Danijos „Danske Bank“ ir pasaulinio investicinio banko „Goldman Sachs“ ekspertų pareiškimas tęsia nerimą keliančių vertinimų ir negatyvių prognozių, susijusių su finansine ir ekonomine Baltijos šalių raida, virtinę.

„Visose trijose Baltijos valstybėse kitais metais infliacija bus vertinama dviženkliais skaičiais. Be to, blogėja politinė padėtis, ypač Latvijoje po to, kai ministras pirmininkas Aigaras Kalvitis pareiškė apie atsistatydinimą gruodžio 5 d.,“ – teigiama „Danske Bank“ komentare.

Jo autoriai pabrėžia, kad krizė Baltijos šalyse vyksta pačiu nepalankiausiu metu, kai pasaulinė kreditų „trombozė“ įgavo itin grėsmingą mastą. Pasak analitikų, niūriausia ateitis laukia Lietuvos, kurios finansų rinkoje sparčiai auga palūkanų normos. Artėjantys rinkimai, anot jų, riboja Vyriausybės galimybes vykdyti ekonomines reformas.

Savo prognozę „Danske Bank“ analitikai baigia teiginiu: „Egzistuoja realus pavojus, kad finansiniai sukrėtimai Baltijos šalių rinkose intensyvės, todėl dar labiau tikėtina, kad trijų valstybių ekonomiką ištiks vadinamasis „kietas nusileidimas.“ Apie skausmingas permainas, kurios prasidės artimiausiu metu, perspėja ir „Goldman Sachs“ analitikai. Kaip ir „Danske Bank“ specialistai, jie mano, jog korekcijos „detonatoriumi“ taps pasaulinė kreditų krizė.

Latvijos, Lietuvos ir Estijos ekonomikų augimo pagrindas yra tarptautinės paskolos, kurios dabartinėmis sąlygomis beveik neįmanomos.

„Goldman Sachs“ tyrimo autoriams nerimą kelia ir padidintas Baltijos valstybių valiutų kursas. Tačiau nesitikima, kad šių šalių valdžia sugebės ištaisyti padėtį: devalvacija pernelyg stipriai smogs tiems, kurie gavo paskolas užsienio valiuta.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją