prekybos alkoholiu laiko apribojimas turėjo įsigalioti nuo sausio, tačiau kol vyksta teismai, Klaipėdoje esančių apie 40 kioskų darbo laikas nesikeičia.